Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Vanliga värktabletter och fästingpreparat är farliga för katten
Två katter i ett fönster

Vanliga värktabletter och fästingpreparat är farliga för katten

Tillgängligheten till receptfria läkemedel har ökat markant då de numera även säljs utanför apoteken. Risken att kattägare ger sin katt av vanliga värktabletter ökar därför och alla kattägare behöver upplysas om att det kan innebära livsfara för katten.

Katten drabbas av vissa läkemedelsförgiftningar vid betydligt lägre doser än andra djur. Eftersom flera av dessa läkemedel är receptfria och vi använder dem till oss själva och ibland även till hunden, tror kattägaren att det är riskfritt att även ge katten av dem. Framförallt gäller det läkemedel som innehåller paracetamol, acetylsalicylsyra och permetrin.Nyfiken katt

Viktigt att komma ihåg- ge ditt husdjur ENBART läkemedel som har ordinerats av en veterinär!

Det är inte så vanligt att katter hittar och äter läkemedel, det förekommer betydligt oftare hos hundar. Katten får oftast i sig det genom att ägaren försöker självmedicinera den istället för att rådfråga en veterinär.

Är du osäker på om din katt har fått i sig av nedanstående ämnen, ta snarast kontakt med en veterinär! Ju tidigare katten kommer under vård ju större chans att den klarar sig. Se också till att katten är ordentligt försäkrad, för all veterinärvård kostar pengar.

Processen i kroppen

Läkemedel behöver metaboliseras, det vill säga processas i kroppen, omvandlas, utsöndras och brytas ner av de olika organen.

Paracetamol, acetylsalicylsyra och permetrin processas huvudsakligen genom en kemisk process som kallas för glukuronsyrakonjugering. Alla djur i Felidae-familjen, dit katten tillhör, har genetiskt svårare än andra djur att genomgå denna kemiska process. Katten som är en köttätare har troligen inte haft något behov att skydda sig mot växtgifter och liknande substanser och har därför aldrig behövt utveckla denna funktion.

Paracetamol

Paracetamol, som är en s.k. NSAID (Non Steroidal Anti-Imflammatory Drug) finns i många värktabletter som t.ex Alvedon och Panodil. Det har en både smärtstillande och febernedsättande effekt och finns i de flesta hem.

Paracetamol är giftigt för både katter och hundar och kan orsaka livshotande skador även i mycket små mängder.

Nedbrytningsprocessen av paracetamol påverkar de röda blodkropparna och gör att stora mängder methemoglobin bildas. Methemoglobin kan inte binda och transportera syre i blodet vilket får till följd att bland annat hjärna, lever, njurar, muskler och andra livsviktiga organ får syrebrist.

Hos hunden orsakar paracetamol främst leverskador men katten drabbas främst av blod- och syrebrist, vilket kan jämföras med att kvävas inifrån.

En katt med paracetamolförgiftning kan uppvisa symptom redan 1-4 timmar efter intag. Hjärtfrekvensen ökar för att försöka kompensera den sämre förmågan att transportera syre i blodet till kroppens olika vävnader. Katten blir nedstämd, får andnöd och kan kräkas. Även vätskeansamlingar i ansikte och tassar kan förekomma. Andra symptom kan vara matvägran, diarré, feber och blod i urinen. När levern drabbas ses tecken oftast efter 36 timmar med till exempel gulsot och höjda levervärden.

Om katten snabbt kommer under vård försöker veterinären att minska upptaget av paracetamol från mag-tarmkanalen samt sätter in olika preparat för att bland annat skydda levern.

Acetylsalicylsyra

Två katter i ett fönsterÄven acetylsalicylsyra är en NSAID och förekommer i många receptfria värktabletter, t.ex. Treo, Aspirin och Magnecyl. Acetylsalicylsyra förekommer i vissa läkemedel som ges till katt men då är det i betydligt mindre doser och de ska endast ges under överinseende av veterinär.

Förgiftningseffekten är främst att den minskar ATP-produktionen (Adenosintrifosfat). ATP används av cellerna och spelar en avgörande roll i deras energihantering. När ATP-produktionen minskar ökar produktionen av koldioxid och katten kommer att hyperventilera. Ph-värdet i blodet ökar då vilket kroppen kommer att försöka rätta till genom att utsöndra bikarbonat i urinen, detta eftersom bikarbonat sänker pH-värdet. Efter ett tag sjunker pH-värdet för mycket istället och genom olika kemiska processer kommer salicylat att läcka ut i hjärnan.

Symptomen är först hyperventilation som går över till kramper, illamående, ryckiga rörelser och tillslut faller katten i koma. Vid mildare överdosering drabbas katten av mag- och tarmbesvär och problem med njurarna.

Permetrin

Permetrin finns främst i fästing- och skabbpreparat och används ofta till hundar. Preparaten är inte farliga att använda till hund så länge som du följer anvisningarna. Katter är extremt känsliga mot permetrin så kontrollera noga att det fästingmedel du tänker använda verkligen är avsett för katter. Förgiftningssymptomen har visat sig vara lika allvarliga redan vid mycket små mängder som vid de tillfällen då katten har fått i sig större mängder

Katt ligger och tittarDe flesta förgiftningsfall av katter som har skett med permetrin har inträffat då kattägaren har behandlat katten med fel typ av medel. Men det förekommer även att katten har kommit i närkontakt med en hund som nyligen har blivit behandlad med den typen av fästingmedel eller att den har slickat på en tom förpackning.

Kattens muskel- och nervceller reagerar på permetrin genom att blockera natriumkanaler. Det gör att natrium förs in i cellerna under längre tid än normalt och deras funktion försämras kraftigt.

Symptom på permetrinförgiftning visas oftast inom ett par timmar men kan dröja ända upp till 72 timmar. Katten får kramper, ryckningar och darrningar i muskler, ataxi (svårighet att koordinera frivilliga muskelrörelser), feber och förstorade pupiller. Ibland kan andra symptom som kräkningar, diarré, oro, hallucinationer och tillfällig blindhet också visa sig men de är mer ovanliga.

 

Källa: Läkemedelsförgiftning hos katt orsakad av paracetamol, acetylsalicylsyra och permetrin, Emelie Nygren, SLU 2013, Förgiftningar hos hund och katt, Caroline Niemi, SLU 2012, www.icatcare.org

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.