Hundmöte med två hundar

Att låta hunden hälsa på andra hundar

Att hundmöten kan vara jobbiga är det många hundägare som nickar instämmande i. Antingen skäller hunden för att den vill hälsa eller så skäller den för att skrämma bort andra. Men är det inte bra att låta hunden hälsa på alla, blir den inte lugn då?


Socialiseringsträna valpen

Om du har en valp är det bra socialiseringsträning att låta den få träffa andra hundar- helst av olika raser, storlekar och åldrar. På så sätt lär den sig att förstå ”hundspråket” lättare. Det gör inget om valpen ännu inte har fått alla sina vaccinationssprutor. Är ni utomhus och de andra hundarna har fullgott skydd är risken minimal för smitta. Det goda med socialiseringen överväger definitivt den lilla smittorisken.

Däremot är det du som ska bestämma vilka hundar och vid vilka tillfällen som hundarna får umgås. Hundar leker bäst om de är okopplade. Därför bör du välja en säker plats där de kan träffas. Läs mer på Socialisera valpen.

Smart hundkoppel


Låt inte hunden hälsa på alla

Om du lär hunden att det är tillåtet att gå fram till alla ni möter kommer du att få det jobbigt framöver. Din hund kommer att bli frustrerad över att inte få leka med alla andra.

En vuxen hund har inget behov av att hälsa på alla. Den bör ha ett mindre antal individer som den får umgås med., Övriga hundar som ni möter ute ska den kunna nonchalera. Vi umgås inte med alla vi träffar på och det behöver inte heller hundarna göra.


Bekvämlighetszoner

Hundar har precis som vi människor personliga zoner runt omkring oss. Inom dessa zoner släpper de inte gärna in någon annan.  Respektera det! Hunden känner sig oftast bekvämare då du som ägare är nära, jämfört med en främmande människa eller hund.

Lär dig hur stora bekvämlighetszoner din hund har och var beredd på att de varierar från hund till hund.

Hundars flykt- och försvarszoner


Stressande för hunden

Att möta många hundar varje dag är väldigt stressande för vissa hundar. De kan ha en självpåtagen roll att socialt kontrollera alla hundar de möter. Bor du då i en tätort eller stad kan det bli många hundar att hålla reda på.


Flockdjur

Hundar är flockdjur och därför tror många hundägare att det är naturligt för hundarna att vilja leka med andra hundar. Men för ett flockdjur är det naturligt att umgås med dem som finns i sin egen flock, de välkända flockmedlemmarna. Det är inte naturligt att hela tiden möta nya individer och därför finns det en del spänning, nyfikenhet och kanske osäkerhet inblandat i hundmötena.

Vi tar dessutom bort en del av hundens naturliga signalspråk genom att ha hundarna kopplade. Med kopplet kan inte hunden fly om den känner sig hotad och dessutom förändras hundens uttryck med ett spänt koppel, de får ett sänkt framparti, förvridna ansiktsuttryck osv. Vi möts också ofta på smala trottoarer vilket innebär att hundarna går rakt mot varandra – bara det är en hotfull signal.

Det är därför inte konstigt att hundarna därmed visar avståndstagande och avvisande signaler genom att morra, skälla, visa tänderna eller göra utfall.

Graverad id bricka till hunden


Skällande hund inte arg

När hundar skäller och morrar åt varandra tolkar vi det som aggressivitet och ilska, i själva verket är det en signal till den andra ”att håll dig därborta på din kant, så håller jag mig här”.

Hundarna lär sig också väldigt snabbt att det fungerar, ju mer den skäller och gör utfall ju snabbare försvinner den andra hunden (och hundägaren!). Alltså har hunden löst problemet och använder sig av samma taktik nästa gång ni möter en hund.

Skällande hund Cão da Serra da Estrela

Dessutom brukar husse/matte ”hjälpa till”, så snart hunden börjar skälla förstärker vi beteendet genom att bli arga, ryta, skälla och rycka i kopplet. Vårt beteende visar för hunden att vi också tycker att situationen, hundmötet, är obehagligt. Hunden förstår inte att vi skäller på den för att vi vill att den ska sluta skälla.


Alla vill inte bli hälsade på

Även om du har en glad hund som tycker om andra hundar är det inte säkert att den mötande hunden är glad åt att behöva träffa din hund. Släpp därför ALDRIG fram din hund till någon annan utan att först ha kontrollerat att det är okej.

Har du din hund okopplad ska du kalla in den så snart du ser att ni kommer att få ett hundmöte- låt den inte få gå fram självmant till den mötande hunden! Du vet inte alls hur den andra hunden kommer att reagera. Att din hund dessutom är lös gör hela situationen ännu värre eftersom den andra hunden kan känna sig trängd då den sitter fast i kopplet.

Låter du din hund få gå fram till en mötande hund utan att kontrollera med den andra ägaren först, kan du förstöra många timmars träning för den andra hundägaren. Han/hon har kanske lagt ner mycket träning på att få sin hund att lita på sin förare att den har kontroll över situationen.


Hane eller tik

Två hundar av samma kön kan ha svårt för varandra och det är en mycket naturlig reaktion. I det vilda är de konkurrenter om samma partner och i och med könsmognaden vill de hävda sig. Beroende på hundens hormonnivå reagerar den också på olika sätt.

I vårt samhälle har hundarna också oftast inga egna revir, de delar dem med både kända och okända hundar som alla rör sig inom samma område. Det kan också skapa en stress hos vissa individer.

Men tro inte att två hundar trivs med varandras sällskap bara för att de är av olika kön! Även hundar har en egen vilja och egna åsikter om vem som är trevlig och vem som inte är det.

En kastrerad hund luktar också annorlunda än en icke-kastrerad, vilket gör att vissa hundar kan uppleva den hunden som lite konstig.

Golden retriever och eurasier leker genom att bitas


Sjukdom, löp…

Ibland blir hundarna mer känsliga eller stressade över hundmöten än annars. Är hunden sjuk och/eller har ont är det inte alls ovanligt att den reagerar skarpare än vanligt. Det vet du själv, när du har huvudvärk och känner dig hängig är din toleransnivå betydligt lägre än annars.

Börjar din hund reagera kraftigare utan orsak, beställ tid för en hälsokontroll hos veterinären. Det är inte alls ovanligt att hunden har ont utan att du är medveten om det. Man räknar t.ex. med att ca 60 % av hundarna någon gång har ryggproblem, läs mer på Rygg- och nackproblem hos hundar.

Har du en tik kan hundmöten bli jobbigare under en period i samband med löp. Om du gör små noteringar över hennes beteenden då kan du kanske se ett visst mönster. Vissa tikar markerar starkare mot andra tikar just då och det är egentligen inte så konstigt, den andra tiken kan vara en potentiell rival om partnern. Även andra hanhundar kan få sig en rejäl tillsägelse eftersom han inte uppfyller hennes krav på en blivande partner eller att han uppvaktar henne för tidigt i löpcykeln.


Hur gör man?

Om du nu har en hund som helst vill fram och hälsa på alla andra hundar, hur gör man då?

  • Låt inte hunden få hälsa på andra hundar alls på promenaderna, på så sätt minskar du förväntan att hunden ska få komma fram. När hunden ska få umgås med sina hundkompisar låt dem då helst vara någonstans där de kan vara lösa. Har du inte tillgång till en sådan plats, träna in en speciell rutin som hunden måste göra först innan den får komma fram. T.ex. sätt hunden vid din sida och endast då du säger ”varsågod hälsa” får hunden gå fram. Reser den sig tidigare, sätter du den ner igen. Denna rutin ska användas VARJE gång hunden får hälsa, det är annars inte lätt för hunden att förstå när den får hälsa och när den inte får.

Roliga hundleksaker

Kontaktövningar

  • Vänj hunden med att den ska titta på dig varje gång ni ser en annan hund, locka med godis eller leksaker.
  • Gå åt sidan eller gå i båge som lärs ut på många hundkurser. Genom att du för din hund åt sidan blir signalerna automatiskt lugnare och fredligare för bägge hundarna.
  • Sätt din hund ner och jobba med ögonkontakten, belöna hunden då den tittar på dig istället för på hunden.
  • Läs mer på Träna kontaktövningar med hunden.
  • Undvik inte hundmöten! Se dem istället som gyllene tillfällen till att träna din hund. Om du undviker att möta andra hundar så blir uppståndelsen mycket större de gånger du måste ha med hunden bland andra.

Hund blir belönad med godis

Undvik utfall, de stressar

  • Låt inte hunden få slänga sig fram i kopplet! Det är ett mycket effektivt sätt för hunden att stressa upp sig själv. Varje gång den slänger sig fram ökar stresshormonerna. Det blir tillslut en väldigt stressfylld situation för hunden. Håll emot hunden genom att hålla din arm runt hundens bringa. På så sätt håller du in hunden samtidigt som du kan lugna ner den.
  • Håll i hundens halsband eller håll runt bringan i stället för att korta in kopplet. Placera dig själv så att du skymmer sikten för din hund. När du tillslut lyckas bryta beteendet belöna, gärna med något extra gott godis!

Ta det lugnt!

  • Ta det lugnt och låt mötet hellre ta lite tid istället för att stressa förbi med andan i halsen! Din hund känner garanterat av att du tycker att situationen är obehaglig och varvar upp i samma utsträckning. Då har ni också skapat en stressituation.

Läs mer på:

Tips på hur du tränar på jobbiga hundmöten, Halsband eller sele på hunden? Stärk hundens självkänsla och  Hundar som skäller och skäller…

Rulla till toppen