Äldre katt i närbild

Kattpest- farlig sjukdom som även innekatter drabbas av

Kattpest är en virussjukdom som kan leda till en katts död inom några timmar. Smittan kan finnas kvar i miljön i upp till ett år och under tiden blir nya katter smittade. Även innekatter som inte träffar andra katter kan bli smittade eftersom du kan ta med dig smittan in via t.ex. kläder eller skor.

Kattpest är ett virus

Kattpest är orsakat av ett parvovirus som finns över hela världen. Den sprider sig lätt bland ovaccinerade katter och är en relativt vanlig sjukdom i Sverige.

Det är kattens avföring som framför allt sprider kattpest. Men viruset kan också sprida sig om din katt träffar en annan infekterad katt eller rör sig i områden där kattpest finns. Många vuxna katter sprider smittan utan att deras ägare vet om det. Vuxna katter som har en bra grundfysik blir nämligen inte alltid sjuka av viruset.

Smittan överlever länge

Parvoviruset kan överleva i miljön i upp till ett år och smitta nya katter under den tiden. De vanliga desinfektionsmedlen biter inte på viruset. Så du behöver speciella rengöringsmedel för att rengöra de inomhusmiljöer där smittade katter har varit.

Innekatter kan vara extra sårbara för kattpest

Innekatter som inte träffar andra katter och bara är inomhus kan vara extra sårbara för parvoviruset. De har inte samma immunförsvar som en utekatt har.

Du kan ta med dig viruset in genom att det finns på dina skor, kläder eller andra saker som du använder utomhus. Om du bor i villa kan viruset också finnas i din trädgård och följa med dig in på jordiga skor och händer.

Kattpest drabbar unga katter hårdast

Två kattungar- Stina och Piffi

Kattpest har en dödlighet på 25–90% och de yngsta katterna är mest utsatta. Om en katt klarar sig igenom de första fem dagarnas behandling kan den bli frisk inom några veckor.

Symptom på kattpest

Det tar ungefär fyra till fem dagar från det att katten smittas (inkubationstiden) tills den visar symptom. Vissa katter blir inte sjuka, andra får bara lite feber och trötthet i några dagar.

Den katt som blir sjuk kan dock snabbt bli riktigt sjuk. Några dör redan efter några timmar efter att de har börjat visa symptom. Det är framförallt unga katter som blir så sjuka.

Den katt som blir sjuk i ett lite långsammare förlopp får hög feber och ont i magen. Katten blir slö, kräks och får diarré. Det gör att den snabbt torkar ut.

En honkatt som är dräktig kan få missfall om hon smittas, även om hon inte verkar sjuk. Kattungar som föds med smittan kan ha hjärnskador som visar sig när de blir två till tre veckor gamla.

Katt spanar efter byte i gräset

Hur ställs en diagnos på kattpest?

För att ställa en diagnos på kattpest använder veterinären blodprov och avföringsprov. Blodprovet visar om katten har lågt antal vita blodkroppar och antikroppar mot viruset.

Har du tillgång till kattens avföring kan ett avföringsprov visa om katten har parvoviruset i tarmen.

Vaccinera din katt!

Det finns vaccin att ge mot parvoviruset och rekommendationen är att vaccinera kattungen vid 7–8 veckor och vid 12 veckors ålder. Därefter brukar det räcka med att ge katten vaccination vart tredje år, men det kan skilja beroende på vilket vaccin som just din veterinär ger.

Alla katter, även innekatter bör följa det vaccinationsprogram som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) rekommenderar.

Källor: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) | Kattpest, Kliniskt uttryck och immunoprofylax av Lovisa Staaf Hästö (SLU 2015)

Rulla till toppen