Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Analsäckarna hos hunden
Cocker Spaniel åker kana på baken

Analsäckarna hos hunden

Hundar har ett fantastiskt luktsinne och känner på doften om det är hundkompisen eller inte som kommer längre bort. Det skulle dock inte fungera om inte varje hund hade sin egen sammansättning av dofter, sin egen ”parfym”. Om du tittar på hundar som hälsar på varandra ser du att de gärna nosar i den andres bak. Anledningen till det är att där sitter analsäckarna som innehåller deras speciella doft.

Analsäckarna innehåller ett sekret

Liten hund luktar i baken på stor hundOm du tittar på din hund under svansroten kan du troligen se (eller ibland känna) en analsäck på var sida om analöppningen. På små hundar är de svårare att upptäcka än på en stor hund. Analsäckarna har form och storlek som en kaffeböna på högkant och har korta gångar som mynnar ut på var sida om hundens anus.

Analsäckarna är små körtlar som producerar ett illaluktande sekret. Varje gång hunden bajsar kommer det ut lite sekret tillsammans med avföringen. På så sätt talar hunden om för kommande hundar att här har jag varit, det ingår i deras revirmarkering.

Som tur är är det ofta bara några få droppar som kommer ut med avföringen för sekretet luktar väldigt illa, det brukar liknas vid rutten fisk. Det är gulaktigt, tjockt och lite segt till konsistensen, ungefär som gräddfil.

Kraftig rädsla

Analsäckarna kan också tömmas om hunden blir riktigt rädd. I de fallen handlar det om mer än några droppar, det kan de hundägare som har råkat ut för att hunden har blivit skrämd i en bil eller inomhus intyga. Vid kraftig rädsla används de kraftiga muskler som omger analsäckarna och sekretet kan sprayas ut en meter eller mer från kroppen.

Överfylld analsäck

Hund som bajsarIbland töms inte analsäckarna som de ska, vilket sker om hunden har diarré eftersom avföringen inte trycker ut sekretet då. Sekretet kan också bli tjockare till konsistensen och vara svårare att få ut om hunden inte äter tillräckligt mycket fibrer eller får för lite motion. Ibland kan det t.o.m. vara så tjockt som bredbar leverpastej.

Det kan också bero på att körtelns mynning är svullen vilket då försvårar tömningen.

Om säckarna inte töms ordentligt blir hunden öm och irriterad i analområdet. Hunden försöker komma åt att bita och slicka sig i baken och/eller åker kana på rumpan. Hunden trycker ner baken mot backen och drar sig fram i sittande ställning med hjälp av frambenen. Förhoppningsvis lyckas den klämma ut sekretet på det sättet. Det brukar inte vara så populärt om det sker inomhus eftersom det känns på lukten.

Inpackning

Vid inpackning är också sekretet tjockare än normalt och det får analsäcken att töja sig och kan bli dubbelt så stora som normalt. Det kan vara svårare att upptäcka en inpackning eftersom besvären kommer mer smygande.

Inflammation

En inflammation uppstår antingen akut eller som en följd av överfyllnad eller inpackning. Området runt den inflammerade analsäcken blir rött och svullet. Det blir också väldigt ömt. Hunden blir ofta väldigt rädd om sin bakdel och vill inte att någon rör den.

Böld

En obehandlad inflammation kan snabbt omvandlas till en böld, men den kan också uppstå utan föregående varning. Hunden får naturligtvis väldigt ont och ofta försöker de hålla inne avföringen så länge de kan. De måste oftast drogas för att veterinären överhuvudtaget ska kunna få röra området runt anus.

En böld måste öppnas, tömmas och rengöras noggrant. Ofta får då hunden också antibiotika pga infektionsrisken.

Behandling

Vilken behandling hunden behöver varierar beroende på hur långt tillståndet har gått. En överfyllnad kan du ofta åtgärda själv genom att hjälpa hunden att tömma analsäckarna. Är du osäker på hur du gör kan du be veterinären visa dig.

Var utomhus eller i badrummet när du tömmer säckarna, pga lukten. Använd också gärna plasthandskar eftersom det kan vara svårt att tvätta bort lukten. Kläm med tummen och pekfingret runt en säck åt gången, du ska trycka ungefär ”tio i tre” (om du tänker dig en urtavla). Pressa uppåt och utåt för att mjölka ur sekretet.

Spruta ligger på kompressGörs det hos veterinären brukar de också för säkerhets skull spola igenom säcken med desinfektionsmedel.

Vid en inpackning görs i princip samma sak, man tömmer analsäckarna och spolar dem rena. Men här behöver man ofta ge hunden en lugnande spruta samt något smärtstillande eftersom området runt analsäcken är väldigt ömt.

En inflammerad analsäck ska också tömmas och rengöras med hjälp av lugnande och smärtlindring. Ofta upprepas behandlingen efter någon vecka. Är inflammationen endast i säcken ges ingen antibiotika eftersom den inte gör någon nytta där. Antibiotikan tas upp av blodet och transporteras till det inflammerade stället. Men analsäckarna innehåller inga blodkärl så antibiotikan kommer aldrig dit.

Kroniska besvär

Vissa hundar har återkommande besvär med sina analsäckar, beroende på t.ex. medfödda defekter eller på kosten. Ta för vana att tömma dessa hundars analsäckar några gånger per år så slipper de ha besvär av dem.

För de hundar som ofta har problem med sina analsäckar rekommenderas operation. Då tas körtlarna bort helt och hållet och besvären försvinner. Samtidigt försvinner också ett av de sätt som hundarna kommunicerar med varandra, men det uppvägas av att hunden slipper ha ont.

Läs mer

Läs mer om analsäckar och feromoners betydelse för hundar på Feromoner, har de en lugnande effekt på hundar

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.