Enligt gamla talesätt tycker katter inte om vatten och för vissa stämmer det rätt bra. Men det finns andra katter som är väldigt förtjusta i vatten. Däremot behöver alla katter få i sig tillräckligt med vätska för att må bra. De flesta katter dricker mindre vatten än vad de egentligen behöver.
Vattenbehov
Kattens kropp består av mellan 50 och 80% vatten. Unga katter med större muskelmassa har större andel vatten än äldre katter och individer med större andel kroppsfett.
Vatten är en viktig del av individen, det ska bland annat transportera näringsämnen, hormoner och blodceller.
Vatten är också en stor beståndsdel i blod och är viktigt för att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.
Ökenklimat
Katten kommer ursprungligen från ett varmt ökenklimat och får i sig den mesta vätskan från de bytesdjur den fångar.
En vild katt äter många smådjur och bytesdjuren innehåller normalt 70–80 % vatten, vilket katten då automatiskt kan tillgodogöra sig.
Kattens förfäder anpassade sig till ökenmiljön genom att koncentrera sin urin som ett sätt att kompensera för vätskebrist.
Nackdelen med koncentrerad urin är dock att det ökar risken för sjukdomar i kattens nedre urinvägar. Ytterligare en förmåga som katten har kvar sedan sin tid i öknen är att den inte känner sig törstig lika snabbt som till exempel hunden gör.
Normala riktlinjer för hur mycket vatten en katt behöver per dygn är 50-60 ml/kg kroppsvikt, men det är många gånger svårt att helt fastställa den enskilda individens behov.
Dels beror det på lufttemperaturen och kattens aktivitetsnivå, dels på vilken typ av mat katten äter.
Tre sätt att tillgodogöra sig vatten
Katten kan tillgodogöra sig vatten på tre olika sätt:
- genom maten
- via dricksvattnet
- genom metabolisering, d.v.s. den process när protein, fett och kolhydrater omsätts i kroppen. Metabolisering beräknas ge katten mellan 5–10% av det dagliga vattenintaget.
Vattenhalt i fodret påverkar urinmängden
I dag är det vanligt att enbart ge katten torrfoder, det är enkelt och bekvämt för oss kattägare. Men samtidigt går det stick i stäv med kattens naturliga föda som innehåller mycket vatten.
De torrfoder vi ger innehåller oftast mindre än 10% vatten, medan blötmaten för det mesta innehåller över 70%.
Vid flera studier gjorda på katter visar det sig att torrfoder generellt medför en mindre urinmängd.
En katt som får i sig mindre vatten via maten borde istället dricka mer men det visar sig att det oftast inte stämmer. En katt dricker ungefär lika mycket oavsett om den äter torr- eller blötfoder vilket gör att urinen är betydligt mer koncentrerad när katten äter torrfoder.
Det har visat sig att många av de katter som har insjuknat i urinsjukdomar har ätit torrfoder.
Dock är det en minoritet av alla katter som äter torrfoder som drabbas av urinvägssjukdomar, vilket betyder att fler faktorer är iblandande för att sjukdomarna ska utvecklas.
De katter som har insjuknat i urinvägssjukdomar bör dock helst sluta äta torrfoder för att öka vattenintaget. De drabbade katterna hade färre problem med urinvägarna när vatteninnehållet i maten ökade.
Katter som är överviktiga eller har fått diabetes mellitus mår ofta bättre om de slutar med torrfoder.
Olika sätt att få katten att dricka mer vatten
Färskt vatten
Katter är noga med renligheten och vill ha färskt vatten. Byt vatten varje dag och diska noga ur skålen med jämna mellanrum.
Rinnande vatten
Vatten som rinner är oftare rent och det syresätts bättre, alltså föredrar många katter att dricka från en vattenfontän eller under kranen. Dessutom upplever många att katten tycker att det är roligare när vattnet är i rörelse och det är lättare att katten dricker lite samtidigt som den leker med vattenstrålen.
Sära på vatten- och matskålen
De flesta katter vill äta och dricka på olika ställen, ställ därför inte vattenskålen alldeles intill matplatsen. Risken finns också att det hamnar matrester i vattnet och det uppskattar inte katten. Naturligtvis ska varken vatten- eller matskål stå i närheten av kattlådan heller.
Vattenskålens form och storlek
Kattens morrhår är långa och väldigt känsliga och den tycker definitivt inte om att behöva trycka ner huvudet och morrhåren i en hög och smal skål.
Brukar din katt oftast doppa ner tassen i vattnet för att sedan slicka av den, kan det bero på skålens utformning. Välj en grund och vid skål och fyll på vatten ofta istället.
Håll en jämn vattennivå
Katten föredrar att veta var vattenytan är så låt inte skålen bli nästan tom innan du fyller den till bredden igen. I vissa skålar kan katten också ha svårt att avgöra var ytan är beroende på t.ex. ljusblänk. Då kan du se att katten slår på vattnet med tassen för att avgöra hur långt ner den måste böja sig.
Flera platser med vatten
Har du vattenskålar och/eller fontäner på flera ställen ökar chansen till att katten dricker vatten. Då kan den själv välja var vattnet smakar bäst.
Häll lite vatten på maten
Eftersom katten är van, rent genetiskt, att få i sig vattnet med födan så kan det vara bra att hälla på en liten skvätt vatten på maten. Se då till att det är rent och fräscht vatten annars kan katten matvägra istället.
Byt från torrfoder till blötmat
Äter din katt mycket torrfoder, försök att byta ut åtminstone en del till blötfoder istället. Vissa katter som är vana vid torrfoder kan vara lite kinkiga men blanda i lite blötmat bland torrfodret under en period så kanske katten vänjer sig.
En skål till katten och en annan skål till hunden
Har du hund också, så låt katten få en egen skål, gärna placerad högt upp så att hunden inte kommer åt vattnet.
Hundar är oftast inte lika känsliga som katter om det kommer matrester eller skräp i vattnet.
Konsekvenser av för lite vatten
När kroppen ska ta bryta ner födan bildas olika slaggprodukter och de utsöndras så småningom i urinen.
När urinmängden minskar blir antalet slaggprodukter fler för varje ml urin och koncentrationen av urinen ökar. Det innebär att njurarna måste arbeta mycket mer och risken för urinsten, njursvikt och andra liknande sjukdomar ökar.
Det tar också längre tid för urinblåsan att fyllas. Urinen stannar därför kvar längre i blåsan och risken för bakterietillväxt ökar. Bakterier i urinvägarna kan då ge urinvägsinfektioner.
Vill du veta mer om kattens sjukdomar? Läs: Njurproblem hos katt, Hypertyroidism (giftstruma) hos katt
Kontrollera om katten är uttorkad
Om du misstänker att din katt är uttorkad kan du göra några enkla kontroller själv.
- Känn på kattens tandkött, det ska vara glatt och inte klibbigt
- Lyft försiktigt huden i nacken eller på huvudet, när du sedan släpper ska huden snabbt dra sig tillbaka igen. Gör det inte det är katten troligen uttorkad
Katter och hundar dricker på olika sätt
Katter, hundar och många andra djur kan inte dricka på samma sätt som människan eftersom deras käkar inte kan slutas till ordentligt. Deras käkar är byggda för att kunna öppnas stort runt ett byte. Det får till följd att de istället lapar med tungan för att få i sig vätskan.
Det har alltid antagits att katter och hundar beter sig på samma sätt när de dricker, men några forskare i USA filmade ett flertal katter med en höghastighetskamera medan de drack. Det visade sig att katten använder en helt annan teknik än hunden.
Katten böjer tungspetsen bakåt och för ner tungan mot vätskan, men till skillnad mot hunden som sticker ner tungan i vätskan, lägger katten bara tungan mot ytan.
När tungan når ytan fastnar en del vätska på tungan och eftersom vätskan har en inneboende tröghet samtidigt som jordens dragningskraft vill få vätskan att falla ner igen bildas under en mycket kort stund en vätskepelare mellan skålen och kattens mun (se illustration).
Det gäller för katten att röra tungan tillräckligt snabbt för att kunna dra in denna vätskepelare i munnen.
Katten måste också stänga munnen i exakt rätt ögonblick för att hinna få i sig vätskan. Stängs munnen för tidigt eller för sent kommer katten att missa denna vätskepelare.
På grund av sitt sätt att dricka blir inte katten blöt runt munnen eller på morrhåren. Intressant nog visade det sig att även lejon och tigrar dricker på exakt samma sätt. De behöver dock anpassa tungans hastighet efter sin storlek och rör tungan långsammare än katten.
Titta på videon nedan så ser du hur kattens tunga beter sig (tryck på pilen för att starta filmen)
Källor: Torrfoder till katt-påverkan och konsekvenser av Patrik Blixt, SLU 2012, www.catbehaviorassociates.com, www.agria.se, MIT News, Science magazine