Hund sitter på perrongen på en tågstation

10 snabba fakta om hundar

Du vet säkert mycket om hundar, men kanske inte allt. Här presenteras korta fakta som du kanske inte vet. Till exempel åker hundarna i Moskva tunnelbana på egen hand, det finns inga allergivänliga raser och hundar och hyenor är inte släkt.


Kan hundar vara höger- respektive vänstertassade?

Ja, troligtvis är de det. Forskarna är inte helt överens men studier visar att de olika individerna använder höger eller vänster tass oftare än den andra. (Se Är din hund vänster- eller högertassad?)

Hundtass ligger på människas arm

Hemlösa hundar i Moskva åker tunnelbana till rätt station

När Sovjetunionen föll på 1990-talet blev de hemlösa hundarna flyttade till stadens utkanter. Men eftersom mattillgången är större i de centrala delarna lärde de sig snart att åka tunnelbana till rätt stationer.

För att komma åt maten väljer de ut en människa som står på gatan och äter snabbmat. De smyger upp bakom personen, ger till ett ordentligt skall så att personen i rena förskräckelsen tappar sin mat – och hunden får sitt skrovmål!


Finns det hundraser som är mer eller mindre allergivänliga?

Nej, det gör det inte. Det spelar heller ingen roll om hunden tillhör en ras som inte fäller sin päls eftersom allergenerna (de som utlöser en allergisk reaktion) inte sitter i pälsen.

Allergenerna finns framförallt i hundens döda hudflagor (mjäll) och saliv, men även i urinen. Mängden allergener skiljer sig väldigt åt mer mellan de olika individerna än mellan de olika raserna. (se Allergivänliga hundraser- finns de?).


Hunden har 20 gånger fler luktreceptorer än människan

Luktreceptorer är de små sinnesceller som finns i nosen/näsan. Varje luktreceptor reagerar på ett specifikt ämne och gör att vi kan urskilja olika dofter.

Hunden har över 200 miljoner luktreceptorer mot oss människor som har mellan 5 och 10 miljoner. Dessutom fungerar troligtvis inte 70% av våra receptorer längre enligt forskarna. (se Hundens luktsinne).

Gösta- golden retriever ligger på sängen

Hunden måste vara i bur eller ha säkerhetsbälte då den färdas i bil

Även våra hundar måste sitta fast i bilen under färd, det räcker inte med att passageraren har den i knäet eller att hunden sitter på golvet.

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter räknas hunden som last och SKALL vara säkrad vid inbromsning, d.v.s. att den måste sitta fast på så sätt att den inte kan flyga framåt. (se Vilka lagar gäller för mig som hundägare?).


Kan hunden bli allergisk?

Ja, hundar kan drabbas av de flesta sjukdomar som vi människor får. Man räknar med att ca 33% av de hundar som uppsöker veterinären p.g.a. hudproblem har allergi.

Hos hundar är det vanligaste symptomet på allergi att hunden har klåda, men det förekommer också att de har astma. (se Allergi hos hundar).


Hundar och hyenor är inte släkt

Även om hyenor till utseendet liknar hundar så tillhör de faktiskt kattsläktet.


Hundar dricker genom att forma tungan bakåt som en skopa

En Lagotto äter mat från Glannas matbar

När hunden dricker vatten formar den tungan som en skopa, det vet nog de flesta hundägare. Men vet du att de viker tungan bakåt – inte framåt. De lyfter snabbt in vattnet och stänger sedan till munnen, så det är inte konstigt att det ibland blir lite blött runt omkring vattenskålen. (se Hur mycket vatten behöver hunden?)


Hundar får också karies och tandvärk

En vuxen hund har 42 permanenta tänder som är uppbyggda precis på samma sätt som hos människor.

Olika bakterier trivs i munnen och de växer snart till bland de matrester som fastnar på tänder och tandkött. När bakterierna växer på tandytan bildas plack som förkalkas och stelnar. Den hårda placken är det vi kallar för tandsten och när den bildas vid tandköttskanten blir vävnaden irriterad och inflammerad.

Om tandköttsinflammationen inte behandlas kommer hunden att få tandvärk och så småningom lossnar tanden helt. Detta kan vi förhindra genom regelbunden tandborstning av hundens tänder. (se Borsta tänderna! och Hundens tänder).


Det finns en hundras som inte kan skälla

Den enda hundras som inte kan skälla är Basenji. Deras struphuvud och stämband har en annan konstruktion än hos övriga hundraser och därför klarar den inte av att skälla. Men Basenjin är inte tyst, den har ofta ett gurglande eller joddlande läte istället.


Källor: English-RussiaAnimal Diversity web


Rulla till toppen