Kvinna med rottweiler i spårskogen

Hundägare lever längre- speciellt singlar

Svenska forskare har precis presenterat en forskningsrapport om hundar och deras ägares hälsa. De har studerat sambandet mellan att vara hundägare och risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Speciellt hälsosamt tycks det vara att vara singel och äga en hund av jakt-ras.


3,4 miljoner svenskar

Folkmassa

Forskare vid Uppsala universitet, Karolinska Institutet, Stanford University och Sveriges Lantbruksuniversitet har studerat hälsan hos över 3,4 miljoner svenskar i åldern 40-80 år.

De har undersökt om hundägares risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt död skiljer sig från de som inte har hund. Det har de gjort med hjälp av utdrag från sju olika nationella register.

Samtliga personer var friska gällande denna typ av sjukdomar då studien startade. 12 år senare hade hundägare 33% lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Risken att drabbas av en hjärtattack var 11% lägre.


Att vara singel är normalt en riskfaktor

Man lyfter upp liten hund

Ensamstående personer har i tidigare studier visat sig ha en högre risk än normalt för att drabbas av denna typ av sjukdom. Men bland de ensamstående hundägarna var risken 36% lägre än bland singelhushåll utan hund.


Skillnad på typ av hund

Golden retriever står i sjön

En annan intressant aspekt som forskarna hittade var att det skilde sig åt beroende på vilken typ av hund personen ägde.

Personer som ägde en hund av jakt-ras (terrier, retriever, sök- och spårhundar och liknande) hade en lägre risk att drabbas.

Ägare av blandraser hade däremot en lite högre risk än andra hundägare.Hundägarens livsstil

Denna typ av studier kan dock inte svara på om det faktiskt är hundägandet som skyddar mot hjärt-och kärlsjukdomar. Det kan också vara så att personer som väljer att skaffa hund redan har en aktivare livsstil och därmed har en lägre risk att drabbas av sjukdomar.

Det faktum att det framförallt är jakt-raser som betingar en mindre sjukdomsrisk, kan det bero på att dessa hundar kräver mer motion och rörelse? Det är heller inget som forskningsrapporten kan svara på.


Källa: Dog ownership and the risk of cardiovascular disease and death – a nationwide cohort study


Rulla till toppen