Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Usch- min hund äter bajs!
Hund nosar på bajs

Usch- min hund äter bajs!

Många hundar äter bajs som andra djur har lämnat ifrån sig, men några äter även sin egen avföring. Det finns flera orsaker till koprofagi, som det egentligen heter och det finns också olika sätt att komma till rätta med det.

Naturligt beteende

Gatuhund letar bland sopornaNär hundarna domesticerades från vargen fick de hålla tillgodo med det avfall de hittade efter oss människor och även idag är det vad som bjuds för många gatuhundar. De äter allt som fortfarande innehåller olika näringsämnen, bland annat andra djurs avföring. Hästbajs och harlortar brukar tillhöra favoriterna. Så även om hundarna hos oss bjuds på välsmakande mat av bra kvalitet så är det naturligt för dem att äta annat som de hittar.

En tik som har fått valpar städar också efter dem genom att äta deras avföring så vissa valpar tar helt enkelt efter sin mammas beteende även om det oftast brukar växa bort.

Kattbajs är som godis

Av någon anledning tycker de flesta hundar att just katternas avföring är extra gott vilket kan ställa till problem för dig som har både katt och hund. Även om du är snabb med att ta bort bajset ur kattlådan så brukar hunden lära sig att vara ännu snabbare.

Här gäller det helt enkelt att se till att hunden inte kommer åt kattlådan. Har du en liten hund så behöver du placera lådan högt upp dit hunden inte kan hoppa. Har du en lite större hund kan du sätta en barngrind i dörröppningen till det rum där kattlådan finns. Sätt grinden så pass högt från golvet att katten kan komma under men att hunden hålls på andra sidan. Andra alternativ är att sätta in en kattlucka eller helt enkelt såga ett hål i dörren och sedan se till att dörren alltid är stängd. En variant som vi använder är att montera på en säkerhetskedja till badrummet där kattlådan står. Sätt den så att dörren kan stå på glänt tillräckligt för att katten ska komma in men att den håller hunden ute.

Säkerhetskedja till badrummet

 

Äta hundbajs

Det förekommer att hundarna äter sin egen avföring även om det är ovanligare. I de fallen beror det ofta på beteendeproblem.

Är hunden lättstressad eller understimulerad kan den äta sin egen avföring. En hund som befinner sig i en rastgård större delen av tiden och inte har så mycket sysselsättning kan börja äta det för att ha något att göra.

En hund som blivit bannad för att bajsa inne eller som är väldigt ranglåg kan äta upp sitt bajs för att dölja spåren efter sig. Det förekommer också att en del hundar ”städar” sitt område genom att äta upp andra hundars bajs. Då är det oftast ett beteende som den har lärt sig som valp av sin mamma.

Sjukdomar

Vissa mag- och tarmsjukdomar kan få hunden att äta avföring eftersom hunden då behöver extra näringsämnen. Även inälvsparasiter och problem med bukspottskörteln kan leda till koprofagi.

Misstänker du något av detta bör du låta en veterinär undersöka hunden.

Är det farligt för hunden att äta avföring?

Oftast är det inte farligt, även om vi tycker att det är äckligt att hunden äter bajs.

Katt som kissar i kattlådanDe flesta inälvsparasiterna är artspecifika vilket gör att de inte går över till hunden. Däremot kan rävens dvärgbandmask, som vi tyvärr numera har fått till Sverige, smitta via avföringen. Som tur är risken trots allt väldigt liten.

Fågelspillning kan dock innehålla salmonella och vissa arter är smittsamma för hundar.

Häst- och kattbajs, som brukar vara väldigt gott enligt hundarna, är inte farligt så länge som värddjuren inte äter någon form av läkemedel. En häst som äter till exempel antibiotika har alltid rester av det i avföringen och för en liten hund kan det bli för koncentrerat.

Hur får jag hunden att sluta äta bajs?

Om du har uteslutit att hunden inte lider av några sjukdomar så gäller det helt enkelt att se till att hunden inte kommer åt avföringen. Använd koppel då ni är ute och var uppmärksam på vad hunden hittar. Försök att ligga steget före med att avleda hunden innan den hinner äta det den hittar. Olika leksaker eller riktigt gott hundgodis kan vara bra att ha med varje gång ni går ut. Ofta är det ingen idé att ryta Nej eftersom det ofta får till följd att hunden snabbt försöker dölja sitt förehavande istället. Hållare till bajspåsen

Se till att plocka upp all avföring direkt efter hunden och kontrollera rastgård och trädgård så att det inte ligger några högar kvar någonstans innan du släpper ut hunden.

Har du en glupsk och hungrig hund bör du blanda i rivna morötter eller olika fiberrika kosttillskott som mättar bättre. En mätt hund har inte lika stort begär av att äta sådant som den hittar.

Är hunden understimulerad måste det naturligtvis också åtgärdas, antingen med olika aktiviteter, hundsporter eller aktiveringsleksaker.

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.