Det har knappast undgått någon att dagens hundträning bygger mer på att belöna hunden när den gör rätt, än att bestraffa de felaktiga beteendena.
Men jag vill inte vara en ”godismaskin” säger många hundägare- men det behöver du inte heller. Belöningar är så mycket mer!
- Vad är en belöning?
- Belöning ska motivera
- Att vara ”godismaskin”
- Belöna vid inlärning
- Godis, leksak…
- Godisbelöningar
- Ytterligare belöningar
- Belöna enbart hos dig eller på avstånd?
- Externbelöning
- Godis lugnar, lek aktiverar
- Jackpott-belöningar
- Rätt ordning på belöningen
- Om hunden inte är intresserad
- Öka motivationen
- Tänk på!
Vad är en belöning?
– Min hund nöjer sig med torrfoder som belöning säger en hundägare.
– Det skulle aldrig fungera med min hund, säger en annan, här gäller bara leverpastej.
Slår man upp ordet belöning i Nationalencyklopedin hänvisar de till förstärkning och där kan man läsa:
”Förstärkning, belöning grundläggande begrepp inom inlärningspsykologin; inträffar när ett beteende ökar i styrka eller frekvens som följd av en belönande stimulering, förstärkare.”
Vad är det som får hundens beteende att öka i styrka? Det varierar från hund till hund, men också mellan olika situationer och platser.
Därför bör du inte låsa dig vid en sorts belöning till din hund. Ju fler belöningar du har att variera mellan, ju intressantare blir du i hundens ögon!
Belöning ska motivera
Hunden ska tycka att det ska kännas viktigt att göra det du ber om, annars finns det ingen anledning att den anstränger sig.
Jämför med dig själv, du är betydligt mer motiverad att lära dig t.ex. portugisiska om du vet att du ska bo i Portugal i ett år än om du inte har någon tanke på att åka dit överhuvudtaget.
En belöning ska förstärka ett önskat beteende, hunden skall tack vare belöningen vilja göra om samma sak igen!
Att vara ”godismaskin”
Du vet att det är bra att träna med positiv förstärkning för det gör man på hundkurserna.
Men du vill inte bli en ”godismaskin” som bara matar hunden med godis i tid och otid. Därför har du bara godis med när du är på kurs men aldrig annars.
Men att träna med hjälp av belöningar innebär inte att mata hunden med godis hela tiden. Dels finns det andra typer av belöningar som du kan läsa om nedan och dels ska hunden BARA bli belönad då den har presterat något!
Om hunden får godis lite nu och då utan att ha behövt prestera något, kommer du att få en hund som tigger.
Men om du belönar hunden när den går fint utan att dra i kopplet eller när den kan titta på en annan hund utan att göra ett utfall så blir du ingen godismaskin.
Belöna vid inlärning
Belöningar används främst i inlärningssyfte. När hunden kan sätta sig ner på kommandot Sitt så behöver du inte längre ge den godis för det. Då räcker det med att berömma med rösten eller att du kliar den bakom örat.
Godis, leksak…
Ofta förknippar vi belöningar inom hundträningen med godis eller möjligen leksaker. För många hundar fungerar det också bra, men inte alltid.
Har du en bolltokig hund kan blotta åsynen av bollen få hunden att göra vad som helst, men har du en löptik i närheten så fungerar kanske inte ens bollen längre. I den situationen skulle ett snabbt nosande på tikens kissfläck kunna vara betydligt mer belönande.
Det förekommer t.ex. att hundförare som tävlar med sin hanhund har en trasa i fickan med lite löptiksdoft på som extra belöning.
En mätt hund är inte heller lika motiverad att arbeta för en torr godisbit då behövs kanske leverpastejen i stället.
Vid ett hundmöte kanske en pipleksak eller en några hemkokta leverbitar fungerar bättre och får hundens koncentration att vändas mot dig istället.
När du använder leksaker som belöning ska dessa inte ligga framme så att hunden kan gå och hämta dem när som helst.
Det ska vara speciella saker som hunden bara får ha när den har gjort något som du har bett den om. Leksaker som alltid finns tillgängliga tappar snart sin attraktionskraft.
Godisbelöningar
För en nybliven hundägare finns det ofta bara en typ av godis till hunden, de olika torra bitarna man köper i djuraffären. Men det finns så mycket annat du kan växla om med också.
- små bitar av kokt kycklingfilé (obs! se till att inga benbitar finns kvar!)
- falukorv
- köttbullar
- mjukost på tub
- leverpastej
- torkad blodpudding (se Göra eget hundgodis)
- torkad ungnötslever
- ostbitar
Ytterligare belöningar
Förslag på fler belöningar:
- Beröm och beröring
- Lek tillsammans med dig
- Tillåtelse att få gå och nosa på t.ex. en kissfläck
- Få bära något i munnen
- Varsågod/ spring-och-lek eller vad du har för frikommando
- Jakt, få jaga dig eller leksak
- Kampa med tross, fårskinn…
- Tillåtelse att bada
- Leka med kompisen
- Gnaga på en pinne
- Tillåtelse att hoppa över agilityhindret
- Få söka eller spåra
Belöna enbart hos dig eller på avstånd?
Du som har hund som sällskapshund bör lära hunden redan som liten att det är hos dig som belöningen finns. Det är du som bjuder på godiset, det är du som leker med hunden, det är du som låter den nosa och så vidare.
Det betyder att även DU ska vara med i hundens lek, speciellt viktigt är det när den är valp.
Oftast står vi människor i en klunga och pratar medan hundarna leker och vilka signaler skickar vi då? Jo, att vi är fruktansvärt tråkiga individer som man inte behöver ta någon större notis om.
Det är ett klockrent exempel på att du kommer få problem med att hunden kommer på inkallning, för hundens belöning finns inte hos dig, den finns i leken med hundkompisen.
Externbelöning
Du som vill fortsätta att träna din hund i någon hundsport kommer också ha nytta av att arbeta med extern-belöningar. Det innebär att hunden får belöningen en bit bortanför dig.
Du vill troligtvis kunna träna på att hunden ökar takten i en apporteringssituation eller vid en inkallning. Om hunden ser att belöningen ligger en bit bakom dig är chansen större att farten ökar och du kan belöna farten med att ge hunden tillåtelse att hämta belöningen.
Godis lugnar, lek aktiverar
Mat och godis motverkar stressreaktioner, det är lugnande att tugga och vill du öka koncentrationen på det du gör bör du föredra godisbelöning.
Tränar du på att hunden ska kunna ligga still trots olika störningar är godis bra som belöning.
Vill du å andra sidan ha mer fart i beteendet, t.ex. vid inkallning belönar du med lek.
Vill du att hunden ska öka farten i inkallningen belönar du det med att vända dig bort och springa ifrån hunden med en leksak släpandes i snöre efter dig. Då kommer du troligtvis få en hund som drar på rejält för att komma ifatt dig och leksaken.
Jackpott-belöningar
Glöm inte bort att ge hunden en jackpottbelöning ibland då den lyckats extra bra med det du begärt.
En jackpottbelöning är en speciell belöning som hunden bara får någon gång ibland, något som är värt extra mycket för hunden.
Jämför det gärna med vårt köp av lotter. De flesta gångerna vinner vi ingenting men plötsligt vinner vi 50 kr, vilket får oss att fortsätta köpa lotterna i hopp om att få en ännu större vinst. Skulle vi aldrig få den jackpotten skulle vi snart sluta handla dem.
Rätt ordning på belöningen
Tänk också på i vilken ordning du belönar hunden. Börja med att belöna med rösten, sedan kommer beröringen för att sedan avslutas med godis.
Om du använder den ordningen kommer både röst- och beröringsbelöningen betyda att det ofta leder till en godisbelöning.
Om hunden inte är intresserad
På vissa hundar fungerar belöningar utan problem, de är motiverade att träna och erbjuder olika beteenden på löpande band.
Andra hundar är måttligt roade av vad du än hittar på, visst de äter sin köttbullsbit men inte med någon större entusiasm. Vad ska du göra?
Alla hundar har sina olika favoritbeteenden vilka ofta är förknippade med den ras de tillhör.
Du skulle troligen bli förvånad om du såg en irländsk varghund tävla i freestyle eller om du träffade på en pudel som polishund, de har helt enkelt inte de egenskaperna som förväntas i de situationerna.
Därför är det viktigt att tänka på vilken ras du har, speciellt om du vill träna in speciella beteenden.
Vår tidigare hund, Astra var mycket svår att motivera i många lägen. Hon tyckte dock att det var roligt med personspår. Men att bara hitta en godisbit eller leksak i slutet av spåret var inte så intressant enligt henne. Det var tills vi kom på att vi kunde lägga belöningen inuti en tom (och ren) glassburk. Då fick hon upp intresset eftersom hon var tvungen att öppna burken för att komma åt belöningen!
Öka motivationen
Försök att träna in olika belöningar hos din hund. Finns det något som hunden gillar mer än något annat?
Det behöver inte vara något som är supermotiverande men skulle du kunna använda dig av det för att öka intresset?
Tycker hunden om t.ex. blodpudding kan du öka motivationen för det genom att leka och retas lite med blodpuddingsbiten innan hunden får den. Eller göm den i en burk och låt hunden försöka komma åt den.
När du märker att hunden spontant är motiverad, passa på att pilla lite på tassarna eller småbuffas lite retsamt för att få till någon minuts lek.
Ställ inte så stora krav utan nöj dig med lite i taget till en början. Kan du få till många korta lekpass kan du sedan kanske koppla ihop leken med blodpuddingen för att på så sätt träna in två olika belöningar.
Tänk på!
- Variera belöningarna!
- Tillgodose hundens alla sinnen med belöningarna; känsel, hörsel, syn, lukt och smak
- Välj lugna eller fartfyllda belöningar i rätt situationer
- Välj rätt belöning i förhållande till situationen, extra värde krävs i svårare situationer
- Använd dig av ”Jackpott-belöningar” ibland, även hos hunden som redan kan beteendet
- Låt inte hunden ha ständig tillgång till belöningsleksaken då tappar den sitt värde
- Använd fantasin, allt som får din hund att vilja öka sitt beteende är en belöning!
- Ökar inte hundens beteende, bör du välja någon annan sorts belöning
- Belöningar kan behöva tränas in, precis som allting annat