Jag träffar då och då hundägare som klagar på att deras hund inte kan ligga eller sitta kvar. Hunden lägger sig ner på kommando men studsar snabbt upp igen.
Detta är en typisk situation då du som förare behöver vara noga med att använda ett frikommando om du vill att hunden ska stanna kvar.
Belönat direkt
Det finns flera anledningar till att hunden studsar upp på en gång när den har fått sin belöning.
Du kan ha belönat hunden direkt då den har lagt sig ner och det är rätt belöningstaktik när du LÄR hunden att ligga. Men när hunden förstår att den ska lägga sig ner så kan du vänta några sekunder med belöningen.
Håll då gärna din hand nere vid hundens nos men ge den inte godisbiten på en gång. Variera denna tid, ibland lite längre och ibland kortare, så att hunden lär sig ligga still tills du ger den belöningen OCH ditt frikommando.
Vad är ett frikommando?
Ett frikommando talar om för hunden att den inte längre behöver utföra det du har bett den om.
Vanliga frikommandon är ”Varsågod”, ”Hopp och lek” och ”Slut”. När du säger ”Varsågod” (eller vad du väljer som frikommando) får hunden resa på sig och gå därifrån om den vill.
Viktigt att tänka på med ett frikommando är att hunden också får ligga kvar om den vill det!
Vill du däremot att hunden ska resa på sig för att ni ska träna vidare, kan du säga ”Varsågod” och slänga i väg belöningen en liten bit. Troligtvis reser sig hunden för att hämta sin belöning.
Slarva inte med frikommando!
Du som förare måste vara tydlig med dina kommandon och med vad du menar. Har du sagt ”Sitt” så ska hunden sitta där tills du säger något annat, t.ex. ”Ligg” eller ”Varsågod”.
Om du slarvar med detta får du en hund som sitter så länge han/hon vill, oavsett om det är 1 sekund eller 5 minuter och dina kommandon betyder snart ingenting.
Träna in ett frikommando
När du lär hunden vad ditt ”Varsågod” betyder använder du belöningar. Som belöning kan du använda hundens mat, godis eller leksaker (läs mer på Värdet av belöningar).
Lägg belöningen på golvet, be hunden att vänta. När du säger ”Varsågod” är det fritt fram för hunden att ta sin belöning.
Använd samma taktik när du tränar andra saker också:
- Först ögonkontakt- sedan ”varsågod”
- Sitt still- sedan ”varsågod”
- Gå fot i två meter- sedan ”varsågod”, o.s.v.
I början när hunden är nybörjare måste du vara snabb att hinna ge frikommandot INNAN hunden hinner resa på sig. På så sätt får du automatiskt in att hunden måste höra sitt frikommando innan den gör något utöver du har bett den om.
När hunden har lärt sig att sitta på kommando, väntar du lite med belöningen och frikommandot (i början handlar det om sekunder!).
Reser hunden på sig innan du har sagt ”varsågod” sätter du lugnt ner den igen och börjar om. Vissa hundar får man vara envis med, de kan behöva få sättas ner flera gånger innan de lyckas.
Bara säga ”Bra”
Varför räcker det inte med att låta hunden gå efter att ha belönat den?
– Jag säger ju ”Bra” räcker inte det?
Nej det räcker inte! Den enkla anledningen är att du ska kunna belöna och berömma din hund under tiden den utför det önskade beteendet utan att den reser på sig.
Tränar du t.ex. sitt på avstånd, så måste du ju kunna säga Bra, när hunden sätter sig ner. Men det betyder ju inte att hunden får resa på sig direkt. Du kanske vill kunna gå fram till den medan den fortfarande sitter still.
Kan man ha flera olika frikommandon?
Ja, du kan ha olika kommandon bara du är konsekvent när du använder dem. Vissa säger olika saker beroende på om hunden blir belönad med lek, godis eller kelande. På så sätt kan du styra hundens sinnesstämning, vill du att hunden är lugn så belönar du med godis i handen. Vill du däremot ha fart på hunden belönar du med lek.
Avbryt tiggande med ett frikommando
Själv använder jag två olika kommandon, Varsågod och Slut. Varsågod betyder att övningen vi just gjorde är slut men att hunden kan förvänta sig någon typ av fortsättning. Slut använder jag när hela träningspasset är över eller när hunden ska förstå att nu tänker jag ägna mig åt mitt en stund.
Våra hundar brukar få någon liten smakbit av vår mat när vi äter (om det är lämplig mat förstås) och även här använder vi frikommandot Slut. På så sätt slipper vi ett ideligt tiggande, har vi sagt slut så blir det inget mer. Här gäller det att vara konsekvent själv! Hunden ska inte få något efter det ordet.
Har vi småbarn på besök så blir det av naturliga skäl alltid lite mat på golvet. Så vid dessa tillfällen använder vi inte ordet slut eftersom vi inte kan kontrollera vad som ramlar ner från bordet.