Hunden behöver också regelbunden vård så som kloklippning, borstning och kanske trimning av pälsen och den viktiga tandborstningen.
Passa också på att kontrollera att hunden mår bra och inte har några konstiga knölar eller sår.
Kloklippning
Hundens klor bör klippas en till två gånger i månaden. I annat fall kommer de att växa sig för långa och hunden får ont.
Med långa klor kommer även hundens hållning att bli felaktig och hunden kan få rygg- och nackproblem.
Långa klor bryts också lätt av och även det kan göra rejält ont. Visserligen sliter hunden på klorna men inte tillräckligt mycket för att du ska kunna låta bli att klippa dem.
Vänj därför valpen vid att du rör vid tassarna. Många hundar är kittliga så ta tassen försiktigt i handen. Passa gärna på när valpen är trött och håll i tassen en liten stund. Upprepa det ofta, gärna några gånger om dagen, glöm inte att belöna hunden samtidigt.
Köp en klotång, de finns i olika storlekar så välj en som passar din hund. Låt klotången ligga framme så hunden kan lukta på den och belöna valpen när den nosar på tången.
Pulpan
Inne i klon finns pulpan, vilken är en blodfylld vävnad och den ska du undvika att klippa i.
Skulle du råka klippa i pulpan kommer det att blöda och hunden kommer att rycka tillbaka sin tass. Det råkar nog alla hundägare ut för någon gång under hundens livslängd så gör inte någon stor affär av det hela.
Vad du än gör så ömka inte hunden, ta en istället en bomullstuss och blöt den med kallt vatten och håll den över klon. På så sätt stoppar blödningen. Numera finns även elektroniska klotänger, de känner av var pulpan är och visar grön, gul respektive röd lampa.
Har hunden ljusa klor så syns pulpan, men har hunden mörka klor så syns den inte. Som regel är det bättre att klippa klorna oftare och lite mindre varje gång. På så sätt undviker du att klippa i pulpan. Pulpan drar sig nämligen tillbaka en liten bit varje gång klorna klipps.
Klipp inte alla klorna på en gång innan hunden har vant sig, ta en eller ett par först och ge hunden mycket beröm för varje klo du klipper. Vänta sedan några timmar eller till nästa dag innan du fortsätter. Försök inte att hålla emot en sprattlande hund, då kommer den snart tycka illa om att få klorna klippta.
Glöm inte att klippa sporren (om din hund har en sådan), det vill säga den klo som sitter på insidan av tassen en bit upp. Den kommer hunden inte åt att slita på. Samtidigt är det lätt att fastna med den i ett ojämnt underlag.
När är klorna för långa?
Det är svårt att ge en generell bild av när en klo anses vara för lång, men om hunden står normalt på ett plant underlag ska inte någon klo nå i marken. Vissa har som riktmärke att det inte ska låta om hunden när den går inne på golvet men vissa hundar har så kraftiga klor att de låter ändå.
Har hunden inte fått sina klor klippta på länge bör veterinären klippa dem, de söver hunden och klipper ner klorna rejält.
Läs mer om klor på: ”När hunden skadar klon”
Trampdynorna på en hund
Vissa raser har mycket hårväxt mellan trampdynorna och tårna. Då kan du regelbundet behöva klippa och hålla efter detta. Det blir annars fuktigt och kan samlas små gruskorn där. Hunden kan också få jästsvamp om huden ofta är fuktig.
Håret är till för att skydda trampdynornas sidor och skall inte tas bort helt.
Speciellt under vintern bildas det gärna isklumpar mellan trampdynorna. Har hunden mycket hår under tassarna så fastnar isen där och det gör ont när hunden går.
Titta i öronen
Du bör också vänja valpen vid att du tittar i öronen. Öronen bör vara rena, torka ur dem med en blöt bomullstuss.
Misstänker du att det finns mer smuts i dem, kan du köpa en speciell öronrens på apoteket. Den droppar du i örat, gnuggar runt någon minut och låter sedan hunden skaka på huvudet.
OBS! använd aldrig tops i öronen! Risken är mycket stor att du petar ner mer vax i hörselgången och det kan skapa en öroninflammation.
Mun och tänder
Tänderna ska borstas (se artikel: Borsta tänderna!), helst varje dag. Även här får du ta det extra försiktigt i början, vänj hunden långsamt med att du petar i munnen och att du använder tandborsten. Beröm och ge godis när det fungerar bra.
Ta för vana att regelbundet titta i hundens mun, det är inte ovanligt att det fastnar en bit av en pinne eller liknande. Det kan orsaka bakterietillväxt och infektioner.
Du kan också läsa mer om hundens tänder på: Hundens tänder och Tandproblem hos hundar – vanligare idag?
Pälsvård
Hur du ska sköta pälsen på din valp bör du fråga uppfödaren om. Det varierar väldigt mellan olika raser.
Du ska i vilket fall som helst träna hunden på att du borstar eller kammar den, använd lugna mjuka rörelser så att du inte skrämmer eller gör illa den. Har du en ras som behöver trimmas, så är det bra om du vänjer hunden vid att stå på ett bord.
Hos vissa raser måste man vara noga med att ta bort hår ur öronen. Blir det för mycket hårväxt blir det tätt, fuktigt och bakterietillväxt i hörselgångarna.
Ögonen
Kontrollera att hundens ögon ser klara och rena ut. Om det rinner ur ögonen, ta kontakt med veterinären för att kontrollera ev. ögoninflammation.
Om din hund har lång päls runt ögonen, behöver du kanske klippa rent ibland. Dels behöver hunden kunna se men också för att hunden ska slippa hårstrån som viker sig inåt och irriterar ögonen.
Några hundraser, t.ex. Pudel och Bischon har naturligt lite rinnande ögon, men ökar sekretet så bör du också vara uppmärksam på om det är en ögoninflammation eller ej.