Gravityscan Badge
Hem / Katt / Vingelsjuka hos katt
Jamande katt

Vingelsjuka hos katt

Vingelsjuka hos katter är en allvarlig sjukdom och orsakas av ett virus som katten troligen får i sig via jakt på smittade gnagare och småfåglar. Det finns ingen behandling och förloppet är ofta snabbt från att katten visar symptom tills dess att katten avlivas.

Vad är vingelsjuka?

Vingelsjuka hos katter är en allvarlig sjukdom som i de flesta fall leder till att katten avlivas. Sjukdomen beskrevs redan på 1600-talet hos hästar och ett svårt utbrott hos hästarna i Borna i Östra Tyskland på 1890-talet gjorde att forskarna började intressera sig mer och mer för sjukdomen.

Denna sjukdom förekommer främst hos hästar, får och papegojor (arasjukan) men har hittats hos många olika djurarter varav katt är en. Även ett fåtal hundar har drabbats även om det är mer ovanligt.

Vingelsjuka orsakas av ett virus, bornaviruset som har fått sitt namn av orten Borna i Tyskland. Exakt hur det sprids är fortfarande oklart men eftersom det i huvudsak är utekatter som drabbas finns viruset troligen i naturen. Sannolikt får katten i sig viruset vid jakt på smittade gnagare eller småfåglar.

Det är något fler hankatter som drabbas och de flesta tycks vara i åldern 1-5 år även om sjukdomen förekommer i alla åldrar.

Bornaviruset  tar sig troligen in via nerver i näs- och munhålan och vidare till hjärnan, hjärnhinnorna och ryggmärgen där det orsakar en inflammation. Den leder till neurologiska symptom med beteendeförändringar hos katten.

Symptom på vingelsjuka

Sjukdomen är progressiv, det vill säga att den snabbt förvärras. De första symptomen på att katten har drabbats av vingelsjuka är så subtila att kattägaren ofta inte märker dem. Katten får feber, blir lite slöare och kanske inte äter och dricker lika mycket som vanligt.Grå katt gömmer sig bakom sopkvast

Katten börjar sedan bli antingen mer social eller mer aggressiv och jamar oftast betydligt mer än tidigare. Katten förlorar också förmågan att dra in sina klor, vilket gör att de hörs när de går på hårda golv.

Därefter brukar vingligheten märkas, katten har svårt att bedöma hur den hoppar, bakkroppen hänger inte alltid med och katten får en stel och ostadig gång. Om man lyfter en frisk katt och låter fram- eller bakbenen hänga fritt kommer katten att ta emot sig med tassarna när du sätter ner den igen. En katt med som drabbats av vingelsjuka tappar den reflexen och du kan placera den på underlaget hur du vill.

En del katter får också stirrande blick och har uppenbart ont om du trycker över kors/ländrygg.

Men variationerna är stora, de flesta katter avlivas inom 1-2 månader efter sjukdomsutbrottet men det finns också katter med milda symptom som har levt vidare i flera år.

Vanligast i Mälardalen, Uppland och Bergslagen

Vingelsjuka hos katter förekommer främst i Mälardalen, Uppland och Bergslagen men enstaka utbrott har hittats även på andra platser i Sverige.

Hur lång inkubationstiden är, d.v.s. den tid det tar från att katten blir smittad tills att symptomen visar sig, vet man i dagsläget inte. Troligtvis varierar den beroende på virusmängd och infektionsväg men forskarna har sett att inkubationstiden hos andra djurslag varierar mellan 20 dagar och 6 månader.

Vingelsjukan tycks också ha säsongs- och årsvariationer, vissa år förekommer den oftare än andra år och den är vanligare under december till maj.

Diagnos och behandling

I dag finns det inget sätt att säkert säga att katten har drabbats av vingelsjuka än de rent synliga symptomen. Det är möjligt att ta prov på katten för att se om den har antikroppar mot bornavirus vilket ca 80% av de drabbade katterna har. Men även 16% av de friska katterna i samma region bär också på antikroppar så ett blodprov är ingen definitiv diagnos. Det är först vid en obduktion som inflammationen i hjärnan kan ses.

Det finns ingen behandling mot vingelsjuka. I de fall då katten har lindriga symptom gäller det att hålla allmäntillståndet uppe med mycket vätska och näring.

Om viruset kan spridas mellan olika individer är idag oklart eftersom man oftast inte kan säga var eller när katten blev smittad. Har du flera katter kan du bara hoppas på att de övriga inte drabbas. Har du varit tvungen att avliva din katt på grund av vingelsjuka gör du klokast i att avvakta några månader innan du skaffar dig en ny och under tiden göra dig av med kattlådor och matskålar.

Svart-vit katt ligger

Källor: Föreläsning av Jonas Johansson Wensman, SLU Forskningsseminarium 2015-11-21, Vingelsjuka (Bornasjuka) hos katt, SVA, Vingelsjuka hos katt och andra bornavirusinfektioner av Jonas Johansson Wensman, Doggy Rapport 3/99 samt Vingelsjuka- epidemiologi och virusets interaktion med värdens immunsförsvar, av Emeli Torsson SLU 2010

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.