Spruta med kanyl

Magomvridning hos hund

Magomvridning är precis som det låter, att magsäcken ändrar läge i kroppen. Det är ett akut och livshotande tillstånd som leder till döden om behandling inte sätts in i tid.

Trots behandling, dör eller avlivas ändå ca 25%, då deras prognos för behandling anses vara mycket dålig. Det är framförallt större raser eller raser med djup bröstkorg som drabbas. Grand Danois, S:t Bernhard, Newfoundland, Boxer, Schäfer och fågelhundsraserna är i riskzonen, men det förekommer även hos andra.

Magsäcken roterar

Magomvridning uppstår när magsäcken fylls med luft. När den är fylld och uppspänd roterar magsäcken runt sin egen axel. Rotationen kan vara mellan 90 och 360 grader, men oftast rör det sig om 220–270 grader.

Detta gör att mat, vatten och gas i magsäcken blir innestängda och varken kan röra sig ut i tarmarna eller kräkas upp. Magsäcken fylls snabbt med ännu mer gas som kommer att trycka på mjälten som i sin tur svullnar.

Allt detta orsakar ett stort tryck på luftvägarna och hunden får svårt att andas. Dessutom blir njurarna påverkade och blodflödet till och från hjärnan. Med en så stor påverkan hamnar hunden ofta i ett chocktillstånd.

En äldre hund som sover

Orsak till magomvridning

Vad som orsakar magomvridning vet man inte, men det finns vissa faktorer som ökar risken, bland annat:

  • Är en stor ras
  • Släktingar som har haft magomvridning
  • Djup och smal bröstkorg
  •  Stress
  • Att vara för mager
  • Ökande ålder
  • Utfodring en gång per dag

Det verkar också som om det främst drabbar hundar som äter fort, äter stora mängder mat eller dricker mycket vatten. Hård motion direkt före eller efter måltiden ökar också risken.

Matbar i trä till hunden

Vilka är symptomen?

Symptomen på magomvridning är att hunden är orolig, hulkar och försöker kräkas men får inte upp annat än möjligtvis lite slem. Andningen är påverkad och magen sväller upp. Det är uppenbart att hunden har ont och den vill inte ligga ner. Hunden blir ofta orolig, vissa individer drar sig undan medan andra försöker få sin ägares kontakt istället.

Hunden hamnar ofta så småningom i ett chocktillstånd. Då är den inte kontaktbar, tandköttet och munslemhinnan är nästan vitt och pulsen är svag och snabb.

Behandling av magomvridning

Misstänker du att din hund har drabbats av magomvridning – ta GENAST kontakt med veterinär! Vänta inte för att se hur sjukdomen utvecklas, då kan skadorna bli så allvarliga att hunden inte kan behandlas.

Då hunden kommer till djursjukhuset sätter personalen in dropp och hunden röntgas för att se på vilken sida magsäcken ligger.

Därefter punkteras magsäcken med en lång och grov kanyl. Det finns två sätt att tömma magsäcken på mat och vätska, antingen genom att föra ner en sond i matstrupen eller genom en bukoperation. Pga. av infektionsrisken försöker personalen i det längsta att undvika operation i detta skede.

Hunden kommer att få stanna kvar några dagar för övervakning. Klarar den av det akuta läget kommer frågan om operation upp, för att fixera magsäcken i rätt läge. Gör man inte det är risken för återfall stor.

Veterinären lyssnar på en hunds hjärta

Operation för att fixera magsäcken

Om ingen operation görs efteråt för att fixera magsäcken, kommer 75–80% av hundarna åter att drabbas. Det finns olika sätt att sy fast magsäcken i sitt läge och inget av dem är bättre eller sämre än de andra.

Klarar hunden av denna operation också är oddsen för att du får tillbaka en glad och frisk hund igen stora. Så återigen:

Ta kontakt omedelbart med veterinären vid minsta misstanke om magomvridning!

Vattenflaskor med kula till hunden

Vad kan jag göra för att minska risken?

  • Undvik att mata hunden 2 timmar för fysisk aktivitet
  • Dela upp maten på flera mindre portioner istället för 1 eller 2 stora
  • Ge hunden mat i en aktiveringsleksak så tar det längre tid att äta
  • Ge inte mat direkt efter fysisk ansträngning, vänta ca 30 minuter
  • Servera torrfoder uppblött
  • Om hunden dricker snabbt och mycket, dela upp vattnet i mindre portioner före och efter aktiviteten

Källa: Ex.arbete 2007:74 Anna Mårtensson, SLU | Bloat (Gastric Dilatation and Volvulus) in Dogs, Drs. Foster & Smith Educational Staff | www.universitetsdjursjukhuset.se

Rulla till toppen