Många hund- och kattägare bävar inför nyårshelgen när smällare och fyrverkerier brakar lös. Försök långt i förväg att vänja och träna djuren till att inte bli rädda för plötsliga ljud.
[cmtoc_table_of_contents]
När det plötsligt är som om kriget brutit ut- ur hundens perspektiv
Hundar och katter har en enastående hörsel, de hör också helt andra frekvenser än vad vi människor gör. De känner av doftmolekyler på långt håll och de ser också betydligt bättre i mörker. Dessutom är de oerhört snabba på att uppfatta sådant som rör på sig.
Hur tror du att du skulle reagera om du var en hund och det plötsligt började sticka i nosen av olika kemikalier?
När det sprakade och tjöt i öronen och himmelen plötsligt är full av fladdrande rörelser i olika färger och mönster?
När allting ena minuten är precis som vanligt för att det i nästa minut är som om kriget har brutit ut? Oavsett vad du gör så fortsätter det att låta och blixtra, det kommer dessutom från alla håll och absolut inte i någon förutbestämd ordning.
Om du vore en hund eller katt- vad skulle du göra när fyrverkerierna tjuter i luften?
Den vanligaste försvarsstrategin, även för oss människor är att springa därifrån så fort som möjligt. Att försöka ta oss till ett lugnt och skyddat ställe där vi kan känna oss trygga.
Men om vi eller hunden inte kan det? Hunden sitter fast i ett koppel eller är instängd i ett hus, vad gör den då? Det finns många exempel på hundar som har rymt i ren panik, de har slitit av kopplet, de har hoppat ut genom ett stängt fönster eller smitit ut på annat sätt.
De hundar som inte kommer någonstans försöker ta skydd, t.ex. under soffan, under sängen eller längst in i garderoben.
Så vad bör du som djurägare göra för att underlätta för din hund eller katt?
Djurets hälsotillstånd
Den viktigaste punkten är att kontrollera hundens hälsotillstånd!
Ett djur som har ont någonstans är mindre tolerant för höga ljud. Gör detta i god tid innan jul och nyår.
Förbered också hunden i mycket god tid på vad som kommer att hända.Ljud-träning
Träna på olika ljud, helst redan från att hunden är liten.
Tappa t.ex. kastrullock i golvet, passera byggarbetsplatser och dagis, d.v.s. olika miljöer där det låter mycket men där du kan bete dig precis som vanligt.
Det finns också speciella cd-skivor att köpa med olika ljud, tjutande fyrverkerier, skott osv. Den ska du spela på mycket låg volym medan du utför dina vanliga sysslor hemma. Vartefter som hunden vänjer sig vid den, ökar du på volymen.
Använd feromoner
Är hunden eller katten fortfarande rädd för ljud och nyår närmar sig, prova att använda Adaptil (för hundar) eller Feliway (för katter) som avger lugnande feromoner. (Se Feromoner har de en lugnande effekt på hund och katt?)
De finns bl.a. att köpa som små dosor som sätts i eluttaget. Det är bra om du börjar med detta redan någon eller några veckor innan nyår.
Det finns även ett kosttillskott du kan köpa som heter Zylkene som ska minska stressnivån i kroppen.Lugn plats
Gör i ordning en lugn plats i hemmet där hunden eller katten kan vara under själva nyårsfirandet.
Bädda gärna i ett rum utan fönster. I annat fall dra ner persienner och dra för gardiner så att du dämpar både ljud och ljus utifrån. Ha lampor tända och tv eller stereo påslagen, allt för att efterlikna en vanlig kväll.
Brukar din hund eller katt vilja lägga sig under något, kan du med fördel ställa in ett bord eller en stol och bädda där under. Se också till att det finns vatten, mat och välkända leksaker där. Plocka bort allt vasst som djuret kan skada sig på.
Rasta hunden och jobba mentalt
Rasta hunden tidigare på kvällen, jobba sedan mentalt med den för att trötta ut den. Mentala aktiviteter är t.ex. sökövningar eller problemlösningar. Du hittar övningar på Aktivera hunden inomhus. Gör inte övningarna för enkla för då blir det ingen utmaning för hunden att klara av det.Utekatt tas in
Har du en utekatt, se till att den kommer in i god tid innan smällandet börjar och håll den sedan kvar inne.Inte ensam
Lämna inte hunden ensam då det smäller som värst! Se till att den har sällskap, men var en lugn och trygg person.
Trösta inte, ömka inte och tyck inte synd om hunden, det förstärker bara hundens tro att det är något farligt som pågår.
För vissa hundar räcker det med att du tittar på den för att förstärka rädslan! Försök istället att träna med hunden. Träna gärna på enkla saker som Sitt och Ligg, men det kan få hunden att tänka på annat en stund.
Låt djuren vara inne
Ta INTE med dig hunden eller katten ut om du tittar på fyrverkerierna! Har du otur är det någon som smäller en raket precis i närheten och skrämmer er.Var nykter!
Hundar reagerar väldigt starkt på ändrat beteende hos sin ägare. Det räcker med ett par glas vin för att hunden ska märka att något inte är som vanligt.
Om hunden både blir rädd för fyrverkerier och känner att den måste hålla koll på husses eller mattes ändrade beteende, kan denna helg bli väldigt jobbig.
De absolut viktigaste punkterna ovan är de två första, djurets hälsotillstånd och ljudträning.
Låt veterinären göra en allmän hälsokontroll av hunden eller katten, kontrollera att den inte har öroninflammation, inte har värk i leder eller muskler eller har tandvärk. Det vet du säkert själv, hur lättirriterad du kan bli om du har ont någonstans.
Förbered hunden i god tid innan nyår
Att dessutom i mycket god tid förbereda hunden och katten på höga och plötsliga ljud är oerhört viktigt! Det är en träning som du kan ha igen flera gånger om.
Om du styr när ljudet uppkommer, du släpper locket i golvet eller du passerar skjutbanan då du vet att det skjuts där, så kan du hålla dig lugn och neutral. Hunden kommer att titta på dig och känna av din sinnesstämning. Är du precis som vanligt så kommer hunden inte heller att tycka att det var så märkligt.
Men det här är en träning som ska göras under lång tid och upprepas många gånger för att ha någon effekt.
Hundar får medicin för att slippa ångest över fyrverkerier
Svenska kennelklubben uppger att 35 000 hundar medicineras med läkemedel varje nyårshelg. Därutöver tillkommer alla andra hundar och djur som är rädda men som inte får lugnande mediciner.
Följ lagarna om fyrverkerier!
Kan vi få våra politiker att begränsa smällandet kommer vi att underlätta för många djur, både tama och vilda. Fram till dess gäller det att vi alla tar ansvar för att följa de lagar som finns! Köp inte ut fyrverkerier till barn och ungdomar under 18 år och prata med alla i din närhet om hur viktigt det är att inte skjuta raketer där de kan skrämma andra.
Den här texten har tidigare varit publicerad på Smällaruppropets hemsida.