Gravityscan Badge
Hem / Hund / Hundens tänder
Hundtänder

Hundens tänder

Hundens tänder är oftast mest i fokus när den är valp och bits. Men även en hund kan drabbas av felaktigt bett, plack, tandlossning och tandvärk så det kan vara värt att ägna en liten stund åt hundens tänder. Visste du att Gingvit, tandköttsinflammation är den vanligaste tandsjukdomen hos hundar?

Tandlös vid födseln

När valpen föds är den tandlös, vilket säkert är skönt för den diande tiken som slipper de sylvassa valptänderna. Men själva tandanlagen har redan bildats i käken tidigt under fosterutvecklingen.

När valpen är ca 3 veckor tittar den första tanden fram och det brukar sammanfalla med att tikens mjölkproduktion börjar avta. Under ett par veckors tid kommer nu totalt 28 mjölktänder att växa ut, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken.

Den vanligaste ordningen på hur mjölktänderna kommer fram är först övre käkens canintand och därefter följer tredje, andra samt första incisiven. Mjölkmolarerna brukar komma fram i underkäken först och i ordningen andra, tredje och första molar.

Hundens mjölktänder i över- och underkäken

Hundens mjölktänder i över- och underkäken

 

M= molarer (kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)

Sylvassa mjölktänder har ett syfte

Alla som har träffat en valp vet att deras mjölktänder är sylvassa, det gör riktigt ont att bli biten av dem. Men det finns en biologisk orsak till detta – hundar i det vilda stöter upp halvsmält föda till sina valpar. Denna föda innehåller ofta segt kött, muskelhinnor och hud och valparnas sylvassa tänder bearbetar detta till smala remsor som är lättare för kroppen att tillgodogöra sig.

De hundar som vi föder upp får oftast processad mat som inte ens behöver tuggas. Många gånger räcker det med att de pressar ihop maten med tungan för att kunna svälja den och då är deras kraftiga tänder och käkar minst sagt överdimensionerade.

Byte till permanenta tänder

När valpen är ca 4 månader börjar bytet mellan mjölktänder och permanenta tänder. Den permanenta tanden växer utåt och pressar bort mjölktanden samtidigt som kroppen absorberar mjölktandens rot. De första tänderna som ramlar ut är de längst fram i överkäken (I1). Underkäkens tänder brukar komma straxt efter.

När hunden är sex månader brukar de permanenta tänderna ha vuxit ut. De är 42 stycken till antalet och är placerade enligt nedanstående bild. Tänderna ska fylla ut tandbågen och inga trångställningar ska finnas. Hos vissa hundar, oftast hos små raser ramlar inte mjölktanden bort utan den permanenta tanden växer istället upp bredvid, se Persisterande mjölktänder.

Hundens permanenta tänder i över- och underkäken

 

M= molarer (kindtänder) P= premolarer (främre kindtänder) C= canin (hörntänder) I= incisiver (framtänder)

De olika tändernas funktion

Att tänderna har som funktion att sönderdela maten är självklart, men varje tandgrupp har olika syften.

 • Incisiver (framtänderna)

  Längst fram i käken sitter incisiverna, sex uppe och sex nere. Ordet incisiv kommer från latinets incido som betyder skära och det är precis den funktion dessa tänder har. De skär upp huden på ett bytesdjur eller fosterhinnan vid valpning. Hunden använder ofta dessa tänder till fingnagning, att gnaga av kött från ett ben eller att klia sig med.

  En incisiv är utformad som en mejsel och tanden har bara en rot, men den roten är i gengäld två till tre gånger längre än tandkronan så den sitter väldigt stadigt i käkbenet. Det är incisivernas position när munnen stängs som bestämmer de olika bettformerna.

 • Canin (hörntänderna)

  Canintänderna är fyra, två i överkäken och två i underkäken. Ordet canin kommer också från latin, närmare bestämt från canis som betyder hund. Det är de tänderna som ibland brukar kallas för ”huggtänder” och är hundens längsta tänder. Användningsområdet för dessa är främst att gripa tag i, hålla fast och döda ett bytesdjur genom att klämma ihop bytets strupe. De är också en viktig markering i hundens språk, genom att visa sina stora tänder kan de sätta sig i respekt. Det är också dessa tänder som ofta används vid hundslagsmål och kan orsaka djupa sår hos den drabbade motståndaren.

  Canintändernas rot är ungefär fyra gånger längre än tanden och går långt bak i käken. Fästet är så starkt att det utan problem kan lyfta hela hundens vikt.

 • Premolarer (främre kindtänder)

  Pre betyder framför på latin och premolarer är alltså de främre kindtänderna, de tänder som sitter framför molarerna. Premolarerna längst bak är tuggtänder och har därför också en kraftigare tuggyta än de främre som främst används för att greppa med.

  P1 har endast en rot och denna tand kan hunden klara sig bra utan. Ju längre bak i munnen premolaren sitter desto större funktion har tanden. P2 och P3 har två rötter och P4 har tre rötter i överkäken och två rötter i underkäken. P4 är den största tanden i överkäken och den näst största i underkäken.

 • Molarer (bakre kindtänder)

  Molarernas uppgift är att mala och krossa födan och de har därför en stor tuggyta. Molarerna i överkäken har tre rötter och de i underkäken har två rötter. Den första molaren, M1 är den största tanden i underkäken och tillsammans med den största premolaren i överkäken (P4) kan en medelstor hund kan lätt krossa lårbenet på ett rådjur. Dessa två tänder kallas ofta rovtänderna.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

12 kommentarer

 1. hej! min norrbottenspets fyller snart 1 år och han saknar p2 i vänster överkäke och p2 i vänster underkäke. är det normalt eller brukar de växa ut nångång?

  • Hej Mathilda,
   De borde ha vuxit ut vid det här laget. Kolla för säkerhetsskull med en veterinär så att det inte finns något tandanlag som trycker på någon annan tand.

   Hälsningar Elisabeth, Glanna

 2. Hej! En liten fråga, har du några källor till denna information? Hade varit bra (ska skriva skolarbete) o om du vill länka dom till mig isf? den info jag hittar om detta nu är nämligen ditt inlägg bara!
  Förövrigt ett jätte bra inlägg!

  • Hej Ebba,

   Tack för att du gillar infon!
   Källorna finns på sista sidan, men jag kan lägga till dem här också.
   Det är inte så lätt att se att artikeln fortsätter på två sidor till, men titta i den röda listen nedanför så ser du att det står Sidor 1 2 3.

   Källor:
   – Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010
   – Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet.
   – Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009
   – Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson.
   Dog Mouth (Bite) Terminology
   Advanced Animal Dentistry

   Hälsningar Elisabeth

 3. Hej
  Jag har en Basset fauve de Bretagne på 10 veckor med ett medfött bettfel, överbett. Underkäkens tänder har bildat två små hål i överkäken (innanför överkäkens tänder).
  Bör detta åtgärdas på något sätt?
  Uppfödaren har sagt att det högst troligt växer bort och att vi Skall avvakta tills han blir 15 månader.

  • Hej Ulrika,
   Jag tycker att du kan diskutera det med veterinären när han får sin 12-veckors spruta.
   /Elisabeth, Glanna

 4. Hej! Jag har en Lhasa Apso på 8 månader som håller på att bli av med sina mjölktänder (har förstått det som att lhasa apso’s är sena gällande sitt utbyte av tänder). Men jag är nyfiken på vilken av tänderna som är själva mjölktanden? Dom växer inte bredvid varandra utan framför/bakom varandra. Vill inte rucka för mycket på fel tand.

  • Hej Daniel,

   Låt en veterinär eller djursjukvårdare titta på dem. De växer nämligen ut på olika ställen på olika hundar. Eftersom du har en Lhasa Apso finns risken att mjölktanden blir kvar. Små raser har lättare att få en kvarsittande tand som måste dras ut hos veterinären.

   Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.