Hund Basenji letar mat på köksbänken

Vett och etikett för hund och hundägare

”Är man vänlig och tar hänsyn, då behöver man inga vett och etikett-regler.” Det är ett citat av Magdalena Ribbing, som var Sveriges vett och etikett-kvinna nummer ett. Vilken hänsyn bör du som hundägare ta i olika sammanhang? Kan du underlätta för andra personer att acceptera hundar i din omgivning? Hur kan andra personer underlätta för dig som hundägare?


[cmtoc_table_of_contents]


Vett och etikett i din hemma-miljö

Att ha en snygg och städad omgivning är viktigt för att alla ska trivas. Tyvärr finns det människor som slänger skräp omkring sig, men det ger inte dig rätten att också smutsa ner. Om du och dina hundvänner ser till att hålla det snyggt så har vi kommit en bit på vägen.

Rea på VGW hundsele


Lokal ordningsstadga

Varje kommun har en lokal ordningsstadga. I den står det ofta var hundarna måste vara kopplade, var de inte får vara o.s.v. De flesta kommuner har också en punkt om att hundens fasta avföring skall plockas upp.  Det är inte så roligt att oavsiktligt trampa i hundbajs. För allas trevnad, böj dig ner och plocka upp bajset efter din hund!

Hunden bör vara kopplad på offentliga platser även om det inte skulle stå i din kommuns stadgar. En hund är en levande individ som plötsligt kan få för sig att nosa på något på andra sidan gatan. Hunden kan också bli skrämd av något och då är det inte säkert att den lyssnar på dina kommandon.

De du möter kan vara hundrädda och tycker ofta att det känns bättre om hunden är kopplad. Dessutom är inte alla hundar så sociala att de vill att din hund kommer fram. Då känns det skönare för den hundägaren att veta att din hund är kopplad.

Tänk också på att det kan vara koppeltvång i olika naturreservat. Det finns alltid en anledning till detta så var vänlig och ha hunden kopplad, även om du har bra lydnad.

Den lokala ordningsstadgan hittar du på din kommuns hemsida.


Kissande hund

Hanhund kissar på ett träd

Hundar behöver inte kissa överallt. Bor du i lägenhet kanske innergården kan få vara en frizon från hundkiss. Det är också onödigt att låta hunden kissa på brevlådor, parkerade bilar, cyklar med mera. Det går att lära även en hanhund var han får kissa och var det inte är tillåtet, se Hundar som kissar överallt och markerar revir.


Hund som skäller

En skällande hund kan räknas som en sanitär olägenhet. Det är varken bra för hunden eller grannsämjan om din hund skäller eller ligger och gnäller en stor del av dagen. Tycker hunden inte om att vara ensam bör du träna på detta. Läs gärna Träna hunden att vara ensam

Vill du veta mer om vad lagen säger om skällande hundar? Hur kan du träna hunden till att skälla mindre? Läs på Hundar som skäller och skäller.


Resor med allmänna kommunikationsmedel

Kvinna åker tunnelbana med sin hund

Om du reser med buss, spårvagn, tåg eller liknande, se till att du har hunden på anvisad plats. Ofta finns det speciella vagnar eller avdelningar för husdjur. Är du osäker på var du ska vara, fråga föraren eller konduktören!

Låt inte hunden sitta på sätet om du inte har en speciell filt eller handduk som du lägger ut. Det är inte så roligt för de som kommer senare att behöva sätta sig på ett lerigt säte.

Är din hund liten trivs den oftast bäst att åka i en väska. Annars är det självklart att hunden är kopplad under hela resan.

Graverad id bricka till hunden


I möte med andra människor

Valpar är söta och gulliga, vilket ofta får till följd att alla vill hälsa på dem. Men om du lär hunden redan som liten att den får hälsa på alla som dyker upp kan du få problem när hunden blir äldre. Hunden förstår inte varför den plötsligt inte längre få gå fram till alla och kan då bli frustrerad. Risken är då stor att din hund skäller, gnäller, hoppar eller drar i kopplet för att få komma fram.

Labrador på Glannas hundkurs

Lär istället din hund att det är du som är den mest intressanta personen. När du ser att du närmare dig ett möte, be hunden att komma in till din sida. Där kan du belöna med godis eller leksak. Ge inte hunden belöningen omedelbart, håll den kvar i din hand så att hunden kan sysselsätta sig med den medan ni passerar den andra personen.

Har du flexi-koppel (kallas även för rullkoppel), ser du till att kopplet är låst när du har fått in hunden till din sida. Det är annars lätt hänt att hunden rycker till i kopplet precis när den mötande passerar er. Det är speciellt viktigt när ni möter cyklister eller mopedister.


Hoppa på andra personer

Stannar du och pratar med en annan person bör du hålla tillbaka din hund så att den inte hoppar upp på den andra. Hunden vill gärna upp i ansiktet när den hälsar. För att komma dit måste den ju hoppa.

Har hunden en sele på sig, håll i den för att hålla hunden kvar nere på marken. Har hunden ett halsband kan du sätta dig på huk, snett bakom hunden. Då har du möjlighet att hålla om hunden runt bringan. Läs mer på Lär hunden att hälsa utan att hoppa

Collie hoppar på en kvinna

Respekt mot din hund

Naturligtvis ska även andra personer visa respekt mot din hund. De ska alltid fråga först om det är okej att klappa den. En cyklist kan gärna plinga med ringklockan för att varna att de kommer bakom. Dessutom bör cyklisten (eller modisten) hålla ut när de kör om er. En hund är en levande individ som plötsligt kan få för sig att ta ett extra kliv åt sidan.


I möte med andra hundar

Koppla din hund och ta in den till din sida så fort du ser att ni närmar er en annan hundägare. Försök att placera din hund på den sidan som är längst ifrån den mötande hunden. Kan ni som förare gå mellan hundarna så känns inte situationen lika hotfull.

Det finns gott om hundar som inte vill eller vågar låta andra komma fram. Tyvärr finns det hundägare som anser att det är en rättighet att låta sin hund få hälsa på andra. ”Min hund är så snäll” eller ”Hen vill bara leka” tycks rättfärdiga att vissa bara släpper fram sin hund.

Två kopplade hundar drar mot varandra

Att bara låta hunden få gå fram till en främmande hund är inte okej. Vill du stanna och prata med den mötande hundägaren, gör det på lite avstånd. Verkar bägge hundarna lugna kan du fråga den andra personen om det går bra att de får hälsa. Får du ett nej – acceptera det utan att bli arg.

Det finns massor av orsaker till att en hundägare inte vill låta sin hund hälsa på andra. Hunden kan vara sjuk, vara rädd och ängslig eller att ägaren tränar sin hund i att inte själv ta kontakt med andra. Vad orsaken än är, så behöver inte du lägga dig i. Acceptera bara att de inte ska hälsa. Att din hund blir frustrerad för att den inte får hälsa, är faktiskt ditt problem som du behöver träna på.

Läs mer på Att låta hunden hälsa på andra hundar


I möte med hästar

Hund hälsar på en häst

Hästar är flyktdjur och blir de skrämda springer de oftast iväg. En skenande häst är en fara både för sig själv, sin ryttare och eventuella människor i dess närhet.

När du närmar dig ett hästekipage bör du se till att din hund är kopplad. Ta också in hunden till din sida så att du lättare har kontroll över den. Om det finns plats kan du underlätta mötet genom att ta med dig hunden och gå ordentligt åt sidan. Även här är det bättre om du tar din hund på den sidan som är längst ifrån hästen.

Smart hundkoppel

Se dock till att hela tiden vara inom hästens synhåll. Hamnar du bakom t.ex. en buske kan hästen bli skrämd när den väl upptäcker dig där. Håll dig lugn och sätt gärna din hund ner om den har svårt att vara still. En hund som tokskäller och gör utfall kan få hästen helt ur balans.

En häst som springer iväg kan trigga en hunds jaktinstinkt och få hunden att jaga efter. Lyckas hunden komma ikapp hästen kan hästen sparka bakut. Inte nog med att din hund då riskerar att bli allvarligt skadad eller till och med dödad, även ryttaren riskerar att kastas av med allvarliga följder.


När du är bortbjuden

Cavalier king charles spaniel

Även om hunden är din käraste vän, ta inte för givet att den får följa med när du blir bortbjuden. Ta alltid för vana att fråga om hunden får följa med eller inte. Bli inte sur och irriterad om du får ett nej. Antingen får du ordna hundvakt eller helt enkelt tacka nej till inbjudan.

Får hunden följa med, ta med en trasa till tassarna! Värden har troligtvis städat huset inför ert besök. Du förväntas att ta av dig skorna innanför dörren så varför ska hunden få gå in med blöta och smutsiga tassar?

Lär hunden att vara lugn och kunna ligga still på en speciell filt. Då kan du ta med dig filten när du blir bortbjuden, speciellt om du har en hund som gärna passar på att undersöka hela huset medan ni äter. Lägg ut den och låt hunden ligga på den så får ni lugn och ro en stund.

Har du en hanhund som gärna markerar revir även inomhus? Då kan du ha hunden kopplad även inne så att du har koll på honom. Eller så köper du speciella hanhundsskydd som han får ha på sig inomhus.

Är din hund van att få ligga i soffan och/eller sängen? Det är inte alla som uppskattar att hunden hoppar upp i deras soffa eller säng. Förutsätt att hunden ska vara på golvet! Du ska inte ens fråga, utan endast om värden uttryckligen säger att hunden får vara i soffan är det okej.


På jobbet

Liten hund ligger på skrivbord

Får du ha hunden med dig på jobbet? Naturligtvis beror det mycket på vilken typ av jobb du har. I vissa yrken används hunden som ett arbetsredskap. Samtidigt finns det andra arbetsplatser där hunden inte alls får vara med.

Har du hunden med dig bör den få en egen vrå dit den kan dra sig tillbaka. Kanske kan du ha en hundsäng i ett hörn där hunden får vara i fred. 

Naturligtvis ska du ha kontroll på hunden så att den inte stör övriga arbetskamrater. Träna också gärna hunden i att inte gå fram och hälsa på alla som kommer.

Vill du veta mer om att ha hunden på arbetsplatsen så läs Får man ha hund på arbetet?


Bo på hotell  

Gösta- golden retriever ligger på sängen

Att bo på hotell kan vara spännande men också lite läskigt för många hundar. Det är en främmande miljö med många konstiga dofter och ljud som hunden inte är van vid.

Brukar hunden få ligga i soffan? Ta då gärna med dig ett extra lakan att lägga dit. Det underlättar för städpersonalen att de inte behöver rengöra soffan från hundhår och grus.

Det brukar bli rätt blött runt hundens vattenskål, så placera den och matskålen i badrummet där det är lättare att städa.

Även om din hund är van att vara ensam hemma så är det inte samma sak att vara ensam i en främmande miljö. När du går för att t.ex. äta frukost, låt gärna hunden ligga i bilen eller i en större bur på rummet.


Rulla till toppen