Kan alla hundar simma?

Många hundar älskar vatten medan andra inte vill bli blöta alls. Vissa raser har man medvetet avlat fram för att de ska arbeta i vatten, medan andra hundraser har helt andra typer av arbetsuppgifter.

Men att låta hunden simma är också en effektiv träning, så är det något jag bör tänka på innan jag börjar?

Träna på grunt vatten

Matte lockar ut hunden Astra i vattnet

Alla hundar kan simma, men de behöver få träna på grunt vatten några gånger först.

Släpp inte i en hund direkt från bryggan eller båten utan att vara säker på att den klarar av simningen. För även om hundar kan simma så tycker inte alla hundar om vatten. De kan få panik om de plötsligt hamnar i sjön. Då hjälper det inte hur mycket de än försöker plaska med tassarna, de sjunker i alla fall.

Godisväskor till hundträning

Tvinga aldrig hunden

Tvinga aldrig en hund i vattnet! Försök att locka ut den och lek med den i strandkanten istället. Successivt kan du locka ut den på djupare vatten.

Är hunden osäker på att simma kan du hålla en hand under magen på den. På så sätt känner den att den har ditt stöd samtidigt som den kan träna simtagen. Har du möjlighet att använda en flytväst de första gångerna kan det underlätta, hunden känner då snabbare att den faktiskt flyter.

Försök också att själv vara i vattnet tillsammans med hunden så kan du fungera som en trygghet.

Finns det en hundkompis som älskar att bada? Utnyttja då den som ett dragplåster. Men var själv i närheten så att du kan ingripa om din hund plötsligt får panik.

Shanti och Gösta- två hundkompisar som badar

Alla hundar tycker inte om vatten, så är det bara. Försök att locka ut hunden genom lek och bus, men vill den inte så får du acceptera det.

Många gånger kan även hundar som inte är så förtjusta i vatten frivilligt ställa sig i grunt vatten om det är en väldigt varm dag. Eftersom hunden ”svettas” via tassar och tunga, behöver inte hela hunden bli blöt för att kylas ner.

Under sommarmånaderna måste du vara uppmärksam på algblomningen som ofta förekommer i sjöar och hav. Är du minsta osäker på om det är giftalger i vattnet ska du inte låt hunden dricka eller komma i kontakt med vattnet! (Om du vill veta mer kan du läsa Algblomning- hur farligt är det för hunden?  )

Hundbad

Skylt med hundbad

Tänk på var du badar med din hund, många kommuner tillåter inte hundar på de allmänna badplatserna under sommarmånaderna. Hur det fungerar i just din kommun kan du troligen hitta på kommunens hemsida, sök på lokala ordningsstadgar.

Leta reda på ett iordninggjort hundbad eller en avlägsen sjö där ni istället kan bada.

Fukteksem

Har du en hund som gärna slänger sig i vattnet, oavsett väderlek kan du behöva kontrollera att den inte får fukteksem (hot spots).

Torka hunden ordentligt varje gång den har blivit blöt och titta igenom pälsen regelbundet efter röda utslag. (Läs mer på Hot spots eller fukteksem)

Använd flytväst

Rufus- soft coated Irish wheaten terrier med flytväst

Har du hunden med ut i båten, ska den ha flytväst på sig. Även om hunden tycker om vatten kan den skada sig om den faller överbord, då kanske den inte klarar av att simma själv.

En hund orkar heller inte simma alltför långa sträckor, därför är flytvästen nödvändig. Det finns speciella flytvästar för hundar att köpa som har ett handtag på ryggen. En sådan underlättar betydligt om du behöver lyfta upp hunden ur vattnet.

Tänk också på att köpa en flytväst som klarar lite mer vikt än vad din hund väger. Speciellt långhåriga hundar blir tyngre när pälsen är full av vatten.

Rasta och aktivera hunden vid båtturen

Ha inte hunden kopplad med vanligt halsband ombord på båten. Faller den överbord eller trasslar in sig i något kan den strypas. Om du vill ha kontroll på hunden är det bättre att använda en sele.

Se också till att rasta och aktivera hunden på land innan du ger dig ut. På så sätt kommer du att få en lugn hund som mest ligger still.

Simning som rehabilitering eller träning

Hunden Astra simtränar som rehabilitering

Simning är en bra och skonsam träningsform. Den används ofta som rehabilitering för hundar som är sjuka eller skadade.

Då använder man specialanpassade bassänger som håller en vattentemperatur på 24–25 grader och där vattnet renas regelbundet. Den typen av bassänger finns över större delen av landet, antingen hos större veterinärmottagningar, hundanläggningar eller djursjukhus.

Många hundägare som använder sin hund i tjänsten eller till jakt låter sin hund simma regelbundet. Det är ett bra sätt att bygga upp muskulaturen så att lederna skonas så länge som möjligt.

Simning stärker också hjärta och lungor i och med att konditionen ökas. Simning är också en skonsam motionsform vid övervikt. De första gångerna du låter hunden prova på att simma i en bassäng bör du ta hjälp av personalen så att både din och hundens teknik blir rätt.

Hundleksaker som tål att tuggas på

När ska hunden inte simma?

Har hunden feber, eksem, variga eller öppna sår ska den inte simma på grund av infektionsrisken. Har hunden hjärtproblem eller andra sjukdomar bör du rådfråga veterinären först.

Kan min hund bada när hon löper?

Om en tik som löper kan bada eller inte, råder det väldigt delade meningar om bland veterinärerna eftersom infektionsrisken är något större, speciellt vid höglöpet. Om hon har lätt att få urinvägsinfektioner bör du hålla henne borta från bad under löpet, annars spelar det troligtvis inte så stor roll.

Däremot är det inte säkert att hon är välkommen till bassängträningen, fråga personalen där vilka rutiner de har.

Vill du veta mer om löptikar och urinvägsinfektioner? Läs då Om löptikar, tikens löp och skendräktighet samt Urinvägsinfektion hos hund

Rulla till toppen