Hund kräks upp slem

När hunden spyr och har diarré

Det är väldigt vanligt att hunden kräks eller har diarré. Det är också en av de vanligaste anledningarna till att hundägare söker veterinärvård.

Den vanligaste orsaken till detta är att hunden har ätit något olämpligt. Kräkningar och diarréer klarar du oftast av att behandla själv.

Symptom

En frisk hund har oftast avföring en till tre gånger per dygn. Avföringen ska vara så fast att du utan problem kan plocka upp den.

Om hunden får diarré kan konsistensen variera från grötliknande till att det mer liknar vatten. En diarré kan också vara slemmig eller blodblandad.

Kräkningar kan innehålla mat men kan också bara bestå av en gul, tunn vätska från gallan.

Orsak till diarré och kräkningar

Orsakerna till att hunden får tillfälliga mag- och tarmproblem kan bero på:

  • hunden har ätit något olämpligt, t.ex. hushållsavfall eller att den hittat något utomhus
  • hunden ätit ett främmande föremål, t.ex. strumpor, leksaker, stenar m.m.
  • du har bytt foder till hunden för snabbt
  • hunden har fått en bakterie- eller virusinfektion
  • hunden har obalans i den normala tarmfloran
  • parasiter
  • foderintolerans
Valp som bajsar på gräsmattan

Åtgärder vid mag- och tarmproblem

Oftast är hunden inte allmänpåverkad, den är pigg och hänger med som vanligt. En trött och slö hund är alltid ett varningstecken.

Om din hund verkar må dåligt, eller om spyorna eller diarrén är kraftiga, blodiga eller varar i mer än ett dygn, bör du kontakta en veterinär så snart som möjligt. Det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom som kräver medicinsk hjälp.

Vet du att hunden har ätit något olämpligt bör du alltid kontakta veterinären för rådgivning.

Om hunden spyr upp gul galla på morgonen beror det på att magsäcken är tom. Prova att ge hunden ett litet mål mat precis innan ni lägger er på kvällen.

Kontrollera kroppstemperaturen

Börja med att kontrollera om hunden har feber. En hunds normala kroppstemperatur ligger på 38–39°C. Hur du tar tempen på en hund kan du läsa om Ge hunden första hjälpen  

Vätskeersättning om hunden är uttorkad

Vid kräkningar och kraftig diarré kommer hunden också att förlora vätska som måste ersättas. En hund som inte mår bra vill inte alltid frivilligt dricka så du kan behöva hjälpa till. Du kan ge hunden vatten på en sked eller med hjälp av en spruta (finns på apoteken). Har du en större hund kan du också använda en vattenflaska. Enklast häller du vätskan i hundens mungipa.

Normalt behöver hunden 0,5 dl vätska per kilo kroppsvikt och dygn. Läs gärna Hur mycket vatten behöver hunden? Vid vätskeförlust kan hunden behöva dubbelt så mycket.

Ge hellre hunden lite vatten eller vätskeersättning vid ett flertal gånger. Får hunden i sig mycket vätska på en gång spyr den ofta upp det igen.

Hund får vatten med hjälp av en spruta

Hur vet jag om hunden är uttorkad?

Du bör främst ha koll på två ställen hos hunden för att kontrollera om den är uttorkad; slemhinnan i munnen och nackskinnet.

Slemhinnan i munnen (tandköttet) ska vara fuktig med en rosa färg. Tryck fingret mot tandköttet och håll kvar några sekunder. Inom 1–2 sekunder ska den ha återgått till en rosa färg igen om hunden är tillräckligt uppvätskad.  Om slemhinnan är torr och klibbig eller långsamt återgår till normal färg behöver hunden mer vätska.

Ett annat ställe att kontrollera om hunden är uttorkad är nackskinnet. Ta tag i nackskinnet och lyft rakt upp. Faller skinnet genast tillbaka till normalläge har hunden fortfarande tillräckligt med vätska i kroppen.   

Tänk på att valpar och små hundar lättare blir uttorkade eftersom mängden vätska är beroende av hundens kroppsvikt.

Recept på vätskeersättning

Vätskeersättning kan du antingen köpa på apoteket eller göra själv.

  • 1 liter vatten
  • 2 msk honung eller druvsocker
  • 1 tsk salt

Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp så att allt blandas väl. Ställ den att svalna innan du ger hunden av ersättningen. Förvara vätskeersättningen i kylskåp och använd den inom ett dygn. Behöver du mer får du koka ny.

Hund ligger i knäet

Olika typer av diarré

Tunntarmen

Vid diarré i tunntarmen bajsar hunden stora mängder lös vätska. Detta kan påverka hundens allmäntillstånd negativt, så att den blir trött och slö. Finns det mörkt blod i denna avföring bör du kontakta veterinären omgående.

Eftersom det är i tunntarmen som mycket av näringen tas upp av kroppen, kan hunden också snabbt tappa i vikt. Det är därför viktigt att försöka hitta orsaken till diarrén och behandla den så snart som möjligt.

Tjocktarmen

Vid tillfällig diarré där hunden bajsar oftare än normalt och avföringen får en lösare och lösare konsistens är det ofta tjocktarmen som är drabbad. Hunden kan också försöka att bajsa utan att det kommer ut någon avföring.

Denna typ av diarré kan ha lite ljusare blodinslag men det beror oftast på att hunden har fått lite småsår eller en irritation i tarmen. Det är inte farligt utan helt normalt.

Kosttillskott

Det finns olika kosttillskott du kan prova för att hundens mage ska fungera bättre. Vi har här tagit upp några, det finns flera.

Canikur är ett fodertillskott som ges vid akut diarré. Det är utvecklat för att återställa tarmfunktionen vid akut okomplicerad diarré. Canikur ges som tuggtabletter som de flesta hundar tycker smakar gott. Vi har själva alltid Canikur hemma i hundens medicinförråd.

Fortiflora är en probiotika som innehåller nyttiga bakterier som ska återställa en normal tarmbalans. Fortiflora är ett pulver som strös på maten.

Pro-fibre är också en probiotika som även innehåller fiber. Den är tänkt att användas under en längre tid.

Ge inte hunden någon mat

Om hunden kräks börja med att låta den fasta i 6–12 timmar. Ge den ingen mat eller godis, däremot ska hunden dricka vatten. Det är viktigt att hunden får i sig mer vätska än vanligt eftersom den annars snabbt blir uttorkad. Om hunden spyr upp vattnet igen, se till att ge den små mängder vätska ofta i stället. Se till att vätskan inte är kall, låt den få rumstemperatur innan du ger hunden den.

Skonkost

Om hunden är pigg trots mag- och tarmproblem kan du prova att ge den skonkost under några dagar. Låt hunden fasta först innan du börjar med skonkost.

Som skonkost kan du ge hunden välkokt ris. Koka vitt ris i dubbelt så mycket vatten som normalt. Låt det också koka längre tid för att bli mosigt. Ge riset tillsammans med kokt vit fisk, kokt kyckling eller kokt nötfärs. Ge hunden 1 del fisk/kyckling/nötfärs till 3–4 delar ris. Det finns även speciell skonkost att köpa hos veterinärerna.

Hunden bör få små portioner och under första dygnet kan du ge den mat 6–8 gånger.  Öka sedan försiktigt mängden mat och minska på antalet portioner per dag. Om hundens kräkningar och/eller diarré har upphört kan du fortsätta med skonkosten 4–5 dagar innan du sakta fasar in hundens vanliga mat.

När ska jag ringa veterinären?

Om hunden är slö, inte dricker, matvägrar eller går ner i vikt ska du omedelbart kontakta veterinären. Hen ska även kontaktas om hunden har feber eller verkar vara uttorkad, för då krävs en grundlig undersökning av hunden.

Har hunden mag- och tarmproblem i mer än tre veckor eller om besvären återkommer till och från bör du också kontakta veterinären för råd.

Källor: Gastrointestinala problem hos den vuxna hunden av S. Lagerbratt, SLU 2015 |Diarré hos hund,  AniCura Sverige | Diarré hos hund – varför och vad kan jag göra?, Evidensia |Hund som har diarré – Agria Djurförsäkring | Hund som kräks – Agria Djurförsäkring

Snyggt trähjärta med katt

Rulla till toppen