Golden retriever sitter i bakluckan på en bil

Åksjuk hund- vad gör jag?

Även en hund kan bli åksjuk och må illa i bilen, tåget eller bussen. Ofta växer åksjukan bort men du kan också behöva träna hunden så att den inte förknippar åkturen med något negativt.

Vad är åksjuka?

Åksjuka är en variant av rörelsesjuka, precis som sjösjuka eller illamående vid karusellåkning.

En individ blir åksjuk när kroppens balansorgan blir överstimulerat. Hjärnan blir utsatt för motstridiga intryck från tre olika informationskällor, ögonen, kroppen och balansorganet som sitter i örat.

Hundar kan bli åksjuka av att åka bil, men även när de åker tåg eller buss. Med träning och ökad ålder hos hunden brukar åksjukan i de flesta fall gå över.

Åksjuka börjar i örat

Örat delas upp i tre delar, ytterörat, mellanörat och innerörat.

Ytterörat är dels den del som du kan se när du tittar i hundens öra, men det är också de båda hörselgångarna ända ner till trumhinnan.

Illustration av ett hundöra

Mellanörat börjar innanför trumhinnan och dit räknas också hörselbenen, d.v.s. hammaren, städet och stigbygeln. I mellanörat finns också örontrumpeten som har förbindelse till svalget.

Innerörat består av den ljudupptagande hörselsnäckan och det labyrintformiga balansorganet.

Balansorganet

Illustration över balansorganet i hundörat

Balansorganet består av tre bågformiga halvcirklar som tillsammans bildar en labyrint. Inuti labyrinten finns hinnor som innehåller små kristalliska stenar, statoliter.

Statoliterna påverkas av tyngdkraften och via känselceller förmedlar de huvudets läge till hjärnan.

I de tre båggångarna finns dessutom en vätska, endolymfan. När hunden rör på huvudet börjar den vätskan att röra sig. Hjärnan får då information om att vätskan accelererar.

Vattenflaskor med kula till hunden

Motstridiga signaler ger illamående

Kroppen försöker med hjälp av muskulaturen att kompensera för de signaler som hjärnan skickar att kroppen rör på sig. Men ögonen skickar i sin tur andra signaler till hjärnan som inte stämmer överens med vare sig balansorganets eller musklernas signaler.

Hjärnan tolkar alla dessa signaler som om det vore fel någonstans och kroppen reagerar då med illamående.

Vanligast hos valpar

Åksjuka är vanligast hos valpar, helt enkelt för att hos en äldre hund har hjärnan lärt sig att kompensera för de motstridiga budskapen.

Liten valp i baksätet på en bil

Hur känslig någon är att bli åksjuk varierar mellan olika individer och det beror på hundens genetiska bakgrund. Den genetiska bakgrunden för att bli av med åksjukan varierar också, men forskarna vet att hjärnan är mest anpassningsbar i låg ålder. Därför bör du träna hunden att åka bil så mycket som möjligt medan den fortfarande är valp.

Träna valpen att åka bil

Ha som målsättning att valpen ska åka bil 10–15 minuter varje dag under de första månaderna hunden är hos dig. Då kommer du troligen att få en hund som klarar av bilåkningen utan problem.

För att vänja hunden med bilen, börja med att lyfta in den när bilens motor är avstängd och beröm valpen inne i bilen. Efter ett par minuter lyfter du ut den igen. Gör så några gånger innan du startar motorn.

Då hunden vant sig vid bilen och att motorn är i gång, börjar du rulla några meter. Kör tillbaka och parkera och lyft ut hunden igen. Lek gärna lite med hunden så den förknippar hela situationen med något roligt.

Någon dag senare kan du åka en kort sträcka med hunden. Ta ut den och låt den få nosa och leka på det ”nya” stället innan ni åker hem igen.

Liten hund sitter i baksätet på en bil

OBS! Det är viktigt att hunden förknippar bilåkningen med något roligt! Vissa hundar åker bara bil då de ska till veterinären och då blir bilåkningen ofta en pina i stället.

Tänk på

  • Ge inte hunden mat och vatten innan bilfärden om den har lätt för att bli åksjuk.
  • Ju svalare det är i bilen desto bättre.
  • Träna hunden många gånger att åka korta sträckor innan du ger dig i väg på långresa.
  • Har hunden mått dåligt i bilen kan den bli stressad av en ny bilresa. Börja träna från start igen och se till att det blir en positiv upplevelse att vara i bilen i stället.
  • Stanna och rasta ofta.
  • Vissa hundar kan bli lugnare om de inte ser allting utanför fönstret. Ha dem i en bur och häng någonting för sidorna. OBS! Se dock till att det är bra ventilation runt hunden.
  • Försök att undvika kurviga och guppiga vägar.

Graverad id bricka till hunden

Om hunden ändå blir åksjuk

Har du provat att vänja hunden med bilåkning men det fungerar ändå inte, så finns det några olika preparat att ta till.

  • Ingefära. Vissa hävdar att ingefära en halvtimme innan bilfärd är ett bra botemedel. 1 kryddmått per 20 kg hund strös över maten eller blandas med t.ex. leverpastej. Kan vara värt att pröva!
  • Kosttillskott. Zylkéne är ett lugnande kosttillskott som utvinns från kors råmjölk. Zylkéne hittar du hos större djuraffärer och veterinärer.
  • Åksjuketabletter. Postafen är en receptfri åksjuketablett och ska doseras 1 tablett à 25 mg till 20–25 kg kroppsvikt. Den ska ges 1,5–2 timmar innan resan.
  • Veterinärfoder som innehåller hydrolyserat mjölkprotein och L-tryptofan (aminosyra) är lugnande och används till hundar i samband med förändringar. För att få effekt bör hunden äta detta ett par veckor innan resa.

Rulla till toppen