Gravityscan Badge
Hem / Hund / Långsjön
Hund står vid strandkanten, Långsjön Surahammar

Långsjön

Långsjön ligger straxt söder om Surahammar en dryg mil norr om Västerås. På norra sidan av sjön går Bruksleden och på södra sidan är det möjligt att bada från klipporna på ett flertal olika ställen. Det finns dock ingen organiserad badplats där.

Karta över Långsjön, SurahammarÅk riksväg 66 norrut från Erikslund i Västerås mot Fagersta och Ludvika. Efter ca 15 km passerar du skylten med Surahammars kommun. Där har du två alternativ, antingen svänger du in till höger alldeles precis efter skylten eller så passerar du över bron vid Långsjön och svänger in direkt till höger där det står Vändplats.

Naturen skiljer sig lite beroende på om du är på södra eller norra stranden av sjön. På södra sidan ligger det flera små sommarstugor och det är främst mjuka klippor ut i vattnet. Där är det också en grusad väg som man kan gå på.

På norra sidan är det tät granskog, bitvis lite fuktig mark och inte lika brant ner mot vattnet. Stigen är väl upptrampad men full av rötter, stenar och omkullfallna träd. Det är definitivt ingen plats att gå på om du har svårt att röra dig eller har barnvagn med.

Buss och parkering

Det är svårt att ta sig hit med buss eftersom bussen till Surahammar inte stannar i närheten av Långsjön. Om du tar dig kommunalt till Surahammar måste du sedan gå tillbaka längs riksvägen och det är inte att rekommendera eftersom trafiken är både tät och snabb. Ett alternativ är att i Surahammar leta upp Bruksleden och vandra den från andra hållet.

Valde du att svänga av riksvägen enligt första alternativet direkt efter kommunskylten, finns det en mycket liten parkeringsplats alldeles efter att du har svängt av, men det går också att parkera i skogen. Varma sommardagar är det ofta fullparkerat här då många åker hit och badar. Fortsätt vägen in till fots, här ligger flera små sommarstugor så se till att du inte genar över någon tomt.

Det går att gå längs med sjön en bra bit och på många ställen går det utmärkt att komma ner till vattnet också. Det är, som sagt var många som badar här och det är fina mjuka klippor ut i vattnet. Det är inte barnvänligt eftersom det snabbt blir djupt, men hunden har möjlighet att bada.

Väljer du det andra alternativet, att först passera över bron svänger du direkt höger där det står Vändplats. I slutet av denna går det en liten grusväg in till en större grusplan. Kör in där och parkera på grusplanen, sedan får du fortsätta till fots in genom grinden vid viltstaketet. På denna sida av Långsjön går Bruksleden och det är den som vi ska följa.

Bruksleden

Precis innanför viltstängslet står en informationstavla om Bruksleden och denna etapp av leden börjar under tavlan. Vi väljer dock att gå grusvägen istället, den kommer ut på samma ställe längre bort. Välj den högra vägen längre in då den delar på sig.

Då du närmar dig sjön är du på Bruksleden och den är markerad med orange färg på träden. Vill du och har ork kan du följa leden ändå till Surahammar vilket är ca 7 km. Nackdelen är bara att du måste tillbaka och hämta bilen.Hund balanserar på stubbe

Som det står i inledningen är det tät granskog och mycket ojämnt att gå här. För hundarna är det dock en riktigt bra vandringsled, mjukt underlag med mycket stubbar och stenar att hoppa upp på.

Utnyttja naturen till att arbeta med din hund! Lek kurragömma, sök godis både på marken och i barken på träden eller balansera på några av alla omkullfallna träd. Eller passa på att lägga lite spår innan du stannar för fika.

Det går även att komma ner till sjön på flera ställen, här har vi några gånger stött på barnfamiljer eftersom det är lättare för barnen att bada på denna sida.

Efter en stund kommer du fram till ett byggt vindskydd med en iordninggjord eldplats, framför allt tänkt för dem som vandrar längre sträckor längs leden.

Praktisk information

Bruksleden är en 25 mil lång vandringsled som sträcker sig från Västerås till Avesta och Malingsbo. Den är indelad i 27 etapper och en karta för varje etapp finns att hämta på www.bruksleden.se. Den etapp vi beskriver här är början på etapp 7 och 8.

Tänk på att denna del av leden går genom relativt tät granskog, så det blir fort mörkt under höst- och vinterhalvåret. Bitvis är det också fuktig mark och även om det ligger spänger utlagda kan det vara bra att ha stövlar om du går här under de blöta perioderna.

Ta med dig egen matsäck om du kommer att vara ute en längre stund, närmaste café finns i Surahammar.

Tyvärr syns det spår av tidigare besökare i form av ölburkar, använda blöjor, engångsgrillar m.m. Se till att din hund inte får tag på något olämpligt!
En soptunna har tidigare år funnits vid vindskyddet men var då antingen överfull eller vandaliserad så den är numera tydligen helt bortplockad. Även om andra har skräpat ner kan du vara hygglig att bära med dig ditt skräp tillbaka till bilen igen. Vill vi behålla Allemansrätten måste vi alla hjälpas åt att hålla rent i naturen.

Enligt kartan ska det finnas en toalett/utedass någonstans i början av etappen, men det har vi aldrig sett till. Så om nöden trycker på är det en bakom en buske i skogen som gäller.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.