12 veckor gammal valp- Japansk spets

En valp kommer hem till dig

Många människor bär på en längtan efter att skaffa sig en hund och plötsligt har tiden kommit för att just DU ska få hem din lilla valp.

Men kom ihåg att varje valp är en unik individ och kan behöva olika mycket tid och tålamod för att lära sig nya rutiner och hitta sin plats i sin nya familj.

Det är mycket att tänka på när du har fått hem valpen, men vad är viktigast att fokusera på till en början?

Omställning för både dig och valpen

Det är en stor omställning att få hem en valp första gången, men tänk på att det är en ännu större omställning för valpen. Den kommer till en helt ny miljö och ska lämna sin mamma, sina syskon och de människor den har haft som sin familj under sitt korta liv.

Dröjer det ännu lite innan valpen kommer finns det en del förberedelser du kan behöva göra. Läs mer om det under Förbered valpens hemkomst.

Även om det är spännande med en ny familjemedlem bör du minimera antalet besökare första veckan, det är viktigt att valpen får tid att vara med sin nya familj i lugn och ro.

Valpen ska få sova i fred

Terrier-valp sitter och gäspar

Skaffa en billig och enkel hundsäng (du kommer att få byta till en bättre när hunden blir äldre) eller en filt som hunden kan rulla ihop sig på när den vill sova. Låt hundsängen stå i ditt sovrum på natten och i en del av t.ex. köket på dagarna. På så sätt känner valpen sig inte ensam. Vänj hunden (och barnen!) vid att när den ligger i sin säng så får den vara i fred. En valp sover mycket och ska inte störas då.

Låt valpen upptäcka en bit i taget

Låt hunden få bekanta sig med en del av hemmet i taget. Stäng dörren till några rum eller sätt upp ett kompostgaller i dörröppningen. Det mesta är så nytt och överväldigande för valpen ändå, kan du ta det i etapper är det bra.

Har du andra husdjur redan, är det bra om det går att hålla dem åtskilda från valpen några dagar. Även här är ett kompostgaller en bra lösning, de kan se och lukta på varandra utan att behöva komma i direktkontakt.

Matdags

Vad valpen är van vid att äta bör uppfödaren tala om. Gör inga hastiga förändringar i kosten, en valps mage är oftast känslig för foderbyten. Ska du byta fodersort, gör det successivt under minst 1 vecka.

Uppfödaren brukar rekommendera att valpen äter 4 gånger per dag till ca 4 månaders ålder. Då kan du minska till 3 gånger per dag för att sedan vid ca 10 månader minska till 2 gånger per dag. Det är dock bara rekommendationer, vissa individer kan behöva mer eller mindre mat. Är du osäker, prata med uppfödaren eller en veterinär.

Tänk också på att de doser som anges på förpackningarna är riktvärden, just din hund kan behöva mindre eller mer mat än vad som står i tabellen.

Liten valp dricker vatten ur en stor skål

Rumsren

En valp är inte ordentligt rumsren förrän den är ca 6 månader gammal. Men om du är påpasslig så kan du undvika olyckor inne långt innan dess.

En gyllene regel är att varje gång hunden har sovit, ätit eller lekt så bör du ta ut den för en kort kiss-vända utomhus. Beröm den när den uträttar sina behov ute så lär sig valpen snart var den får sätta sig.

En del människor föredrar att ha tidningar eller speciella vätskeabsorberande papper utlagda vid ytterdörren för att valpen ska lära sig att kissa där i första hand.

Det kan vara praktiskt om du får hem valpen mitt i vintern eller om du bor i en lägenhet flera våningar upp. Nackdelen är att det kan ta lite längre tid att vänja hunden med att göra sina behov utomhus, men det är en smaksak.

Tänk också på var du vill att hunden gör sina behov utomhus. Vill du inte att den ska kissa i trädgården ser du helt enkelt till att alltid ta valpen utanför tomtgränsen innan du sätter ner den för att kissa.

Dags för socialisering

Valp- King Charles spaniel

Efter första veckan i det nya hemmet är det dags att låta valpen få komma ut och upptäcka sin omgivning i större utsträckning. Att socialisera hunden är en mycket viktigt bit i hundens uppfostran. Läs mer på Socialisera valpen.

Har hunden fått sin första vaccinering hos uppfödaren behöver du inte vara rädd för att låta den träffa andra hundar före 12-veckors sprutan. Men se till att det är snälla hundar den får träffa så att valpen inte blir skrämd.

Börja också tidigt med att vänja hunden med tandborstning (se Borsta hundens tänder!), pälsvård, kloklippning och allmän hantering (se Kloklippning, tandborstning och allmän hälsovård).

Hunduppfostran

Hunduppfostran väcker lika många känslor som barnuppfostran, alla tycks ha sin åsikt över hur det ska gå till. Rådet till nyblivna föräldrar är – lyssna mer på din magkänsla och mindre på alla förstå-sig-påare. Det är ett bra råd till nyblivna hundägare också. Har du funderingar tveka inte att kontakta utbildade instruktörer, hundpsykologer eller veterinärer.

Enligt forskning som gjorts både på hundar och människor fungerar inlärningen bättre genom att berömma det som görs bra än att bestraffa det som görs fel. Det kan vara bra att tänka på då du står inför valet att välja hundkurs.

Annat att tänka på är ni är överens i familjen om vilka regler som gäller och följ dem. Vid träning gäller korta träningspass, ofta bara ett par minuter i början. Se till att passen blir korta och kommer ofta istället för att ha få och långa. Ta med dig godisbitar vart du än går – belöna ofta när hunden gör rätt. Du kan läsa mer om vad hunden anser vara belöningar på Värdet av belöningar.

Valpkurs

Flicka med sin valp på valpkurs hos Glanna

Från 12 veckors ålder är det dags att gå en valpkurs. Även om du har haft hund tidigare är det nyttigt att gå kurs, dels blir det en del av hundens socialisering, dels är alla hundar olika och du kan behöva olika råd och tips vad det gäller just din valp.

Var noga när du väljer kursanordnare, välj en som passar dig och din hund. I dag finns inget krav på att en hundinstruktör har någon som helst utbildning, vem som helst kan starta en hundkurs. Ta därför noga reda på vad den instruktör du funderar på att anlita har för kunskap, läs gärna Att välja hundinstruktör eller kursanordnare.

Registrering av valpen

Alla hundar i Sverige ska vara märkta och registrerade enligt lag. Det är Jordbruksverket som har hand om ägarregistreringen, dit ska du anmäla att du har köpt eller övertagit en hund. Även om säljaren säger att hunden är registrerad så SKA du anmäla att du har tagit över ägandeskapet. Jordbruksverket registrerar nämligen inte hunden utan de registrerar ägandeskapet.

Köper du en renrasig hund ska uppfödaren dessutom ha registrerat den hos Svenska Kennelklubben (SKK). Det registreringsbeviset ska du som hundägare få. Du och hunden ska också finnas med i Jordbruksverkets register, tidigare räckte det med en anmälan bara till SKK men det gör det inte längre.

Vattenflaskor med kula till hunden

Vaccinationer

Valpen ska vaccineras vid 8 veckor och 12 veckors ålder mot Parvovirus, en seriös uppfödare ser till att den har fått första sprutan innan den lämnas över till dig. Vid 12 veckors ålder ska den också vaccineras mot Valpsjuka och HCCvirus.

Försäkring

Hund som försöker dra sig fram

Glöm inte heller att försäkra din hund och gör det på en gång! Oavsett om du har en liten eller stor hund, om den är renrasig eller en blandras ska du kosta på dig en försäkring. Blir hunden sjuk eller råkar ut för en olycka kommer tusenlapparna väldigt fort att försvinna om du inte har en försäkring.

Kom i håg!

Ta vara på valptiden och njut av umgänget och lekarna, och glöm inte att ta många foton av din valp, de växer så fort!

Rulla till toppen