Det finns många olika sorters hundgodis att köpa, men ibland kan det vara roligt att göra sitt eget. Dessutom vet du vad godiset innehåller om du gör det själv.
Mycket av det färdigköpta hundgodiset innehåller tyvärr en hel del socker, vilket är helt onödigt att ge hunden.
Det finns mängder av olika sorters hundgodis att köpa. Varför ska du då göra eget hundgodis? Med eget godis kan du välja vilka ingredienser du vill använda och kan också undvika tillsatser, konserveringsmedel och allergener som kan finnas i köpt godis. Du kan du också anpassa godiset efter din hunds smak.
Dessutom är det roligt och enkelt att göra eget hundgodis och du kan spara pengar på att inte alltid köpa dyra märkesprodukter.
Läs gärna Att tänka på innan du börjar med eget hundgodis!
Torkad blodpudding
Brukar vara uppskattat, men tänk på att blodpudding innehåller socker! I vissa affärer säljs numera en mindre sötad variant.
- Sätt ugnen på 125° C.
- Skär blodpuddingen i lagom stora bitar.
- Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Torka bitarna i ugnen, ca 2 timmar. Torktiden varierar beroende på bitarnas storlek.
- När de nästan torkat, stäng av ugnsvärmen och låt dem stå över natten. Låt ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut ev. fukt
Torkad blodpudding i mikron
Kerstin tipsar om att blodpudding går utmärkt att torka i mikron.
- Skär blodpuddingen i skivor och lägg dem på hushållspapper.
- Tillaga i mikron, ca 4 minuter och skär sedan i lagom stora bitar.
Torkad lever
Lever torkas på samma sätt som blodpudding men torktiden är längre. Den kan ev. kokas ett par minuter först, vilket gör den mer lätthanterlig och så flyter den inte ut lika lätt.
Jag brukar köpa ungnötslever, ofta är biten på ca 1 kg. Den lägger jag okokt i en långpanna i 100° C i ca 45 min.
Därefter plockar jag ut den och skär den i lagom tjocka skivor, som jag sedan lägger tillbaka på plåten och låter stå i ugnen i ytterligare ca 30 min. Sedan skär jag dem i små bitar (ca 1 x 1 cm).
Då blir de lite mjuka men ändå lätthanterliga och underbart goda enligt min tidigare hund Astra! Förvaras i frysen och ta fram de bitar du behöver för träningen. Astra hälsade att de är minst lika goda i fryst tillstånd!
Vetefria hundkex
- 7–8 dl korn eller rågmjöl
- 2,5 dl majsmjöl
- 2,5 dl havregryn
- 3,5 dl varm buljong
- 0,5 dl matolja
- 2 ägg
- 2,5 dl riven ost
- Blanda havregryn och olja. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i 10 minuter.
- Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen till en centimetertjock platta på ett mjölat bakbord.
- Ta ut kakor med kakmått och lägg dessa på en smord bakplåt. Grädda i 150° C ca 1 timme.
- Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.
Leversnittar
- 300 g nötlever (gärna ungnötslever)
- 3 dl vatten
- ca 2 msk mjöl
- ev. lite riven morot
- Mixa levern i en matberedare tillsammans med vetemjöl och vatten.
- Tillsätt ev. riven morot.
- Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt och grädda i 200° C ca 15 minuter.
- Låt svalna och klipp i småbitar. Förvara i frysen.
Köttbenskakor
- 5 dl matbrödsmjöl (fyra sädesslag)
- 1/3 dl rapsolja
- 1 dl mald kycklinglever eller köttfärs
- 1–2 dl vatten
- Blanda alla ingredienser i en skål. Knåda degen slät eller använd matberedare.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm i tjocklek.
- Ta ut kakor med kakmått, gärna i form av hundben och lägg dessa på en plåt.
- Grädda i ugn 175° C i ca 40 min tills benen har fått fin färg.
- Låt de stå på bänken och torka
Tonfiskkex
- Blanda tonfisk, ägg och mjöl till en deg.
- Kavla ut degen på en plåt och skär den i lämpliga bitar.
- Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 15 minuter.
Leverpannkaka
- 6 ägg
- 500 g ungnötslever
- rågmjöl efter behov
- Mixa levern, rör i äggen och blanda i mjöl, lite i taget tills blandningen blir ganska fast.
- Bred ut degen i en form klädd med bakplåtspapper. Degen bör vara ca 1 cm tjock.
- Grädda i ugn, 175 grader ca 20–25 minuter.
- Låt svalna och skär i småbitar.
Kan förvaras i kyl några dagar, annars i frysen.
Morotskakor
- 2,4 dl havregryn
- 1,2 dl jordnötssmör (helst osaltat)
- 0,8 dl rivna morötter
- Mal havregrynen till ett fint mjöl i en matberedare
- Tillsätt jordnötssmör och de rivna morötterna, blanda väl
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1 cm i tjocklek.
- Ta ut kakor med kakmått, gärna i form av hundben och lägg dessa på en bakpappersklädd plåt
- Grädda i ugn, 175 grader ca 25–30 minuter
- Låt svalna helt innan de läggs i en lufttät burk.
Kan förvaras i kyl i upp till två veckor, annars frys in dem
Bananglass
Bananglass är ett tips till varma sommardagar då hunden kan behöva få något svalkande.
- 1 banan
- 2 dl laktosfri yoghurt (naturell)
- ev. smaksättning till exempel smulad köttbulle eller finhackad skinka
- något att frysa glassen i, t.ex. pappmuggar
- Skiva upp bananen och lägg den i en skål
- Häll på den naturella yoghurten
- Mixa allt till en tjock smet
- Strö i eventuell smaksättning
- Fördela smeten i små pappmuggar eller liknande
- Ställ in i frysen i minst några timmar
Ta gärna ut dem en liten stund innan hunden ska äta glassen
Ytterligare…
Anna tipsar om hundgodis som visserligen inte är hemgjort, men enkelt att använda. Köp leverpastej, kaviar eller mjukost på tub. Kläm ut en liten klick och låt hunden slicka av som belöning.
Andra typer av belöningar hittar du på: Värdet av belöningar
Tänk på…
Lever och njure innehåller mycket A-vitamin vilket är skadligt i för höga doser. En tumregel är att inte ge mer än ca 100 gram per vecka till en medelstor hund.
Jordnötssmör innehåller mycket energi och i vissa fall även socker. Ge därför hunden endast måttliga mängder av detta. Välj gärna ett jordnötssmör utan bitar, så slipper hunden sätta dem i halsen.
Se också till att den sort du väljer inte innehåller xylitol! Det är nämligen giftigt för hundar.
Blodpudding innehåller lök eller lökpulver, vilket även köpta köttbullar gör. Lök är farligt för hundar men beror på hur mycket lök hunden äter samt hur stor hunden är. Även vissa raser tycks vara mer känsliga för lök. Läs mer på: Gifter för våra hundar.