Kvinna rastar sin hund

3 sätt att förstöra hundens promenad

För många hundar är promenaderna dagens höjdpunkter. De får komma ut och upptäcka vad som har hänt i världen sedan sist. Men det är lätt att förstöra hundens promenad om du inte är lite uppmärksam.

Hunden får bara snabba kissrundor

Hanhund kissar på ett träd

En hund går inte bara ut för att uträtta sina behov, då skulle vi inte behöva gå så långt varje gång. Hunden kommunicerar med alla andra hundar genom att kissa, bajsa och krafsa på väl valda platser.

Ofta finns det vissa platser där grannskapets alla hundar ”måste” kissa. Först ska det nosas ordentligt, sedan kissar hunden ovanpå andra hundars markeringar. Om det inte räcker, krafsar hunden också i marken. Det är ett sätt att sprida ut fler dofter från sina körtlar under tassarna.

Många gånger försöker dessutom hunden att kissa eller bajsa så högt upp som möjligt. Det är ett sätt för hunden att säkerställa att andra hundar inte missar doften. En hanhunds urin hamnar ofta högre upp än en tiks, eftersom han lyfter på benet när han kissar. Men det finns även tikar som lyfter på benet och kissar, speciellt om hon vill markera att hon har varit på en viss plats.

Låter du hunden bara få ta snabba kissrundor går den därför miste om mycket av kommunikationen. Läs även ”Hundar som kissar överallt och markerar revir”.

Vattenflaskor med kula till hunden

Hunden får inte nosa och utforska omgivningen

Hundar behöver inte bara själv få markera att de har varit på en plats, de måste även få undersöka vem som har varit där tidigare. Hundar använder sitt enorma doftsinne till att förstå omgivningen. Den nosar för att ”läsa tidningen”, ett sätt att få ta del av dagens nyheter, vem som har varit på platsen och när.

De använder även dofterna till att förstå vilka djur och människor som normalt vistas i omgivningen. De kan också lära sig av andra hundars dofter ifall något otäckt har hänt. När en hund blir skrämd kommer den att avge en typ av doft som efterföljande hund fångar upp.

Så även om du inte har tid att låta hunden utforska precis alla spännande fläckar bör du tillåta den att nosa så mycket som möjligt i sin egen takt. Läs även ”Hunden nosar och nosar…”.

Du drar i väg hunden

Man och hund drar i kopplet

Ur en hunds perspektiv går vi människor alldeles för långsamt och på fel ställen. Har hunden fått upp ett spår så vill den ofta följa detta i rask takt oavsett vart det tar vägen. Det resulterar i att hunden drar i kopplet för att komma dit den vill.

Rea på VGW hundsele

Men om inte du vill följa efter hunden ut i diket, in i någons trädgård eller vart hunden är på väg, så drar du troligen i kopplet åt andra hållet istället.

Hundens instinktiva reflex när du drar i kopplet, är att dra åt motsatt håll. På så sätt har ni skapat en dragkamp och har du en större hund är det troligtvis du som förlorar.

Era promenader blir på detta sätt inte roliga vare sig för dig eller för din hund. Lär istället hunden att få nosa inom vissa områden och locka på hunden att följa med dig då du inte tänker följa efter. Läs mer på ”Min hund drar i koppel!”

Rulla till toppen