Gravityscan Badge
Hem / Hund / Måste min sällskapshund också jobba?
Saluki söker godis under burkar

Måste min sällskapshund också jobba?

Att vissa hundraser kräver mer av sin ägare än andra vet förhoppningsvis alla hundägare. Men även om din hund tillhör rasgrupp 9, sällskapshundarna är den anpassad till att använda sin kropp och sina sinnen till olika arbetsuppgifter.Hund markerar brandrök

Alla hundraser har en gång i tiden avlats fram för något speciellt syfte, antingen det har varit som till exempel jakthund, vakthund eller gårdshund. Alla hundar, liksom alla andra djur, är anpassade för att söka föda, hålla ihop flocken, bevaka sitt område, söka efter en lämplig partner och ta hand om sin avkomma.

Vi tycker att vi tar hand om hunden på allra bästa sätt, vi ger den husrum, mat och vatten utan att den behöver anstränga sig. Kan det bli bättre? Men – hur skulle du själv må om du inte hade en endaste meningsfull uppgift i livet? Det skulle nog vara väldigt långtråkigt, eller hur?

Vad gör en hund som har långtråkigt? Vissa anpassar sig och försöker sova sig igenom livet, men händer det plötsligt något oförutsett kan hela den trygga fasaden rämna och hunden blir väldigt otrygg. Andra hundar hittar på egna aktiviteter, skälla på grannen, jaga katten, äta skor, gräva sönder soffan eller göra utfall mot alla andra hundar ni möter utomhus.

Typ av uppgifter

Hur mycket och med vad hunden ska jobba beror mycket på vilken ras den tillhör. Vissa raser älskar att dra, andra att springa fort och en tredje föredrar att bära saker. Försök att bygga vidare på sådant som hunden själv tycker är roligt.

Men alla hundar jobbar gärna med nosen, så att gömma godis är en bra sysselsättning. Men göm flera bitar och gör det svårare och svårare, hunden ska behöva anstränga sig lite annars är det för lätt. Tips på vad ni kan göra, hittar du på Aktivera hunden inomhus och Aktiviteter ute.

Anteckna hur aktiv din hund är

Ingen hund mår bra av att bara få några korta promenader runt samma kvarter varje dag eller bli utsläppta i trädgården för att uträtta sina behov! Har du skaffat dig en hund MÅSTE du lägga ner tid på att jobba med den också.

En äldre hund ligger och tittarHunden måste också få röra sig och de är oftast betydligt mer uthålliga än vad vi själva är. Försök att vid några tillfällen anteckna hur många timmar på ett dygn som hunden är aktiv respektive passiv. Tiden då hunden är vaken men ligger stilla och då den sover är passiv tid. Aktiv tid är resten, när den är ute, när den äter eller tränar…

Flera undersökningar visar att många hundar är aktiva endast två till tre timmar per dygn. Jämför den siffran med hundens urfader vargen som är i rörelse 8-10 timmar per dygn.

Är din hund gammal, skadad eller sjuk måste du förstås anpassa aktiviteterna, men mentala uppgifter som sök eller problemlösning klarar de flesta hundar av. Läs mer på Den äldre hunden.

Tänk på!

ALLA hundar mår bra att få ha vissa arbetsuppgifter, det spelar ingen roll vilken hundras du har!

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.