Behöver min hund en hundkompis? Hur ska jag få min hund att vilja leka med grannens hund? När jag släpper in min hund i rastgården är han helt ointresserade av de andra hundarna, varför?
Vi vill så gärna att vår hund ska ha kompisar som den kan leka med, men hundar blir inte vänner bara för att vi ägare vill det. Här får du några tips om hur du bör tänka runt hundens blivande kompisar.
[cmtoc_table_of_contents]
Behöver inte vara bästis med alla
För det första, har din hund ett behov av att ha hundkompisar? Även om vi tycker att det vore roligt är det inte säkert att din hund håller med. Framför allt äldre hundar har inget större behov att umgås med andra än den egna familjen. Även om din hund skulle trivas i en annan hunds sällskap är det dessutom inte nödvändigt att de leker.
En valp eller en yngre hund mår bra av att träffa andra hundar för att lära sig att umgås på hundars vis. Men den behöver inte vara kompis med alla hundar i ditt område. Välj ut 1-2 stycken som verkar trivas tillsammans med din hund och håll dig till dem.
Introducera en ny hundkompis
Har du en god vän eller släkting som du träffar ofta och som nu har skaffat sig en hund? Då kan det vara praktiskt om era hundar kommer bra överens. Börja med att gå promenader tillsammans innan ni låter hundarna få hälsa på varandra. Då hinner bägge hundarna kontrollera vem den andra är på lite avstånd först. Eftersom ni dessutom går och pratar med varandra så blir hela situationen mer avspänd även ur hundarnas synvinkel.
Samma lekstil
Hundar har olika sätt att leka på. En hund kan gilla jakten, att jaga och bli jagad. De hundarna springer fram och tillbaka och jagar varandra och verkar aldrig tröttna. Medan andra hundar hellre tumlar runt och brottas med varandra. Vissa hundar puffar på varandra med tassarna och andra använder munnen till att bitas och dra i päls och öron.
Lekstilarna kan vara många och många gånger leker hundar av samma ras på ungefär samma sätt. Men det finns inget sätt som är fel så länge som båda är med på noterna.
Kan du hitta en hund som leker på ungefär samma sätt är det en bra början även om vissa hundar kan bli väldigt duktiga på att anpassa sig till den som den leker med.
Liknande storlek
Visst finns det hundar som är bästa vänner fast deras storlek skiljer sig avsevärt åt. Men det är att föredra om de kan vara ungefär lika stora. En stor hund som lägger tassen på en liten hund kan skada den även om inte det var tanken.
Åldersmässigt lika
En ung hund orkar generellt mera än en äldre hund och ska de leka på lika villkor kan det vara bra om de har samma uthållighet.
Den äldre hunden är kanske gärna med och leker en kort stund men när den vill sluta så är den unga hunden fortfarande påstridig och vill fortsätta. Det kan leda till konflikter, en hund säger ifrån medan den andra fortfarande är understimulerad. Där är det viktigt att ni som hundförare också hjälper till att bryta leken i tid.
Har ni ägare samma syn på hundars lek?
Har ni samma syn på hundarnas beteenden och när det är dags att lägga sig i? Det kan vara en känslig fråga men är nödvändig att fundera över om era hundar ska fortsätta att träffas.
En del hundägare vill styra och ställa över det mesta hundarna gör och ytterligheten åt andra hållet menar att hundarna ”gör upp själva”.
Naturligtvis ska hundarna få leka på sitt vis utan att ni hela tiden lägger er i. Men ni bör vara uppmärksamma på deras lek och gärna delta själva till och från. Märker du att någon hund tycker att det börjar bli jobbigt så ska du kunna gå emellan och bryta leken. Det är precis som när två småbarn leker, börjar den ena slänga spaden i huvudet på den andra så avbryter vi leken.
Hundar ska inte behöva göra upp själva, risken är stor att någon skadas allvarligt. Däremot är det bra om de lär sig att själva bryta leken när de märker att kompisen är trött eller inte längre vill leka.
Tycker din hund om den andra hunden?
En nog så viktig fråga är om din hund faktiskt tycker om den andra hunden. Och tycker den om att leka med den? För även om du tycker att de borde vara bästa hundkompisar så är det inte säkert att hunden håller med. Trots allt måste deras person(hund)kemi också stämma.
Leksaker och godis
Det är väldigt individuellt hur mycket en hund vaktar leksaker och/eller tuggben och liknande. Vet du med dig att någon av hundarna är väldigt vaksamma på till exempel leksaker, se till att det inte finns några sådana som de kan börja bråka om.
Ska du belöna dem med godis eller tuggben, bör du också vara närvarande mitt i bland hundarna. Det är du som ska se till att ingen av hundarna försöker ta den andras godis.
Ta av halsband, selar och koppel
Det är lätt gjort att hunden fastnar i den andra hundens halsband eller sele när de leker med varandra. Det går fort att någon skadar sig. Se därför till att ta av dem halsband, selar och koppel innan de får leka.