Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Kasta inte ut kattens gamla klösträd!
Katt ligger uppe på ett klösträd

Kasta inte ut kattens gamla klösträd!

Dags att slänga ut kattens gamla och slitna klösträd? Gör inte det!

Alla katter behöver få klösa på något för att hålla klorna i trim. Dessutom är det ett sätt för dem att markera revir eftersom de avger speciella feromoner varje gång de trycker tassen mot trädstammen eller klösträdet. Utekatter brukar hitta sina favoritträd som de använder men innekatten behöver en speciell klösställning om du inte vill ha alla möblerna förstörda.

De flesta klösträd är inte speciellt vackra ens som nya och de blir knappast snyggare av flitig användning heller. Så småningom kommer du att behöva byta ut det gamla, slitna mot ett nytt. Men då är det viktigt att du inte slänger ut det gamla- åtminstone inte direkt!

Du kanske har en favoritfåtölj eller annan möbel som du inte vill att din partner slänger i väg och det är detsamma för din katt. Katten har under lång tid satt sin doft på trädet och det utgör en av dess trygga platser i hemmet, en plats som du plötsligt bär iväg med! Och istället kommer det in något helt nytt som luktar väldigt konstigt.

Låt katten ha två klösträdTuva, en huskatt som ligger i sin klätterställning

Under en övergångsperiod är det bättre att katten får ha tillgång till både det gamla och det nya klösträdet. Det gamla finns kvar med sin välbekanta doft och det nya blir ett spännande föremål att utforska.

Du kan dessutom hjälpa till att sätta rätt doft på det nya trädet genom att gnugga en ren trasa på först det gamla trädet och sedan på det nya. Men frestats inte till att gnugga trasan på katten! Katten avger olika typer av feromoner från trampdynorna och från kroppen, vilket gör att katten tycker att det blir ”fel” doft på trädet då.

När katten har accepterat det nya klösträdet ordentligt och använder sig av det minst lika mycket, först då är det dags att slänga ut det gamla.

 

Till toppen

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.