Om hundens svans plötsligt blir förlamad har den troligtvis drabbats av vattensvans. Framför allt om det kommer i samband med eller upp till ett dygn efter att hunden har simmat i kallt vatten.
Vattensvans är ofarligt, men gör fruktansvärt ont så hunden behöver ofta få smärtlindrande medicin.
Retrieversvans, Cold water tail, Dropped tail, Dead tail
Vattensvans är det vanligaste namnet på denna åkomma. Men den har även andra namn som till exempel, retrieversvans, cold water tail, dropped tail och dead tail.
Alla namnen beskriver åkomman riktigt bra. Det är ofta hundar av raser som retriever, setter och pointer som blir drabbade av vattensvans efter att ha varit i kallt vatten. Dropped respektive dead tail beskriver utseendet på svansen, den hänger ner som om den var bruten. Ibland hänger svansen slappt ner direkt vid baken men ibland kan svansen peka rakt ut någon decimeter innan den hänger ner.
Inflammation
Vad orsaken är till att hundar drabbas av vattensvans är inte helt klarlagt. Däremot vet man att det beror på en inflammation i nerverna i svansroten.
Utlösande orsaker
Utlösande faktorer brukar vara överansträngning eller nedkylning. Det är därför hundar av vattenapporterande raser eller hundar som gärna badar mycket vanligtvis tillhör de drabbade. Hunden kan också drabbas av vattensvans efter en långpromenad i kallt och fuktigt väder men det har också observerats hos hundar som har tillbringat lång tid i en trång bur.
Många gånger drabbas jakthundar mer i början av säsongen vilket kan bero på att musklerna i svansroten är mindre vältränade då. I slutet av säsongen har de använt din svans så mycket att muskulaturen lättare klarar av en mindre överansträngning.
”Tappar” plötsligt svansen
Oftast uppstår symptomen mycket plötsligt, det kan ske mitt under jakten eller leken. Hunden ”tappar” svansen, den hänger slapp och orörlig precis som om den skulle ha varit bruten.
Vattensvans gör väldigt ont, hunden tycker oftast inte om att du rör vare sig svansen eller hundens bakdel. Hunden kan också försöka undvika att sätta sig ner och tikar kan få svårt att kissa eftersom det gör ont så snart hon försöker huka sig.
I vissa fall kan smärtan också sprida sig till bakbenen och t.o.m förlama dem.
Behandling av vattensvans
Som tur är brukar hunden tillfriskna på några dagar. Den behöver få vila och hålla sig varm samt få smärtstillande och anti-inflammatorisk medicin. Kontakta din veterinär för att få rätt medicin utskrivet.
Tänk på att hundar som en gång har drabbats av vattensvans kan få återfall. Ta för vana att torka av hunden, gärna med handduk när den är blöt och se till att den inte blir nedkyld. Ett bra tips är att sätta på hunden ett täcke efter badet om det är kallt ute eller om hunden ska ligga i en utkyld bil.
Ett bra råd är också att successivt vänja hunden vid kallt vatten och att låta hunden få träna upp svansmusklerna genom att simma många men korta pass.
Viktigt att utesluta andra sjukdomar
Det är viktigt att kan utesluta andra allvarliga sjukdomar innan du ställer diagnosen vattensvans. Olycksfall, t.ex. att svansen blivit klämd i en dörr, diskbråck eller andra ryggskador kan ge liknande symptom. Även analsäcksinflammationer och höftledsproblem kan likna vattensvans. Som vanligt gäller, att om du är tveksam bör du kontakta veterinären för en bedömning.