Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Skällande hundar
Hund som skäller

Skällande hundar

Många anser att hundar som skäller är ett problem i vårt samhälle, grannar klagar, hundägaren blir förbannad osv. Men egentligen, varför skäller hunden och vad gör jag om det blir ett problem? Det ska vi försöka reda ut här.

Hund som skällerMen först vill jag citera en text, hämtad ur Anders Hallgrens bok, Problemhund och hundproblem:

”Vad kräver vi av en hund?

 • Den ska vara tyst och inte synas – men den ska skälla och vakta om någon kommer.
 • Den ska vara snäll mot människor – men morra åt misshagliga personer.
 • Den ska vara snäll mot barn – men barn behöver inte alltid vara snälla mot den.
 • Den ska släppa in jultomtar och sotare – men mota bort tjuvar.
 • Den ska vara lugn och inte bråka – men den ska vara pigg och lekfull.
 • Den ska ha ”krut” i sig och vara framåt – men den ska ändå kunna gå kopplad i snigelfart med sin ägare.
 • Den ska förstå vad man säger – ofta utan att man först lärt den förstå.
 • Den ska lyda omedelbart – men ändå vara självständig och personlig.
 • Man måste säga att hundar är fantastiska, för just dessa krav uppfyller de!”

Ja, vad säger man… visst har han rätt!

Skallet har utvecklats

Vargarna skäller, men bara i samband med fara. För dem betyder skallet- ”Se upp – fara!” Det har också visat sig att deras skall alltid låter på ungefär samma sätt och det är inte speciellt ofta de behöver skälla.

Hos hundarna däremot finns det en mycket stor variation i hur det låter när de skäller och hur ofta de skäller. Under domesticeringsprocessen har alltså hundarna breddat sitt språkliga förråd. Ungerska forskare har också i olika experiment visat att människor, oavsett om de var hundägare eller inte kunde avgöra på en hunds skall om inspelningen var hämtad från en aggressiv situation eller inte. Hund och människa har alltså under årtusenden lärt sig att förstå varandra.

Rasberoende

För hundarna är skallet ett sätt att kommunicera med varandra och inte minst med oss människor. Under alla år har människan dragit nytta av att hunden skäller och varnar för faror eller driver vilt. Därför har det också bidragit till att det speciellt inom vissa raser, har avlats vidare på de hundar som var duktiga på att skälla.

Det är därför viktigt att ta reda på vilka egenskaper du kan förvänta dig av din hund beroende på vilken ras den tillhör redan innan du bestämmer dig för ett köp. Även blandrashundar påverkas av de olika raserna som finns i deras ursprung. Hos dem kan det ofta vara svårt att veta i vilken grad t.ex. skällandet slår igenom. Även om den består av X% av en skällande ras är det inte säkert att generna för skallet också är X%.

Så förvänta dig inte att din hund ska vara tyst i alla sammanhang, den har också rätt till sin kommunikation. Vissa situationer kan du dock arbeta med för att få omgivningen att lättare acceptera hunden.

Orsak till skällandet

Det finns alltid en orsak till varför hunden skäller och det gäller för dig att lista ut vad det kan vara i olika situationer. Även om det ibland verkar som om hunden bara skäller för nöjes skull så är det något den vill förmedla.

De vanligaste anledningarna är:

 •  Varnar/vaktarHund som skäller eller ylar
  Det är naturligt att hunden skäller då någon främmande passerar huset eller bilen. Hunden talar om att det här är mitt område, det är ingen idé att du försöker hitta på något. Varningsskallet brukar ofta vara mörkare/dovare och intensivare än övriga skall och hunden varnar ofta under en längre stund. Vissa hundar skäller inte då de är ensamma eftersom de då inte har någon familjemedlem att varna.
 • Påkalla folkens uppmärksamhet på en fara
  Om hunden anser att någon i flocken bör ta en närmare titt på en eventuell fara, skäller den med varningsskallet men i sekvenser om tre eller fyra skall med en kort paus i mellan. Är faran längre bort eller inte så allvarlig används oftast detta skall innan det riktiga vaktskallet.
 •  Ängsla/rädsla
  Är vanligt bland hundar med separationsångest. Skallet blir självbelönande och hunden blir mer och mer ängslig ju mer den skäller. Ett sådant skall brukar vara väldigt ljust och kan också övergå till gnällande eller ylande.  Hunden gör ofta kortare uppehåll i sitt skall, ungefär som om den lyssnar efter om någon hör den innan den sätter igång igen.
  En rädd eller osäker hund skäller också ofta i förebyggande syfte, t.ex. vid möte med en annan hund för att hindra den hunden att komma för nära. 
 •  Lekfullhet/Upphetsning
  Denna typ av skall är vanlig bland valpar och yngre hundar, men förekommer även hos äldre individer. När hunden är inne i en lek skäller den ofta för att ytterligare stegra intensiteten på leken. Skallet påminner lite om stamning, med en liten förstavelse. I stället för Voff blir det A-voff, A- voff… Även då hunden förväntar sig något roligt/spännande, t.ex. att få komma ut eller åka bil, så kan den skälla ihärdigt. Ett sådant skall belönas ofta indirekt eftersom hunden får komma ut, precis som den ville.
 •  Uppmärksamhet
  Hunden skäller, ylar, piper eller gnäller för att få uppmärksamhet. En sådan hund brukar vara väldigt ihärdig och även i detta fall får den oftast som den vill. Det spelar ingen roll om du skriker åt hunden eller säger FY, hunden får ändå din uppmärksamhet och har snart lärt sig att beteendet fungerar. Uppmärksamhetsskallet är ofta ljust och väldigt intensivt.
 •  Under-/överstimulans/stress
  Hunden är i de allra flesta fall under århundraden avlad för någon arbetsegenskap, men idag lever många hundar ett rätt sysslolöst liv. De är ensamma en stor del av dagen och sedan får de nöja sig med ett par promenader. Maten får de serverade i en skål, så någon större mental stimulans får de inte. En sådan hund kan skälla bara för att något ska hända, om inte annat så får den ”prata” med sig själv och på så sätt göra av med lite energi.
 • Hälsning
  En eller två korta, skarpa skall är en hälsning för att tala om att nu är jag också ute.
 • Svarar en annan hund
  Börjar en hund skälla längre ner på gatan så svarar de flesta hundar, vilket får den första hunden att fortsätta skälla och sedan står en stor del av kvarterets hundar och skäller på varandra.

Hur kan man minska hundens skällande?

Det första du måste ta reda på är varför din hund skäller. Beror det på att den tillhör en skällig ras eller på något av ovanstående? Det du måste börja arbeta med är den underliggande orsaken till skällandet.

Viktigt att tänka på är att om du bestraffar hunden då den skäller, är det inte alls säkert att den förstår att det är skällandet som du bestraffar. Om du rycker i kopplet eller skriker åt hunden i ett hundmöte så kan den mycket väl förknippa obehagskänslan med den andra hunden, vilket då kommer att ge helt motsatt effekt. Nästa gång ni möter hunden vet din hund att den hunden är obehaglig och så gör den utfall och skäller ännu tidigare.

En Bischon ska söka i bollhavetSkäller hunden av osäkerhet så måste du komma underfund med i vilka situationer som hunden känner sig osäker och jobba med att öka hundens självkänsla istället. Försök inte att ryta eller slå efter en rädd hund då den skäller, den kommer bara att bli ännu osäkrare. Läs om hur du jobbar med en osäker hund i Bygg upp hundens självkänsla.

Att skrika på en hund som skäller då någon passerar grinden eller ringer på dörren är lönlöst. De flesta hundar tolkar istället husses skrikande som om att han hjälper till att skrämma bort inkräktaren. ­ ”Den personen måste vara riktigt farlig när även husse börjar skälla!”

En understimulerad hund behöver naturligtvis få börja arbeta mentalt på något sätt. Börja med att låta hunden få jobba för sin mat, servera t.ex. torrfodret i en aktivitetsboll eller utslängt på gräsmattan. Det finns många saker ni kan göra, tips finns bl.a. på Aktivera hunden inomhus och Aktiviteter ute.

Skriv gärna ner i vilka situationer hunden skäller, vilken tid på dygnet och om det är i samband med något speciellt. Det är oftast lättare att se ett mönster på så sätt och då kunna avgöra vad det är som utlöser skällandet.

Skälla först- tystna sedan

En hund måste få skälla!

Har du en hund med vaktegenskaper har du valt fel sorts hund om du inte vill att den skäller vid dörren eller staketet. Har du en drivande jaktras har du också valt fel om du inte accepterar att hunden skäller på springande harar, katter och ekorrar.

Du kan däremot lära hunden att tystna då du säger till eller ”tar över” bevakningen av huset/tomten. Men det är svårt, räkna med att få lägga ner mycket arbete och tid för att lyckas!

Som när det gäller all hundträning bör du först bestämma dig för hur du ska träna och i vilka sammanhang du ska tillåta hunden att skälla. När du och övriga familjen bestämt ett träningssätt måste ni vara konsekventa med att följa det- allihop! Det fungerar inte om hunden får skälla som den vill när matte är hemma men inte öppna munnen alls för husse innan han ryter till. Det fungerar heller inte om du går fram och lugnar hunden ibland och skriker till den vid andra tidpunkter.

Lär in Tysssst

Belöna hunden precis då den slutar skälla, använder du klicker är det lättare att få till det i precis rätt ögonblick. Du ska alltså belöna tystnaden!

Du kan också lägga på ett Tyssst- eller Schh…kommando, viktigt är att du faktiskt låter lugn och avslappnad och sakta sänker din röst. Hunden kommer att höra dig ändå! Är du stressad, nervös eller uppjagad kommer hunden känna det och då kan inte den heller lugna ner sig.

Vissa hundar är så uppjagade när de skäller att man kan behöva hålla fast dem, mjukt men bestämt, och sakta stryka dem fram över bringan och under hakan. Efter en stund när hunden har lugnat ner sig, belönar du och släpper lös den med ett Varsågod.

Den här metoden brukar vara effektiv då hunden vaktar. Låt hunden få skälla för att varna, det är hundens jobb, men ta sedan lugnt över med antingen en mjuk kroppskontakt eller ett milt Tyssst. Stå tillsammans och titta på ”inkräktaren” medan den passerar och beröm hunden när den har tystnat.

Lär in Skall

Ibland kan det faktiskt vara lättare att få hunden att bli tyst om man först lär den att skälla på kommando. Varje gång din hund börjar skälla säger du ”Skall” och belönar, men det ska ske snabbt så att hunden inte hinner varva upp. Efter ett tag förstår hunden att ”Skall” är detsamma som skälla och då kan du träna på att belöna tystnaden på samma sätt som ovan.

En hund som skäller av upphetsning

Om hunden skäller av upphetsning över att få leka eller gå ut, får du inte belöna den genom att börja leka med bollen eller skynda er ut.

Är det bollen som triggar igång skallet så tränar ni med den. Ta fram bollen och visa hunden, så snart den skäller stoppar du ner bollen i fickan och vänder ryggen mot hunden. Försöker din hund då ta kontakt med dig, vänd dig sakta om och låt bli att ens titta på hunden. När den tystnar, belönar du med bollen. Det gäller att du är oerhört konsekvent, ingen lek med bollen om hunden skäller!

Samma sak gäller om det är utgåendet som hetsar. Skäller hunden hänger du tillbaka kopplet och sätter dig passivt ner utan kontakt med hunden. När den är tyst kan du koppla den och gå ut, men hinner den börja skälla igen tar du av kopplet och börjar om.

Även i dessa fall gäller det att du är lugn och tyst, inga hastiga rörelser, ingen stress och inget skrikande oavsett hur enerverande hunden än är. Du måste också ha gott om tålamod- hunden kan vara fruktansvärt envis men du ska vara ännu envisare, för ger du efter någon enstaka gång kommer du att få jobba ännu hårdare senare.

Skälla på dörrklockan

Hundar som skäller så snart någon ringer på dörrklockan har lärt sig att ringsignalen skapar aktivitet i hemmet. Någon i familjen reser sig hastigt upp och skyndar fram till dörren, då gäller det att vara snabb att vara med och skydda den personen tycks många hundar resonera. Ju mer hunden skäller, ju snabbare tycks vi människor dessutom bli att ta oss fram till dörren och aktivitetsnivån ökar ytterligare.

Skällande på dörrklockan är ofta svårt att jobba bort eftersom vi oftast inte vet när någon kommer. Så här gäller det att du faktiskt bestämmer med någon när ni ska träna på detta.

Förbered dig genom att antingen ge besökaren hundgodis i förväg eller ställ en burk innanför dörren (som hunden inte kommer åt). När sedan din besökare ringer på dörren, reser du dig långsamt upp och går väldigt lugnt ut i hallen medan du låter hunden rusa på som vanligt.

När ni kommer ut i hallen ber du din hund att sätta sig några meter från dörren, först när den sitter still och är tyst går du långsamt fram och öppnar dörren. Rusar hunden upp, tar du mjukt men bestämt tag i den och sätter den ner igen på samma plats som tidigare. Ibland kan det underlätta att ha hunden kopplad de första gångerna. Nu gäller det att besökaren inte får komma in förrän hunden sitter still och tyst på sin plats.

Besökaren ska också lugnt komma in och hinna stänga dörren innan du säger ”Varsågod- hälsa” och låter hunden gå fram. Du bör också ha instruerat din besökare om att han/hon sätter sig ner på huk och ger hunden en godis då den kommer fram. Prata några minuter innan besökaren går ut och ni upprepar hela proceduren. Anledningen till att den besökande ska sätta sig på huk är att personen på så sätt inte blir hotfull och hunden behöver heller inte hoppa för att hälsa, vilket får hela situationen att bli betydligt lugnare.

För att få uppmärksamhet

Att hunden skäller för att få uppmärksamhet är väldigt vanligt. Många hundar är riktigt verbala i sin kommunikation med oss och det måste vi tillåta att de är. Precis som du och din partner, dina vänner eller barn pratar med varandra, vill också hunden vara delaktig i familjelivet.

Men många upplever att hunden alltid ska skälla så snart tv:n sätts på, varje gång husse pratar i telefonen, då vi står och pratar med grannen eller när familjen sätter sig vid middagsbordet. Anledningen till det är att fokus då flyttas bort ifrån hunden och den känner sig utanför. Ofta börjar hunden redan som valp att skälla i dessa situationer och den lär sig väldigt snabbt att all uppmärksamhet riktas mot hunden igen. För vad gör vi när vi inte hör vad farmor säger i telefonen? Jo, vi vänder oss mot hunden och säger TYST! Vi ger alltså hunden all uppmärksamhet under någon minut! I vissa fall lyfts dessutom hunden upp i knäet eller vi sparkar iväg bollen för att få tyst på hunden.

Här gäller det precis som när hunden skäller av upphetsning, att ignorera den helt när den skäller och istället ägna sig åt den när den har tystnat. Men en hund som skäller i dessa situationer är också ofta en understimulerad hund som behöver få utlopp för sin energi genom olika aktiviteter tillsammans med dig. Så här räcker det inte bara med träning mot skällandet för att det ska upphöra.

Vad säger lagen?

Skällande hundar kan utgöra en sanitär olägenhet för grannarna. De kan anmäla hundägaren till kommunen som ska fatta beslut enligt Miljöbalken. Normalt skällande under dagtid anses inte utgöra någon störning, men står hunden och skäller i flera timmar kan det bli en fällande dom. Dessutom kan hundägaren också bli anmäld till Länsstyrelsen som hanterar frågor om djur som far illa.

Skäller hunden ofta tidigt på morgonen eller sent på kvällen anses det som en störning. Länsstyrelsen i Umeå beslutade 2013 att en hundägare inte fick sätta sin hund i rastgården före klockan sju på morgonen eftersom hundens skällande störde grannarnas sömn.

 

Källa: ”Whats all the noise about?”, Your dog May 2011, Barking dogs, About.com, ”Problemhund och hundproblem” av A. Hallgren samt ”Djurens beteende” av P. Jensen, K 9 Magazine

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

16 kommentarer

 1. Hej!
  Jag har en fransk bulldog valp på 18 veckor.
  Han skäller och går nästan till attack mot varje hund vi möter på gatan. Hur ska jag ta tag i detta beteende?
  Jag har provat ”ryggsäcken”, tagit tag i nackskinnet, vända om eller gå över till andra sidan gatan samt rycka i kopplet. Ingenting fungerar och det är psykiskt jobbigt att gå ut med honom då han är så aggressiv.
  Vi ska gå en valpkurs i slutet av augusti och vill att han ska kunna vara i samma rum som andra hundar tills dess.
  Hur ska jag gå till väga?
  Med vänlig hälsning, Linnéa

 2. Hej Linnéa,

  Det är jobbigt när hunden skäller på alla man möter men jag har svårt att tro att det beror på aggressivitet, speciellt när han är så ung. Med största säkerhet är han osäker och skäller på andra för att han inte vill att de ska komma närmare. Att gå hundkurs är alltid en bra lösning för då lär sig hunden att det är okej med andra hundar runt omkring, de kommer ändå inte fram. Han kommer då att lära sig fokusera på dig fast de andra finns där.

  Använd tiden fram tills dess att försöka gå i båge när du ser att ni kommer att få ett möte (se http://glanna.se/Hundsidan/hundar_moten/ ). Sätt dig i ”ryggsäcken” när ni är en bit bort, hinner du så locka med något RIKTIGT gott (t.ex. mjukost med baconsmak) så att han blir sysselsatt. Även om han kommer att omväxlande skälla och slicka på godiset så lugnar han sig själv samtidigt som du håller om honom och stryker honom över bringan. Vänta tills du märker att han är lugn innan ni går vidare. Låt honom INTE slänga sig fram i kopplet och skälla för det är ett sätt för honom att självbelöna sig.

  Det här kommer att ta tid och kräva mycket arbete från din sida men det är bra att du tar tag i det redan när han är ung!

  Lycka till med träningen och ge inte upp även om det kommer att kännas hopplöst! Och du är inte en dålig hundägare bara för att han skäller på andra, men det är en vanlig känsla hos oss som har/har haft den typen av hund.

  Elisabeth/Glanna

 3. Hej!
  Jag har en malteser tik på snart ett år, hon är världens snällaste hund och helt perfekt på alla plan förutom hennes skällande. Sedan några månader tillbaka så har hon blivit fruktansvärt skällig och det har bara eskalerat! Jag antar att hon skäller för uppmärksamhetens skull, och nästan allt du skriver stämmer in på henne. Jag har ju såklart gjort fel från början och gör än idag, men vet inte hur jag ska göra rätt. Det har blivit så jobbigt nu att så fort hon skäller tar jag upp henne eller ger henne godis för att få tyst på henne. Hon skäller när vi äter, sitter i soffan, ja nästan hela tiden när inte all fokus är på henne. Släpper jag ut henne på tomten så springer hon runt och skäller helt planlöst. Vet inte riktigt vad jag ska göra för att få henne att sluta skälla jämt, har försökt ignorera och allt sånt men känns som inget fungerar.
  Mvh Cornelia

  • Hej Cornelia,

   Ni har hamnat i en ond cirkel som kan vara svår, men inte omöjlig att bryta. Hon är nästan ett år vilket dessutom innebär att hon är tonåring med allt vad det innebär (läs mer på Hundens tonårsperiod). Så nu är det verkligen tid att träna henne på hur du vill att hon ska uppföra sig!

   Maltesern är en ras som gärna vill vara med och att det ska hända saker så jag undrar vad ni gör mer än promenerar? Deltar ni i någon hundsport eller går ni någon hundkurs? Hittar ni på olika aktiviteter hemma och ute på promenaderna? Läs gärna mer på Aktivera hunden inomhus och Aktivera hunden utomhus.

   Hon behöver få jobba med hjärnan och inte bara fysiskt för att bli trött. Har hon gott om överskottsenergi så vill hon få igång dig och det gör hon genom att skälla. Dessutom belönar du henne när hon skäller (även om det inte är din tanke) så hon tror förstås att du vill att hon ska skälla.

   Börja med att lägga in olika aktiviteter om ni inte redan gör det. Bestäm dig för att under en promenad varje dag hitta på t.ex fyra olika övningar. Dessutom avsätter du 10 minuter varje kväll (eller när det passar dig, bestäm en tidpunkt när ni ska träna, så att det blir till en rutin) när ni hittar på små övningar inomhus. Har du familj kan du kanske ta hjälp av övriga familjemedlemmar som får ansvara för olika övningar.

   Därefter bestämmer du en(!) situation då du absolut vill att hon ska sluta skälla och så jobbar du enbart med den. T.ex om du väljer att jobba med att få bort skällandet när ni äter så förbereder du dig (och övriga familjen) på att under några veckor framöver så kommer era måltider även att vara en träningsstund. Bestäm er för vad ni vill att hon gör medan ni äter, ska hon ligga på en filt i närheten, ska hon få ett tuggben att gnaga på eller ska hon göra något annat? Förbered detta innan måltiden och se även till att du har hundgodis tillgängligt.
   När ni sätter er vid bordet säger du t.ex åt henne att lägga sig på sin filt och belöna henne för att hon gör det. Be henne att stanna kvar där. Ligger hon still och är tyst i 2 sekunder, belöna henne men se fortfarande till att hon ligger kvar. Reser hon sig upp så ber du henne lugnt att lägga sig ner på filten igen, gör detta VARJE gång hon reser sig upp. Men kom också ihåg att belöna henne om hon ligger still och är tyst! Förvänta dig inte att hon ligger tyst i flera minuter i början. De första dagarna kan du ge henne ett frikommando (se Frikommando- varför är det viktigt?), t.ex Varsågod efter ca 5-10 minuters träning. Successivt ökar du på tiden som hon ska ligga tyst innan du belönar och innan du ger frikommandot. Efter ett par veckors intensiv träning bör hon kunna ligga tyst och still under en hel måltid. VIKTIGT är att du ALLTID ger henne ett frikommando när hon får lämna sin plats, annars kommer hon själv att bestämma om hon ska ligga still i 2 sekunder eller hela måltiden.

   När du får måltidssituationen att fungera så väljer du ut en annan situation som ni ska träna på. Gör då på motsvarande sätt genom att välja något som hon ska göra istället för att skälla och träna in det. Troligtvis går det då fortare att få henne att förstå vad du vill.

   Det är viktigt att du åtminstone i början alltid jobbar med en situation i taget, både för hennes och för din skull. Det blir då så mycket lättare att koncentrera sig på vad ni ska göra. Först när du anser att hon verkligen klarar av det ni har tränat på kan du gå vidare med en ny övning.

   Lycka till och ge inte upp i första taget! Det kommer alltid att bli bakslag några gånger innan det blir bättre. 🙂

   Hälsningar Elisabeth, Glanna

   • Hej Elisabeth!
    Tack så jättemycket för ditt svar! Fick svar på mycket!
    Ska prova det där med filten och jobba på det först.
    Jag tycker att jag aktiverar henne väldigt mycket och bra om dagarna och har förstått att hon behöver väldigt mycket aktivering då hon är en ¨busig¨hund. Vi åker till hundgårdar där hon får leka av sig, vi tar långpromenader varje dag. Vi kör lite agility varje dag och inomhus sök mm. Men märker att så fort hon kanske inte får sin långa promenad på dagen och att det bara blir korta så blir hon mer skälig, hämtar sina leksaker och ger sig inte förrens jag är med på hennes lek.
    Hon följer med mig vart jag än är och får mycket miljöombyten.
    Kanske är så att jag skämt bort hennes för mycket med min tid. Men ska prova nu en vecka att lägga in mer hjärngympa än fysisk och se om hon blir lugnare.
    Tack ännu en gång för alla bra tipps.

    Mvh Cornelia

 4. Hej,

  Jag har en shih-tzu hane på 2 år & 3 mån. Jag misslyckades med ensamhetsträningen när han var liten &har ej lyckats senare heller så jag kan ej lämna honom själv. Han är med mig på jobbet men lämnar jag för att tex gå ett ärende (då finns det flera människor på kontoret) skriker han som någon sticker honom med en kniv. Samma när jag ibland måste lämna honom hemma en kort stund….Detta skrikandet händer även när andra passar honom.
  Dessa skrik kan han även få om han tex inte får som han vill….ex på bussar, om jag står & pratar med någon en längre stund ute. I de flesta fall försöker jag att ignorera det men i vissa fall går det verkligen inte…..som tex på en buss. Jag har fått flera tips av hundtränare som jag har försökt med men inget hjälper.
  Han får bra med promenader & lek samt att jag försöker öva trix och att han får leta efter godis varje dag en liten stund.
  Han är världens goaste hund men jag känner att jag har älskat sönder honom så det är kanske därför han har blivit ängslig…det är bara han & jag som bor ihop. Jag börjar att känna mig väldigt frustrerad över att aldrig kunna lämna honom hemma själv….

  • Hej Ninni,
   För det första – man kan aldrig älska sönder en hund! En hund blir inte rädd och ängslig bara för att du älskar honom. Däremot kan ni betyda så mycket för varandra att du har svårt för att höra/se att han är missnöjd. Sedan kan det hos dig, finnas en (kanske omedveten) längtan att han bara är din och att han ovillkorligt ska tycka om dig och ingen annan.

   Hundar är flockdjur och vill helst vara i vår närhet hela tiden. Nu är det ju trots allt inte möjligt, ibland måste de kunna vara ensamma. Men det förstår inte hunden.

   Han har under hela sitt liv haft dig i sin närhet och har blivit väldigt bunden till dig. Därför kommer han att protestera så snart du försvinner. Det är aldrig försent att börja träna, men det kommer att ta tid! Räkna med flera månader med mycket träning, så ge inte upp alltför snabbt. Dessutom måste du jobba med dig själv så att du inte tycker synd om honom så fort han blir själv eller börjar protestera.

   Jag vet inte vad du har fått för råd tidigare, men jag tycker att du ska jobba med två områden samtidigt. Dels att du lämnar honom korta stunder och dels att du låter någon annan få komma in i er lilla flock.

   Finns det någon i din närhet som du kan tänka dig få ta lite plats i hans liv också? I början är det bra om det bara är en person, så småningom kan du kanske introducera några till.

   Låt denna person få lite utrymme att leka, träna och kela med honom. I början får du gärna vara i närheten men lägg dig inte i allt de gör. Du kan sitta och läsa eller titta på tv alldeles intill medan den andra personen sysselsätter dig med din hund. Tanken är att hunden bygger upp et förtroende för denna människa också. Han kommer inte att älska dig mindre bara för att du släpper in någon annan också.

   Däremellan tränar du på att lämna honom i ett rum medan du går in i ett annat och tillbaka igen. Antingen sätter du upp ett kompostgaller i dörröppningen eller så tränar du på ”stanna kvar”. Dessa övningar ska ske många gånger om dagen men bara några sekunder åt gången. Läs gärna Lär hunden att vara ensam hemma.

   Du kan gärna ge honom något att gnaga på då han är ensam. Är du hemma och bara lämnar rummet några minuter kan ha få ett tuggben. Lämnar du honom helt utan uppsikt är det bättre att ge honom en Kong där du kletar lite mjukost eller leverpastej i hålet så han får jobba lite. Anledningen till att du inte bör ge ett tuggben då är att han kan sätta delar av det i halsen.

   Träffar du på någon som du stannar och pratar med, släng ut en näve hundgodis som han får nosa reda på. Då håller han sig sysselsatt samtidigt som du får ro att prata med en andra personen. På bussen kan han också få en Kong med mjukost i så glömmer han snart att du inte fokuserar på honom.

   Ta SMÅ steg i taget, men träna ofta så lär han sig också att vara ensam.

   Lycka till!
   Elisabeth/ Glanna

 5. Anneli Rönnquist

  Hej.

  Jag har en finsk lapphund på 1 år. Han går på dagis och leker jättebra med alla hundar vi har träffat än så länge. Även unghanar i samma ålder.
  Men när vi ska ut och gå på promenader skäller han så fort han får syn på en annan hund och drar och hoppar i kopplet för att han vill fram. Skallen är ihärdiga och när jag vänder om eller säger ifrån blir det mer eller att han börjar ”prata” yla/gnälla istället.

  Jag har försökt att sätta honom ner och vänta tills hunden har gått förbi, det går sådär för skallen fortsätter. Det enda som har fungerat är när jag har riktigt gott godis som har stoppar framför näsan på honom och så går vi åt ett annat håll eller förbi på andra sidan gatan. Även favoritleksak kan fungera.

  Faller han dock i helspinn så fungerar inget, då får man ta honom i halsbandet och bara dra/gå åt ett annat håll för att få honom att sluta skälla överhuvud taget.

  Är det något annat man kan göra? Ska man fortsätta såhär? Jag klickertränar honom till olika ”trix” och target träning en stund på kvällen, har aktivitetsspel som vi använder någon gång ibland.

  Promenaderna känns i dagläget mer som en match en än trevlig tid tillsammans med hunden.
  Vi går på lite olika kurser men där skäller han större delen av tiden han inte är ”aktiv” så det är ganska jobbigt att ta med honom till olika ”tillställningar”.

  Tack på förhand. Med vänlig hälsning/ Anneli

  • Hej Annelie!

   Nu har ju den rasen väldigt lätt till skall. De skäller av frustration, upphetsning eller helt enkelt för att ”prata” med oss. Jag tycker att du ska fortsätta som du gör, att han piper/gnäller får du ha överseende med så länge. Bättre att koncentrera dig på de rena skallen.

   När du sätter honom ner, har ni gått ordentligt åt sidan först? Om det finns utrymme så är det bästa att du tar honom med dig ut på närmaste gräsmatta, skogsdunge eller tvärgata innan du sätter honom ner. Han ska känna att avståndet faktiskt ökar till den andra hunden.

   Har du läst Tips på hur du förbättrar jobbiga hundmöten? Där har jag skrivit ett stycke om hur du kan klickerträna honom i den här situationen, prova det också.

   När ni är på kurs, tycker jag att du ibland sätter honom i ”ryggsäcken”. Det är en övning som brukar läras ut på de flesta valpkurser för att lugna ner en uppspelt hund. Du sätter dig ner med honom mellan dina ben. Hans rygg ska vara mot din mage (du blir som en ryggsäck på honom, därav namnet). Håll om honom, klappa lugnande på bringan och ha ev. en seg godis som han får gnaga på direkt från din hand. Så länge han är spänd så håller du emot men så snart han börjar slappna av i kroppen så släpper du sakta efter. Är han helt avslappnad säger du varsågod och låter honom gå.

   En annan variant på kurs är att när det är genomgångar så sprider du ut lite av hans godis (eller mat) på marken runt er. Då sysselsätter han sig med att leta godis istället för att skälla. Det är ett sätt för honom att själv göra något åt situationen som han tycker är tråkig eller jobbig.

   Lycka till!
   Elisabeth/ Glanna

 6. Hej! Läste just artikeln om skällande hundar och behöver tips! Vi är en familj med två isländska fårhundar, 6,5 och 3,5 år. De flyttade till oss vid 8 veckor och vi bor fortfarande i samma hus, jag och min man har varit tillsammans hela deras liv osv. Min fråga: när jag åker bort så börjar äldsta hunden yla, han får även med sig den yngre efter en stund. Det spelar ingen roll att min man eller våra barn är hemma, de ylar ändå. Detta har pågått i åtminstonde ett par år kläckte min man plötsligt ur sig då han ”fick nog”. Han kan vara inne i huset med dem, säga till dem(de vet alltså att han är hemma) men det hjälper inte. Hur ska vi tänka här? De ylar ju inte för att de blir ensamma( gör dock samma när de blir de). Tacksam för svar!

  • Hej Michaela,

   Oj, det var ju synd att din man inte har sagt något tidigare! En ovana är betydligt svårare att jobba bort om den har pågått länge.
   Islänningen är ju en vallhund som vill ha sin flock samlad och det verkar som om du är huvudpersonen här. När du försvinner vill de locka tillbaka dig igen så att ordningen blir återställd.

   Börja från början med ensamhetsträning (se Lär hunden att vara ensam hemma. I ditt fall är det främst du som måste vara den som ”försvinner”. Se till att övriga familjen faktiskt aktiverar hundarna medan du går ut. Prova att vara borta korta stunder, gå runt kvarteret eller vad som känns bra för hundarna. Försök att successivt utöka tiden som du är borta utan att det blir så länge att den äldsta börjar yla. Se till att någon faktiskt hejdar honom så snart han visar minsta antydan till att börja yla. Har han väl börjat är det svårare att bryta.

   Lycka till, men var beredda på att det kan ta lång tid för dem att lära om!
   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 7. Hejsan
  Vi har skaffat en Golden retriever hanhumd som är nu 17 v. Våran förra golden tik lämnade oss hastigt i maj.
  Våran hanhumd har börjat skälla något kompiöst. Jag förstår han vill plocka på uppmärksamheten, men som hundägare sen innan så har jag verkligen förökt med allt.
  Han kan vara super trött på kvällen, sen när vi ska sova så sätter han sig och skäller på golvet hela tiden. Han Har alltid sovit på golvet nedanför oss så aldrig i sängen. Till slut efter många försök så börja han naffsa
  Efter mig och det sluta att jag ligger över han för visa vem som bestämmer och få han komma ned i varv.
  Vi går på valpkurs och är super duktig och lyhörd så super rolig att Jobba med.
  Men allt detta skällande när man har småbarn som sover med är tufft. Vår förra var helt tvärtom super lugn sen valp och sa aldrig något. Så detta är ej jag van vid.
  Sedan naffsande i ben eller lår när man går vad gör man åt allt detta?
  Vi kör sök i trädgården, träning, ben för avleda han i bland för slippa att skällande.
  Ta man på han koppel och ska gå då
  Få man dra han första 50-70m. Han vägra men jag ger mig ej utan dra med han
  Tacksam för svar

  • Hej Madde,

   Även om det är samma ras som ni har haft tidigare, så är det två helt olika individer med olika beteenden. Han är fortfarande en valp och det tar tid för honom att hitta sina och era rutiner.
   Att han får tokspel på kvällen är väldigt vanligt hos valpar! Antingen skäller de, nafsar eller rusar runt. De är helt enkelt övertrötta och behöver hjälp att varva ner.

   Eftersom ni går på valpkurs misstänker jag att ni har fått lära er att göra ”ryggsäcken” som går ut på att ni placerar honom mellan era ben medan ni sitter på knä på golvet. Han ska ha sin rygg mot din mage och du ska hålla armarna runt honom så att han inte kommer loss. Prata lugnande med honom, försök att stryka honom lugnt över bringan eller ge honom ett tuggben att äta på, som du håller med ena handen. Ju mer han lugnar ner sig och slappnar av, ju mer släpper du efter och när han är helt lugn håller du inte alls i längre. Däremot kan du fortsätta att lugnt stryka handen över honom. På så sätt lär du honom att varva ner. Läs även: Hundar som nafsar eller biter

   Låt honom få vara valp och sitta och upptäcka världen i sin takt, risken finns att ni aktiverar honom för mycket redan nu och det orkar inte inte med!

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 8. Hej.
  Jo vi har då en Pomeranian X Pekingese på 11 månader som inte slutar skälla. Han är nog arg och osäker och vi undrar om vi ska ta han till veterinären för hormonpiller?? Han skäller på allt och alla. Det tar ju verkligen på energin och i med att han varit såhär länge så är vi ju helt utmattade och vårt tålamod är slut.
  Vi har testat att ta honom i nackskinnet, Vända om på gatan om han får syn på en annan hund samt dra i kopplet. Men inget funkar, vi tycker att det är värdelöst.
  Vad ska vi göra??

  • Hej Hannah,

   Framförallt Pomeranian har väldigt lätt att ta till skall i olika sammanhang. Om han är arg eller osäker kan jag inte svara på utan att träffa honom, är han osäker tycker jag att du ska läsa: Bygg upp hundens självkänsla. Läs även: Tips på hur du förbättrar jobbiga hundmöten

   Ingenting blir bättre av att du blir arg och drar i kopplet eller i nackskinnet! Speciellt inte om han är osäker, då blir han ännu mer osäker på vad du egentligen vill. Stanna, ta in honom intill dig (men lyft inte upp honom!) och lugna ner honom istället. Gå inte vidare förrän han är lugn igen.

   Känns det alltför hopplöst, tycker jag att du ska vända dig till en hundpsykolog i närheten där du bor för att få individuell hjälp.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.