Skulle det inte vara roligt att köpa en hund? Eller är det barnen som tjatar om att få en hund?
Men varför vill du ha en hund och vad ska du ha den till? Har du råd och tid med en hund? Oerhört viktiga frågor att ställa sig själv innan du gör slag i saken och köper en ny familjemedlem.
Vem är du?
Det är viktigt att du tänker efter ordentligt innan du skaffar dig en hund! I dag har det blivit ganska lätt att köpa hund via de olika annonssidorna på nätet. Dessutom har de oseriösa uppfödarna tyvärr hittat en mycket bra kanal till de blivande kunderna, för vem kan motstå en söt valp med bedjande ögon?
Vi lever dessutom i en tid då vi vill få våra behov snabbt tillfredsställda och vi är vana vid att köpa det vi vill ha just nu. Det är inte ett tankesätt som passar då det gäller att skaffa sig ett sällskapsdjur och allra minst en hund. Vi har också mindre och mindre tid med fullbokade vardagsscheman, där tiden för en hund faktiskt inte finns.
Så vill du bli en bra hundägare bör du kunna svara på några frågor först:
- Varför vill du ha en hund?
- Vilka behov tillfredsställer du med att äga en hund? Känslomässigt? Socialt?
- Har du tid för en hund nu och i framtiden? Räkna med att du bör lägga ner minst 4 tim/dag (både vardag och helgdag!) under 10–15 år om den ska må bra.
- Hur ser ditt liv ut nu och framöver? Heltidsarbete? Småbarn? Äldre barn med olika aktiviteter som kräver tid? Utlandsresor?
- Har du råd? En hund kostar naturligtvis i inköp men de stora kostnaderna är försäkring, vård, mat, hundpassning och aktiviteter.
Det kan kännas lite väl tufft att behöva rannsaka sig själv och fundera på dessa frågor. Men du måste tänka på att det är en levande individ du skaffar dig. En individ som ska leva och må bra tillsammans med dig och din ev. familj under lång tid framöver.
Hundens storlek som vuxen
Hur stor hund ska du ha? Det finns hundraser som väger 1–2 kg och det finns de som väger 80 kg och allt där emellan. Har du t.ex. skolbarn som själva ska kunna gå ut med hunden? Då är de större raserna olämpliga eftersom en glad och sprallig hund på 25 kg är mycket svår för en 12-åring att hålla.
En barnfamilj brukar man också avråda från att skaffa en hund av de allra minsta raserna. Detta eftersom de gärna får fungera som ”leksaker”. Barnen bär runt på dem och då är risken stor att de tappas i golvet. Risken finns också att de blir klämda i vilda lekar.
Även äldre personer som kanske har svårt att röra sig bör undvika såväl de största som de minsta hundarna. Det gäller även personer som inte har fullgod synskärpa. Fallolyckor i hemmet är en av de vanligaste olyckorna bland äldre människor och små hundar är lättare att snava över då de ligger och sover.
Välja ras
När du väl har bestämt dig för ungefärlig storlek på hunden är det dags att ytterligare begränsa utbudet av hundar. Nu börjar det svåra men oerhört viktiga arbetet med att bestämma ras eller raser.
Det är lika viktigt att du tänker på det när du köper en blandrashund! Förvånansvärt många har ingen aning om vad de har i andra änden av kopplet. – ”Ja, jag tror att det är någon terrier i Molly…”
En fråga är då, renrasig eller blandrashund? Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med båda valen.
Renrasig
Du vet vad du köper. Genom att kontrollera uppfödare och rasklubb har du rätt bra kontroll över hur din hund kommer att bli som vuxen.
Uppfödaren måste följa de krav och regler som ställs av Svenska kennelklubben (SKK). Det är dels allmänna regler som att de ska vara veterinärbesiktigade och vaccinerade. Men också rasspecifika regler om höftledsröntgade eller ögonundersökta föräldrar.
Alla hundar är naturligtvis individer, men gener och valpens första tid påverkar utvecklingen mycket. Du får en uppfödare som ställer upp i framtiden om du får frågor eller problem. Du får också en hund som är registrerad i SKK och därmed möjlig att tävla med.
Med en renrasig hund följer också en försäkring mot dolda fel. Visar det sig att hunden inte motsvarade dina förväntningar kan uppfödaren ofta ta tillbaka hunden. Rasklubben och SKK har också möjlighet att följa rasens utveckling och i tid sätta in åtgärder för att stoppa rasspecifika sjukdomar. Nackdelen är att en renrasig hund är dyrare i inköp. Du kan också behöva vänta på att få den hund du vill ha, speciellt om du har valt en specifik uppfödare.
Blandras
En blandras är billigare i inköp och lättare att få tag på. En nackdel är att du inte vet hur hunden blir som vuxen. Du vet inte vilken av de inblandade raserna som kommer att dominera, varken när det gäller storlek eller beteende.
Ofta är det inte heller helt klart vilka raser som faktiskt ingår. Många avlar vidare på blandrashundar med rätt oklara förfäder. Uppfödaren är heller inte kontrollerad och det är inte säkert att de kan uppfylla de krav som ställs på hälsokontroll av vare sig föräldrar eller valpar.
Inte heller brukar uppfödaren vara intresserad eller ha kunskap att ge dig hjälp längre fram. De brukar inte vilja köpa tillbaka en hund om det t.ex. visar sig att någon i familjen blir allergisk. Det florerar rykten om att blandrashundar är friskare men det stämmer inte. Har du otur får du en sjuklig hund oavsett om den är renrasig eller ej.
Avlad för ett syfte
Alla hundraser har ursprungligen avlats fram för ett specifikt syfte, de användes till jakt, som väktare, för att valla boskap osv. Även om du tänker ha din hund som sällskap finns rasens egenskaper med hos den enskilda hunden också. Bli därför inte förvånad över att du har fått en hund som gärna gräver i dina rabatter om du har köpt en terrier. De avlades ursprungligen fram för grytjakt och då var bra grävegenskaper viktiga.
En blandrashund som är avlad på flera vaktande raser, kommer säkerligen ge dig en vaktande och skällig hund. Är valpen från jagande raser kommer du att få en hund som kan vara svår att ha lös om du inte tränar den extra mycket i just det.
Aktiva och arbetande hundar
Vissa raser är också mycket aktiva och de kräver en aktiv ägare annars får du snart problem med en uttråkad hund som hittar på både det ena och det andra. Du kan inte köpa t.ex en Border Collie (eller blandras med Border Collie i) och tro att det räcker med tre promenader om dagen. Det är en extremt arbetande hund och får den inte arbeta mentalt i flera timmar per dag, kommer den snart att jaga både bilar och cyklister.
Även andra raser kan kräva mer än normalt av dig som hundägare och är inte lämpliga som nybörjarhund. Där krävs det kanske att du är ännu mer konsekvent i din uppfostran för att du ska få en hanterbar hund.
Pälsvård
Olika raser kräver också olika mycket pälsvård. Vissa ska borstas och kammas dagligen, de ska klippas eller pälsen ska ryckas på olika ställen av kroppen. Andra raser fordrar nästan ingen pälsvård alls, några bad per år och inget mer.
Här måste du bestämma dig för hur mycket tid och pengar du vill lägga på hundens päls. Väljer du en ras vars päls snabbt tovar sig måste du sköta den dagligen, även om du inte tycker att du har tid. Behöver hunden trimmas regelbundet måste du antingen lära dig det eller vara villig att bekosta flera trimningar per år.
Viktigt!
Läs på om rasen/raserna innan du köper din hund! Även små söta valpar växer snart upp till stora, livliga hundar med alla de egenskaper som rasen bär med sig. Egenskaper som du ska leva med under 10–15 år. Egenskaper som du måste veta hur du ska jobba med för att få en trevlig hund.
Innan du bestämmer dig för köpa en hund, bör du läsa artikeln om (O)seriösa uppfödare också! Detta för att du inte ska stödja de människor som tjänar pengar på att föda upp djur under vidriga omständigheter.
Hane eller tik
När du vet vilken ras du är intresserad av, gäller det att bestämma sig för en hane eller tik. Även här kan det skilja mellan raserna, hos vissa raser kan hanarna vara kaxigare än tikarna men det varierar ofta snarare mellan olika individer. Det finns många tikar som inte ger sig i första taget heller.
Tiken har sina löpperioder då hon ofta kan vara rätt påverkad av hormonnivåerna, medan hanhundarna i stället kan vara väldigt påverkade av löpande tikar i närheten. Så valet av kön är snarare en fråga om tycke och smak.
Läs gärna mer på: Om löptikar, tikens löp och skendräktighet
Valp eller vuxen hund?
Nu när du vet vilken typ av hund du vill ha, gäller det att bestämma sig för om du ska köpa en valp eller en vuxen hund.
Köper du en vuxen hund slipper du troligtvis ifrån valpens jobbiga sidor. Hunden är redan rumsren, den har slutat att bita sönder allt, den kan vara ensam, den kan gå långa promenader osv. Däremot har hunden redan hunnit skaffa sig vissa ovanor som kan vara jobbiga att arbeta bort. Du vet heller inte vad hunden har med sig i bagaget, vad den har upplevt och tagit intryck av.
Långt ifrån alla hundar som omplaceras är problemhundar. Ägaren står kanske inför en skilsmässa, en flytt, ett byte av arbetstider eller har drabbats av en sjukdom vilket skulle få stora konsekvenser för hunden och den tid som ägaren har möjlighet att lägga ner på den.
Bestämmer du dig för en vuxen hund bör du ta reda på så mycket som möjligt om hunden i förväg. Se också till att du får träffa den ett flertal gånger i olika miljöer. Skriv ett ordentligt köpekontrakt och kräv att hunden veterinärbesiktigas innan övertagandet.
Söker du en vuxen renrasig hund, titta gärna på rasklubbens hemsida. Uppfödarna brukar ofta hjälpa sina köpare med att lägga ut omplaceringar där.
En ansvarsfull hundägare
Har du nu gått igenom dessa frågor och fortfarande anser dig ha möjlighet att välkomna en hund till familjen så önskar vi dig lycka till!
Innan hunden kommer hem till dig bör du sätta dig in i vilka lagar du är skyldig att känna till som hundägare. Läs mer på Vilka lagar gäller för mig som hundägare?
Oavsett om det är en valp eller vuxen hund du köper, rekommenderas du att gå en kurs i vardagslydnad. Även om hunden redan kan många kommandon ska ni lära er att samspela med varandra i situationer med främmande hundar och människor och det är hundkurser alldeles utmärkta tillfällen till.
Ytterligare information hittar du på Valpens utveckling del 1 och Valpens utveckling del 2, Läs även En valp kommer hem till dig
Dessutom finns information på Svenska kennelklubbens hemsida Köpa hund och på Jordbruksverkets hemsida.