Elisabeth- hundinstruktör hos Glanna

Om mig som hundinstruktör

Jag heter Elisabeth och utbildade mig till hundinstruktör 2008 via ett företag som tillhörde dåvarande branschorganisationen IMMI.


Utbildningar

Min instruktörsutbildning var på drygt 200 timmar och omfattade bl.a. etologi, hundens beteenden, raskunskap, inlärning hos hund och pedagogik. Under hela utbildningen varvades teori och praktik och den avslutas med såväl skriftligt som praktiskt prov.

Under 2009 blev jag dessutom godkänd Brandvarningsinstruktör, en utbildning som Anders Hallgren höll tillsammans med Dogma.

Hösten 2010 läste jag Hundens evolution, genetik och beteende (7, 5 hp) vid Stockholms Universitet.

Därutöver har jag deltagit vid en mängd olika föreläsningar, seminarier och kurser.


Våra hundar

Hund- Cão da Serra da Estrela
Astra

2005 köpte vi Astra, en tik av rasen Cão da Serra da Estrela, vilket är en boskapsvaktande ras. Estrelan har levt sedan urminnes tider i bergen i norra Portugal tillsammans med sin herde. Hundarna används för att vakta flocken mot varg och tjuvskyttar. De är kända för att kunna fungera väldigt självständigt och är inte mutbara.

Hennes självständighet satte mig som ägare på prov och det gällde verkligen att bevisa att jag var en värdig ledare för flocken. Det blev jag inte genom hårda ord och ryck, det gällde i stället att vara en resurs som hittade på roliga och spännande aktiviteter. I slutet av 2015 fick hon slutligen vandra över regnbågsbron, nästan 11 år gammal.

Hund- golden retriver Gösta
Gösta

2016 kom Gösta till oss, då var han drygt ett år gammal. Gösta är en Golden retriever, avlad för att kunna delta som apportör i jaktsituationer.

Ingen i familjen är jägare, men att träna apportering är roligt ändå. Speciellt när hunden själv tycker att det är bland det bästa man kan få göra. Vi deltar i Goldenklubbens olika aktiviteter i mån av tid.

Gösta får också många gånger delta i mina olika hundkurser då det finns plats och möjlighet. Ibland fungerar han som störningsmoment då vi tränar på t.ex. hundmöten. Ibland får han bara vara med för att han tycker att det är roligt.

Golden retriever valpen Aksel biter i leksak
Aksel

Våren 2019 utökades familjen med Aksel. Han är också en Golden retriever och kommer från samma uppfödare som Gösta.

Än så länge består livet mest av lek och bus men även han kommer att tränas till en apportör.

Våra katter

Huskatten Tessan
Tessan

Vi har dessutom haft flera katter hemma. De senaste var Tessan (född 2002), Piffi och Stina (syskon födda 2006). Eftersom vi bor i ett villaområde med flera större vägar i närheten har de fått bli innekatter, vilket de trivs utmärkt med.

Både Tessan och Stina fick tyvärr somna in under 2018 efter en tids sjukdomar. Kvar finns därför bara Piffi som nu har tagit en större roll i familjen och blivit lite modigare.

Katterna Stina och Piffi
Stina och Piffi

Rulla till toppen