Tollar-valp tränar ögonkontakt

Att välja hundinstruktör eller kursanordnare

En ny hund i familjen eller vill du förnya dina kunskaper? Då kan det vara en bra ide att anmäla sig till en hundkurs, men vad skall man tänka på när man väljer hundkurs eller kursanordnare

Du har nyligen fått hem din nya hund och ni börjar försöka lära känna varandra så smått. Oavsett om det är en valp eller vuxen hund du har tagit hand om kommer det att ta lite tid innan ni lär känna varandra och varandras olika egenheter. Även om du har haft hund tidigare måste du tänka på att detta är en helt ny individ och du kan inte räkna med att den beter sig på samma sätt som din tidigare hund.

Att gå hundkurs är alltid en bra början på ert nya liv tillsammans, ni lär er att samarbeta med varandra trots störningen av andra hundar och människor. Du kan också få råd och tips på hur du bör hantera just den individ du nyligen har införlivat i familjen.

I dag finns det en uppsjö av olika instruktörer och kursanordnare att välja mellan, både på gott och på ont. Så vilken bör du välja? Finns det något du bör tänka på i ditt val?


Är kursanordnaren utbildad?

Kvinna tränar jaktfot med sin Golden retriever

Vi förutsätter att taxichauffören har körkort och har tillräcklig utbildning att klara av sitt jobb och vi förutsätter att veterinären är utbildad inom djurmedicin. I dessa fall har vi rätt, de får inte utge sig för att vara taxichaufför eller veterinär utan att ha fullgjort sin utbildning.

För en hundinstruktör eller hundpsykolog däremot, finns det inget krav på att hen är utbildad eller har någon speciell kompetens. Vem som helst kan kalla sig för hundinstruktör, hundpsykolog eller beteendevetare på hund och starta en hundkurs.

Tidigare var detta inget större problem då de flesta hundkurser hölls inom Kennelklubbens eller Brukshundsklubbens regi. Klubbarna själva såg till att instruktörerna hade någon sorts utbildning. I dag finns det många som startar hundkurser och tyvärr förekommer det att mindre nogräknade personer tjänar pengar på hundägares okunnighet.

Be att få ta del av instruktörens utbildningsbevis eller anlita en instruktör/hundpsykolog som du genom andra hundägare vet är bra.


Fråga dig själv vad du vill ha ut av en kurs

Japanese chin på Glannas hundkurs med sin matte

Fundera också över vad du vill få ut av en hundkurs.

    • Vad vill du träna? Allmänlydnad för att klara av vardagen eller tävlingslydnad? Instruktörer fokuserar oftast på olika målgrupper. Välj den som passar dig och din hund.
    • Vilken typ av hund har du? Är det en mjuk och osäker individ eller en tuff och envis hund? Passar träning i grupp för dig och din hund eller är det bättre med enskild undervisning?
    • Ordning och reda eller? Är du en person som vill ha ordning och reda med strukturerade lektioner eller går du mest för att det är roligt? Eller kanske både och?
    • Hur ser det ut rent praktiskt? Finns kursen i din närhet eller måste du åka långt? Är du beroende av bil för att ta dig dit? Är ni inom- eller utomhus? Hur många timmar är kursen på? Vad kostar kursen? Kursinnehåll?
    • Kursledarens personlighet och utbildning?
    • Rekommendationer? Finns det andra som har gått kurs hos instruktören tidigare? Vad tyckte de i så fall?
    • Är det viktigt att även övriga familjen får delta? De flesta kursanordnare ser gärna att hela familjen deltar i kursen, men det finns undantag. Vill du att partnern eller barnen ska vara med, kontrollera att det är okej.

Belöningsbaserad träning

Alla hundar och alla hundägare är olika till sitt sätt och behöver vägledas utifrån sina individuella förutsättningar. Även instruktörerna är olika och använder sig av olika träningsmetoder, metoder som du kanske inte alltid känner dig bekväm med.

Roliga hundleksaker

I dag finns det mycket forskning som visar att våra hundar lär sig snabbare och bättre om du motiverar och uppmuntrar dem till att utföra rätt beteende, istället för att bestraffa ett felaktigt beteende. Numera använder de flesta (eller åtminstone säger sig använda) någon form av belöningsbaserad inlärning.

Men tyvärr finns det fortfarande instruktörer som anser sig behöva hårda tag eller psykiskt våld i sina träningsmetoder. Väljer du att gå kurs hos en sådan instruktör får du kanske en hyfsat väluppfostrad hund, men din hund kan utveckla rädslor, aggression och andra problembeteenden istället.

Belöningsbaserad träning innebär dock inte att du inte behöver sätta några gränser för vad din hund får göra eller inte får göra. Precis som för oss människor finns det vissa regler som en hund måste hålla sig till och dem bör instruktören kunna hjälpa dig med.


Om instruktören

Flicka med sin valp på valpkurs hos Glanna

Om det är en kursanordnare som har flera instruktörer anställda, så kanske du föredrar någon speciell av dem. Kontrollera då vem av dem som håller just den kurs du tänker gå.

Kan instruktören förklara för dig varför du ska göra på en övning på ett visst sätt? Om du inte förstår, be henne eller honom att visa med din egen hund. Instruktören bör också kunna förklara vad de olika övningarna går ut på och visa på olika alternativ.

Även om instruktören är duktig på att träna sin egen hund, är hen också duktig på att lära ut till andra? Förstår instruktören hur olika typer av hundar fungerar? Att alla hundar och människor inte kan lära sig på samma sätt?

Du ska känna dig tillfreds med både hur instruktören behandlar dig och din hund, men också vilken attityd hen har till övriga kursdeltagare. En instruktör ska kunna bete sig respektfullt mot alla i en grupp.


Seriöst företag

Dessutom bör du kontrollera att det är ett seriöst företag som du anlitar. Det ska vara registrerat hos Bolagsverket och ha F-skatt och försäkringar som de kan visa på begäran.

För att kursanordnarna ska kunna fortsätta att hålla hög klass på hundkurserna med välutbildad personal, gäller det att du som hundägare inte stöder de oseriösa företagen.

Du har som privatkonsument också alltid 14 dagars ångerrätt från den dag då du anmäler dig till en kurs. Även om du skulle få andra uppgifter så kan du stödja dig på lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Godisväskor till hundträning


Till sist…

Be gärna om att få komma och titta på något träningstillfälle innan du anmäler dig. Försök också att ställa så mycket frågor som möjligt om sådant du tycker är viktigt innan du anmäler dig. En seriös kursanordnare svarar glatt på alla frågor och tycker att det är bra om du är engagerad.

Skulle du känna dig missnöjd med något när du har börjat din kurs, ta upp det med din instruktör på en gång. Hon eller han kan kanske erbjuda dig något som passar er bättre.

Våga också prova på att gå kurs hos olika instruktörer, alla har sina små knep för att lära hunden och troligtvis får du några nya erfarenheter med dig.

Rulla till toppen