Gravityscan Badge
Hem / Hund / Hundens tänder
Hundtänder

Hundens tänder

Tandens uppbyggnad

En tands uppbyggnad

En tand består av en krona, hals och rot. Kronan är den synliga delen och den täcks av emalj som är kroppens hårdaste vävnad. Emaljen kan vara upp till några millimeter tjock uppe på tuggytorna men blir tunnare ju längre ner i tandhalsen den sitter.

Själva tanden byggs upp av dentin, som är en benliknande vävnad och längst in finns ett hålrum där pulpan finns. Pulpan består av bindväv, blodkärl och nerver. Inne i rötterna fortsätter pulpan via rotkanaler ner till rotspetsen där nerver och blodkärl ansluter från käkbenet.

Rötterna är täckta med cement som är en hård vävnad och hela tanden hålls på plats med hjälp av bindvävstrådar. Varje gång hunden tuggar kommer bindvävstrådarna att fjädra med små rörelser.

Bettformer

Olika bettformer hos hundar

Olika bettformer hos hundar

Bettformen avgörs hur incisiverna (framtänderna) möts mellan över – och underkäke. Om hunden inte har den bettform som anges i rasbeskrivningen bör den inte användas till avel. Är du tveksam bör du ta kontakt med rasklubbens avelsråd.

Bettfel hos en hund är inte alltid bara en utseendefråga, tänder som växer fel kan orsaka mycket lidande om de t.ex trycker mot läppen eller tandköttet. Ta kontakt med en tandspecialist om hunden behöver åtgärda sitt bettfel.

Hundens olika bettformer delas in i:

 • Saxbettet är hundsläktets normalbett och är den bettform som anses vara korrekt hos flest raser. När hunden biter ihop ska överkäkens incisiver vidröra underkäkens, men de övre ska precis glida framför underkäkens incisiver. Tittar du på hundens premolarer och molarer (kindtänderna) kommer dessa att löpa i varandra som en sax.
 • Tångbett betyder att över- och underkäkens incisiver precis möter varandra, slityta mot slityta. Hundar med denna form av bett får ofta ett större slitage på sina tänder, medan äldre hundar som tidigare har haft ett perfekt saxbett kan ha slitit ner sina tänder till att ha ett väl fungerande tångbett.
 • Omvänt saxbett är precis som det låter, omvänt. I detta fall är det underkäkens incisiver som precis glider över överkäkens.
 • Underbett är den bettform där underkäkens incisiver hamnar framför överkäkens då hunden stänger munnen. När det gäller både under- och överbett får premolarer och molarer en felaktig position gentemot varandra.
 • Överbett är en felaktig bettform för alla raser. Överkäkens incisiver hamnar framför underkäkens så att de bägge tandparen inte rör vid varandra.
 • Snett bett, då har oftast ena sidan av underkäken vuxit lite mer än den andra. Ett snett bett syns ofta på att framtandsparen inte är lika. En hund med ett snett bett kan ha både ont och ha svårt att äta.
 • Öppet bett betyder att premolarerna i över- och underkäken möts slityta mot slityta. Det gör att hunden inte kan stänga munnen helt då incisiverna inte alls möter varandra. Om hunden har ett öppet bett brukar ofta tungan sticka ut.

Olika tandproblem hos hundar

Är det vanligare med tandproblem nu?

Många som har haft hund i flera år brukar påpeka att de minsann inte har borstat tänderna på hundarna tidigare så varför skulle hunden få tandproblem nu?

Nja, det är inte säkert att just din hund drabbas av större problem men av olika orsaker är vi mer uppmärksamma idag.

Dels lever våra hundar allt längre eftersom den veterinärmedicinska kunskapen och vår vilja att ge hunden den bästa vården ökar. En äldre hund löper större risk att få tandproblem än en yngre. Dels ökar andelen dvärghundar och de har större risk att utveckla tandlossning än medelstora och stora hundar på grund av sin lilla käke.

Ytterligare en anledning är att vi idag ger hundarna en annan typ av foder, antingen är det torrfoder som är ganska sprött till konsistensen eller så får de färskfoder. Bägge fodertyperna har en tendens till att kleta fast på tandytorna och bilda plack.

Tandvärk

Hundar får precis som oss människor tandvärk om det är något fel med tänderna. Men till skillnad från oss kan de inte tala om vad som är fel. En vanlig vanföreställning är att hundar med tandvärk slutar att äta, apportera eller gnaga på ben.

Men det stämmer inte, hundar reagerar precis som de vilda djuren och döljer sin värk så länge som möjligt. Ett vilt djur som mår dåligt kommer att lämnas av den övriga flocken eftersom den hindrar resten av gruppen att skaffa föda eller fly från angripare. Det gäller därför att uppbåda all energi till att fungera precis som vanligt eller kanske t.o.m. lite bättre än vanligt.

Hur upptäcker jag att hunden har dåliga tänder?

Illaluktande andedräkt är ett vanligt kännetecken på att hunden har problem i mun, hals eller mage. Så känner du att hunden luktar illa i munnen är det ett varningstecken på att något inte är som det ska.

Är tandköttet mörk rosa eller rött och blöder lätt så har hunden fått tandköttsinflammation, gingivit. Ytan på tandköttet kan vara blankt och skinande tills det blöder då blir det ofta mjukt, sladdrigt och svullet.

Har hunden mycket ont kan den uppvisa symptom som ivrigt kliande över nosen, allmän retlighet eller trötthet, d.v.s. symptom som inte alltid leder hundägaren på rätt spår.

Andra sjukdomar p.g.a. dåliga tänder

Tandsjukdomar påverkar också andra organ i kroppen. Bakterieinfektioner i munhålan tas upp i blodet och sprids vidare i kroppen varje gång hunden tuggar eller får tandvård. Hos människor finns ett säkert samband mellan hjärt-kärlsjukdomar, dödlighet och tandsjukdomar.

En studie har gjorts på hundar som lämnats in för avlivning och resultatet visade att det även där fanns ett samband mellan tandsjukdomar och förändringar på njurar, hjärta och lever.

Persisterande mjölktänder

Persisterande mjölktänder, är mjölktänder som inte ramlar bort trots att den permanenta tanden har vuxit fram. Det är relativt vanligt, framförallt hos små raser där det ofta är canintänderna som blir kvar. Dessa tänder måste tas bort under narkos av en veterinär.

Om mjölktänderna får sitta kvar kan de permanenta tänderna få en felaktig ställning och hunden kan få livslånga problem. Om en del av mjölktanden har lossnat men gått av blir det en öppen kanal för bakterier att ta sig in till de permanenta tandanlagen.

Avsaknad av tänder

Har hunden blivit sju månader gammal och det fortfarande saknas några permanenta tänder bör du låta veterinären titta på detta. Det kan röra sig om molarerna (bakre kindtänderna) och dessa kan hunden troligtvis klara sig utan. Men hos framförallt trubbnosiga hundar kan tandanlagen finnas fast tanden inte får plats att växa fram. Låter man då anlagen finnas kvar kan det resultera i cystor i käkbenet. Därför bör en veterinär specialiserad på tänder ta en titt redan när hunden är ung.

Tandfrakturer

Skador och frakturer på tänderna sker ofta under lek eller när hunden gnager på något hårt. Ibland är det bara en flisa som lossnar och tanden kan lätt slipas till för att den inte ska vara vass. Men ibland är skadorna större och stora delar av tanden bryts loss eller att skadan påverkar pulpan. Även skador som ser små ut kan i längden leda till komplikationer som varbölder. En varböld vid P4 i överkäken (överkäkens största tand) kan bryta igenom nosen under ögat eller in mot näsväggen. I dessa fall måste tanden rotfyllas eller dras ut annars kommer hunden att ha ordentligt tandvärk.

En utslagen tand eller en tand som sitter löst kan ibland sättas tillbaka och fixeras med hjälp av ståltråd och emaljbindande plastmaterial. En nyligen utslagen tand ska förvaras i koksaltlösning eller i mjölk.

En skadad mjölktand dras alltid ut för att inte skada tandanlagen till den permanenta tanden.

Plack, tandsten

HundtänderPlack är den beläggning som bildas på tänderna och består av bakterier som frodas i de matrester och enzymer som normalt finns i munnen. Om du känner med tungan på dina egna tänder kan du känna en sträv hinna på tandytan, det är plack.

Om placken får sitta kvar kommer den att förkalkas och bildar då tandsten. Det finns två sorters tandsten,supragingival och subgingival.

Supragingival tandsten bildas på ett par dagar och sitter ofta vid spottkörtlarnas utgångar vid tänderna P4 och M1. Den sortens tandsten är ljus till färgen och har en kritliknande konsistens.

Subgingival tandsten bildas under tandköttskanten och tar lite längre tid på sig. Den är mörk till färgen och hårdare i konsistensen. Den sitter ofta i små öar eller som ett band i tandköttsfickorna och är betydligt svårare att få bort. Dels sitter den mer svåråtkomligt men den sitter också hårdare fast mot tandytan.

Gingivit, tandköttsinflammation

Den absolut vanligaste tandsjukdomen hos hundar är gingivit, inflammation i tandköttet. Obehandlad tandköttsinflammation leder i förlängningen till tandlossning, parodonit.

Bakterierna i placket utsöndrar skadliga ämnen som irriterar tandköttet och leder till en inflammation. Tandköttsytan blir högblank och vävnaden blir mjuk, svullen med en rodnad samt kan blöda vid lätt beröring. I detta stadie kan en ordentlig rengöring hos veterinären få bort bakterierna, men det är viktigt att du fortsätter att med att borsta hundens tänder efteråt om inte hunden ska få tillbaka det igen.

Parodonit

Om tandköttsinflammationen inte behandlas sprider bakterierna sig ner i tandköttsfickorna och löser upp bindvävsfibrerna. När detta sker drar sig tandköttet längre upp och tandroten blottas, vilket ger ordentliga ilningar i tänderna.

Käkbenet drabbas så småningom och förstörs och tanden blir lös. Ofta har hunden också små blödningar, varbölder och illaluktande andedräkt. Har det gått så här långt måste en ordentlig rengöring göras hos tandspecialist och tanden måste ofta rotfyllas eller dras ut. Även här är tänderna i överkäken extra utsatta för om käkbenet drabbas runt P4 eller M1, finns risken att det uppstår ett hål upp till näshålan. Att rotfylla en tand kostar mer än att dra ut den, så är det inte en av hundens viktigaste tänder dras den ofta ut.

Karies

Hur vanligt det är att hundar får karies, dvs hål i tänderna är omstritt. Olika undersökningar ger olika resultat, vissa menar att det är sällan att hundar drabbas medan andra visar på att ca 20% får karies. Klart är att hundar som ofta får sötat godis, t.ex Mariekex eller torkad blodpudding drabbas mer än andra.
Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

12 kommentarer

 1. hej! min norrbottenspets fyller snart 1 år och han saknar p2 i vänster överkäke och p2 i vänster underkäke. är det normalt eller brukar de växa ut nångång?

  • Hej Mathilda,
   De borde ha vuxit ut vid det här laget. Kolla för säkerhetsskull med en veterinär så att det inte finns något tandanlag som trycker på någon annan tand.

   Hälsningar Elisabeth, Glanna

 2. Hej! En liten fråga, har du några källor till denna information? Hade varit bra (ska skriva skolarbete) o om du vill länka dom till mig isf? den info jag hittar om detta nu är nämligen ditt inlägg bara!
  Förövrigt ett jätte bra inlägg!

  • Hej Ebba,

   Tack för att du gillar infon!
   Källorna finns på sista sidan, men jag kan lägga till dem här också.
   Det är inte så lätt att se att artikeln fortsätter på två sidor till, men titta i den röda listen nedanför så ser du att det står Sidor 1 2 3.

   Källor:
   – Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010
   – Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet.
   – Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009
   – Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson.
   Dog Mouth (Bite) Terminology
   Advanced Animal Dentistry

   Hälsningar Elisabeth

 3. Hej
  Jag har en Basset fauve de Bretagne på 10 veckor med ett medfött bettfel, överbett. Underkäkens tänder har bildat två små hål i överkäken (innanför överkäkens tänder).
  Bör detta åtgärdas på något sätt?
  Uppfödaren har sagt att det högst troligt växer bort och att vi Skall avvakta tills han blir 15 månader.

  • Hej Ulrika,
   Jag tycker att du kan diskutera det med veterinären när han får sin 12-veckors spruta.
   /Elisabeth, Glanna

 4. Hej! Jag har en Lhasa Apso på 8 månader som håller på att bli av med sina mjölktänder (har förstått det som att lhasa apso’s är sena gällande sitt utbyte av tänder). Men jag är nyfiken på vilken av tänderna som är själva mjölktanden? Dom växer inte bredvid varandra utan framför/bakom varandra. Vill inte rucka för mycket på fel tand.

  • Hej Daniel,

   Låt en veterinär eller djursjukvårdare titta på dem. De växer nämligen ut på olika ställen på olika hundar. Eftersom du har en Lhasa Apso finns risken att mjölktanden blir kvar. Små raser har lättare att få en kvarsittande tand som måste dras ut hos veterinären.

   Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.