Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Halsband eller sele på hunden?
Irländsk varghund med sele

Halsband eller sele på hunden?

En diskussion om användandet av halsband, strypkoppel eller sele på hundar slutar många gånger i osämja. Varför väcker det så många känslor hos hundägare? Som i så många andra fall vill naturligtvis hundägaren sin hund det bästa och att då få höra av någon annan att det man gör är fel får oss att gå i försvar, det är så vi människor fungerar.

Dessutom måste man komma ihåg att alla hundar och människor är olika individer, olika saker passar olika bra för oss. Därför kan det ibland vara svårt att kategoriskt avvisa den ena metoden i jämförelse med den andra.

Lite forskning

Det finns än så länge inte så mycket forskning inom området och därför kan alla fortsätta att hävda att deras synpunkter är de ”rätta”. Vi har tagit del av det som finns att läsa och de studierna visar på att sele är att föredra. Men som författarna själva påpekar krävs det mer forskning och på ett större antal hundar för att säkert kunna säga att användning av sele är skonsammare.

Sätt att kontrollera hunden

Redan då vargen domesticerades och började bli en del av människans samhälle började man använda halsband och koppel på hunden för att kunna kontrollera den. Det finns bl.a. en relief från 600-talet före Kristus där en hund är avbildad med en form av stryphalsband.

I vårt samhälle är det dessutom nödvändigt att ha sådan kontroll på hunden att den inte ger sig iväg själv ut i trafiken eller bland människor. Därför är det nödvändigt att ha någon form av halsband/sele och koppel.

Olika typer av hjälpmedel

I dag finns det en mängd olika typer av halsband och selar avsedda för att underlätta för hundägaren att ha kontroll över sin hund. Alla typer har sina för- och nackdelar och innan du bestämmer dig för att köpa det ena eller det andra bör du ta reda på hur de ska användas.

Alla halsband och selar bör provas ut på hunden för att få rätt storlek, dessutom bör du tänka på att behöva byta ut det några gånger tills hunden har växt färdigt.

Vissa typer är inte lagliga att använda i Sverige men det är inte olagligt att sälja dem, så bara för att du hittar ett halsband i en svensk webbutik innebär det inte med automatik att du får sätta det på din hund.

– Fast halsband

Hundhalsband i läderEtt fast halsband kan vara av läder eller tyg och sätts runt halsen och knäpps fast. Du bör få in ett par fingrar mellan halsbandet och hundens hals annars sitter det för hårt. Det fungerar bra för många hundar medan andra kan bli mästare på att åla sig ur ett sådant halsband.

– Halvstryp

Hundhalsband, halvstrypDet vanligaste halsbandet som rekommenderas till hundägare är av typen halvstryp. Det består av en fast del och en kortare rörlig del närmast öglan där kopplet fästs fast. Den fasta delen av halsbandet hindrar dig från att dra åt det så hårt att hunden inte får luft. Ett halvstryp ska precis gå att trä över huvudet på hunden annars är det för stort.

– Helstryp

Hundhalsband helstryp i läderStryphalsband (kallas också strypkoppel) finns i läder, nylon eller metall. Det har använts under lång tid till hundar och tidigare ansågs det vara det enda halsbandet som fungerade för att få hunden att sluta dra i kopplet. Numera vet man att så inte är fallet och vissa hundägare använder stryphalsbandet mest av slentrian.

Fördelen med stryphalsband är att hunden har betydligt svårare att krypa ur det om man är ägare till en ”rymmare”. Ska man använda stryphalsband rekommenderar vi ett rundsytt av läder. De av nylon är smala och skär in i hundens hals och de av metall leder både värme och kyla vilket är obehagligt för hunden, de förstör också ofta pälsen. Nackdelen med stryphalsband är att om du inte vet hur det ska användas kan du allvarligt skada hundens hals!

– Retrieverkoppel

RetrieverkoppelEtt retrieverkoppel är både koppel och halsband i ett, där halsbandsdelen är ett stryphalsband. Dessa används främst av hundägare som tränar sin hund i jakt, eftersom de snabbt ska kunna ta av och sätta på hunden halsbandet när de ska skickas ut efter bytet.

– Sele

Selar finns i en mängd olika utföranden, vissa är speciella dragselar som används av bl.a slädhundar, andra är s.k. antidrag-selar där hunden hindras att dra på något sätt.

Är tanken att din hund ska dra dig eller en släde bör du vara extra noga med att köpa en dragsele som sitter bra på din hund. Dragkraften ska fördelas jämt på hunden och den får absolut inte skava. Draglinan fästes väldigt långt bak på hunden, nästan vid svansroten.

Ska du spåra mycket med din hund är en spårsele en bra investering. Även denna sele måste sitta bra på hunden så att hunden utan problem kan röra sig, men är annars av lite enklare modell än en dragsele.

En promenadsele skiljer sig inte från en spårsele. Spårar du mycket med hunden vill du antagligen ha en speciell spårsele för att markera för hunden att det handlar om spårning just nu, annars kan du använda samma sele. Promenad- och spårselarna har fästpunkten till kopplet/spårlinan någonstans på mitten av hundens rygg eller upp mot skulderbladen.

Sele VGW ExtensionHar du en stark hund eller en hund som drar väldigt mycket i kopplet bör du inte använda en vanlig sele eftersom hunden då kan använda större muskelkraft till draget än vad den kan i ett halsband. Till de hundarna rekommenderas en anti-dragsele. Här finns också några olika varianter, några billigare men också enklare selar som inte kan justeras lika mycket och några lite dyrare som ofta Smärtsam anti-dragselesitter bättre på hunden (t.ex. VGW Extension). På en anti-dragsele fäster man kopplet fram på hundens bringa vilket gör att hunden inte har lika stor kraft att dra. Dessutom böjs hundens framdel mot föraren när kopplet spänns och det är då du bör belöna kontakten.

Det finns dock en typ av anti-dragsele där två remmar går under hundens ben. Den selen innebär smärta och ibland skador på den känsliga huden och underliggande nerver.

– Nosgrimma

Hund med nosgrimmaNosgrimma, Easy leader, Halti… den har många namn. En nosgrimma har en speciell rem som träs över hundens nos och varje gång föraren drar i kopplet kommer hundens huvud att böjas neråt och bakåt.
En nosgrimma bör vara ett komplement till koppelträning – inte en ersättning! De flesta hundar tycker inte om att ha något över nosen och används den hela tiden kommer hunden snart att lära sig dra ändå, vilket kommer att snedbelasta hundens muskulatur.

Nosgrimman är INTE en munkorg, vilket många tror. Hunden kan öppna sin mun som vanligt trots att grimman sitter på, det är bara då kopplet spänns som remmen över nosen stänger till munnen.

– Stackel

Stackel- halsband med piggar inåtEtt stackel är ett halsband med vassa piggar som trycks in i hundens hals ju hårdare du drar. Det säger sig självt att dessa är oerhört smärtsamma för hunden och är därför förbjudna att användas i Sverige. De är dock vanliga i många andra länder.

– Elhalsband

Det finns också halsband som ger hunden elstötar, antingen fjärrutlösta av hundföraren eller av nedgrävda kablar i marken som fungerar som osynliga staket för hunden. Även dessa är förbjudna att använda i Sverige.

Vad säger då forskningen?

Hundar lär sig snabbt att det lönar sig att dra för att kunna komma fram till den intressanta kissfläcken eller hundkompisen. De har också en stark instinkt att dra när de känner tryck, det gör att hunden drar ännu mer i kopplet. Ett halsband kommer då att trycka på halsvenen som ska försörja hjärnan med blod. Ju smalare halsband eller strypkoppel, ju hårdare tryck blir det på venen och blodflödet stoppas upp.

Men det är inte bara blodflödet till hjärnan som påverkas, även trycket i ögonen ökar. Därför får de hundägare som har en hund med bl.a glaukom (en ögonsjukdom) rådet att bara använda sele på hunden.

Många av de hundar som drar i kopplet spänner också musklerna runt halsen så snart halsbandet sätts på. Spända muskler hindrar också blodflödet och när detta sker hos människor uppstår det som kallas spänningshuvudvärk. Samma sak anses ske hos hundar och det har visat sig att många problembeteenden hos hundar minskar om de får massage på nacken.

I en studie jämfördes användningen av stryphalsband och anti-dragsele. Det visade sig att hundarna drog betydligt mycket mer i kopplet med stryphalsbandet på sig. Forskarna kunde där också se beteenden som kan vara tecken på stress, som t.ex flåsande och skällande då hundarna bar halsband.

Ju högre upp mot öronen, ju farligare

Hundhalsband à la CeasarVissa hundägare har lärt sig att ju högre upp mot öronen de sätter halsbandet, ju fogligare blir hunden. Dessutom finns det på marknaden numera också ett halsband med dubbla band, varav det ena sitter väldigt högt upp.Halsband för långt upp mot öronen

Runt hundens hals finns flera nerver och ju högre upp på halsen desto ytligare ligger de, för att precis bakom öronen ligga helt oskyddade. Längre ner på halsen är de skyddade av muskler. Det som händer med en placering av halsbandet högt upp mot öronen, är att bandet trycker på dessa nerver. Tryck på en av nerverna, trigeminus har hos människor använts som tortyr eftersom det medför en stark smärta.

Halsband eller nosgrimma?

En av undersökningarna gick ut på att se om hundarnas stressnivå påverkades av att använda halsband eller nosgrimma. De mätte bl.a blodtryck och hjärtfrekvens men kunde inte där mäta någon statistiskt säkerställd skillnad.

Däremot såg de en skillnad på hundarnas beteende, när de använde nosgrimma hade de oftare huvud och öron sänkta samt att de använde tassarna till att försöka ta av sig nosgrimman. De var också fogligare än då de hade ett halsband på sig. Med halsbandet fick förarna oftare korrigera hundarnas beteende under lydnadsövningarna.

Korrigering eller belöning?

Stryphalsbandet är tänkt att användas som negativ förstärkning, du vill öka ett beteende genom att ta bort det obehagliga. Du drar i strypet för att omedelbart släppa efter så snart hunden visar rätt beteende. Problemet med att använda stryphalsband är att du inte omedelbart släpper efter, utan att hunden går och drar och drar. Obehaget försvinner alltså inte och hunden kan reagera med rädsla, ängslan, aggression osv.

Flera forskningsstudier visar att belöningsbaserad träning är mer effektiv och ger färre hundar med problembeteenden. Det lönar sig alltså mer att belöna hunden då den inte drar, istället för att straffa den då den drar i kopplet. Dessutom är det trevligare att ha en glad hund som tycker om att göra som du vill!

Det går att lära hundar att inte dra i kopplet, men det kräver att du och alla andra som går ut med hunden är konsekventa och stannar eller backar VARJE gång kopplet sträcks. Låt heller inte hunden dra sig fram till spännande fläckar, hundar eller människor. Beröm också hunden när den går utan att dra, även om det bara handlar om 2 meter! Läs mer på Min hund drar i koppel! och Värdet av belöningar.

 

Källor: Helstryp kontra sele- en studie om dess påverkan på hunden av T. Benjaminsson, SLU 2010,
Comparison of behavioral and physiological responses of dogs wearing two different types of collars, P.Ogburn et.al, UniÍersity of Minnesota 1998,
Effects of the Application of Neck Pressure by a Collar or Harness on Intraocular Pressure in Dogs, A. Pauli et.al, JOURNAL of the American Animal Hospital Association 2006
och Farligt halsband av A. Hallgren

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

5 kommentarer

 1. Hej, ni borde skrota eller skriva om denna artikel. Den är out of date. Det finns ny forskning på området och denna säger att halsband skader hundens hals och kan få oöverskådliga konsekvenser.
  Forskning av dr Jean Dodds, usa , skader på sköldkörteln
  Beskrivning av vad finns i hundens hals och vilka skader ger halsbandet. Els Vidt, Belgien. http://Www.freedpgz.be

  MVH Maria Andersen

  • Hej Maria,

   Tack för tipsen om ny forskning, vi redovisar de vetenskapliga fakta vi hittar om användande av sele eller halsband. Vi ska titta på de referenser som du har angett innan vi uppdaterar artikeln. Vi skriver också på flera ställen att sele är att föredra då den troligen (enligt de källor vi anger) är skonsammare än halsband.

   Hälsningar Elisabeth/Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.