Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Varför äter hundar gräs?
Svart labrador som ligger i gräset

Varför äter hundar gräs?

Hundar äter gräs, det är ett normalt beteende hos dem och vissa äter mer och oftare än andra. Speciellt valpar och yngre hundar verkar vara mycket förtjusta i gräs. Du behöver inte alls oroa dig för din hunds gräsätning.

Det finns flera olika teorier om varför hundar äter gräs men konstigt nog finns det väldigt lite forskning i ämnet.

Glanna har hittat två rapporter från 2008 och 2009 där forskare har undersökt hundarnas gräsätningsbeteende. Den ena rapporten har skrivits av forskare vid University of New England i Australien. Den andra är skriven av B. Hart vid University of California.

Många teorier

Under årens lopp har många teorier lagts fram om varför hundar äter gräs, de vanligaste är:

  • Hunden är dålig i magen och behöver kräkas
  • Hunden lider brist på vissa näringsämnen
  • Hunden äter gräs för att kräkas upp hårbollar
  • Hunden är hungrig och äter gräs i stället för annan mat

Alla hundar åt gräs

De hundar som studerades i bägge undersökningarna var vanliga familjehundar. I den australiensiska undersökningen fick hundarna tillbringa ett antal dagar på forskningscentret för att alla skulle ha samma förutsättningar.

Samtliga hundar i bägge undersökningarna åt gräs vid något tillfälle. Som hundägare behöver du alltså inte oroa dig över din hunds gräsätning, det är fullständigt normalt.

Kräkningar

Vissa hundar kräks straxt efter att de har ätit gräs, vilket har lett till spekulationer att de använder gräs som kräkningsframkallande medel. Bägge dessa undersökningar visar att så inte är fallet.

Det var endast ett fåtal hundar som kräktes och de undersöktes noggrannare men befanns vara friska.

Lös avföring

För att undersöka om hundarna självmedicinerade med hjälp av gräs då de var dåliga i magen fick försökshundarna i Australien en tillsats av Fruktooligosackarider (FOS). FOS är en sockerart som gynnar tarmfloran men också ger en lösare avföring och mer gaser.

De undersökta hundarna åt betydligt mindre gräs då de fick FOS i maten, vilket därmed utesluter självmedicinering vid diarré. Däremot kan det inte uteslutas att de självmedicinerar mot andra magåkommor. Ytterligare forskning behövs inom detta område.

Brist på fibrer och/eller näringsämnen

De amerikanska forskarna studerade maten hundarna fick, men fann inget samband alls mellan mat och gräsätning. Oavsett om hundarna åt köpt helfoder, utfodrades med rå föda eller fick rester från hushållet åt de gräs i samma utsträckning.

Därmed kan också teorin om närings- eller fiberbrist också uteslutas.

Ökad gräsätning vid hungerskänslor

En möjlighet är att hundarna äter gräs då de är hungriga. En viss relevans finns det i det påståendet, gräsätning är vanligare tidigare på dagen och minskar ju mer mat hunden har ätit. En riktigt mätt hund äter fortfarande gräs men inte i samma utsträckning som en hungrig.

Ny hypotes

En ny hypotes läggs fram av forskarna i Kalifornien. Studier av schimpanser har visat att de växter som de äter ökar tarmarnas rörlighet och att växtmassan kapslar in olika inälvsmaskar. Forskarna menar att det kan vara en förklaring även hos hundar och att det finns kvar som en genetisk funktion från deras tid i det vilda. Anledningen till att gräsätning är vanligare hos valpar och yngre hundar kan då bero på att deras immunförsvar inte är lika starkt.
Men mer forskning behövs inom detta område innan någon med säkerhet kan förklara varför våra hundar är så förtjusta i gräs.

Källa: Reduction in grass eating behaviours in the domestic dog, in respons to a mild gastrointestinal disturbance, av S.J. McKenzie, W.Y. Brown och I.R. Price vid University of New England, Australien.
samt Why do dogs and cat eat grass? av B.L. Hart

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.