Katt som är i kattlådan

Tips då katten kissar & bajsar på fel ställen

Katten har plötsligt börja kissa eller bajsa i din säng eller på mattan istället för i sin kattlåda.

Första gången tror du att det var en olyckshändelse men när det händer fler gånger börjar du bli frustrerad. När du har tvättat sängkläderna för 10:e gången så är du troligen väldigt irriterad på katten.

Men läs igenom dessa råd först så förstår du kattens beteende bättre.

Plötslig förändring i kattens beteende

Vid alla plötsliga beteendeförändringar hos katten måste du alltid vara uppmärksam på vad som har hänt. Katten försöker göra dig uppmärksam på att något är fel.

Det tjänar inget till att bli arg på katten, försök i stället att studera hur den beter sig i olika situationer.

Det finns alltid en anledning till att katten kissar eller bajsar på fel ställe – och det är inte för att reta dig!

Har din vardag förändrats på något sätt, har du har flyttat, fått barn, någon annan har flyttat in eller försvunnit?

Sådana saker påverkar även en katt och du kan behöva ägna mer tid åt katten under en period tills den känner sig lugn igen.

Katten kan också vara sjuk på något sätt och har kanske ont så det är aldrig fel att låta den genomgå en allmän hälsokontroll hos veterinären.

Rolig id bricka till katten

Kattlådan

Om katten plötsligt börjar kissa och bajsa utanför kattlådan bör du börja med att kontrollera om det är något fel med lådan.

Är kattlådan smutsig så vill inte katten uträtta sina behov i den. Katter är renliga varelser och du bör göra rent lådan minst 1 gång/dag helst oftare.

Kattlådan behöver vara tillräckligt stor så att katten kan vända sig utan att slå i några kanter. Det måste också finnas plats för katten att krafsa runt i sanden.

Om din katt är lite äldre kan den ha ont i leder eller rygg. Då underlättar det betydligt för katten om du har en kattlåda med lite lägre kanter.

Även om vi tycker att kattlådor med tak är praktiska, så är det inte säkert att katten håller med om det. Många katter känner sig instängda i dessa lådor och dessutom stannar lukten av avföringen kvar längre.

Katt kissar i kattlådan

Kattlådans placering

Var kattlådan står kan också påverka kattens beteende.

En katt vill gärna ha uppsikt över sin omgivning. Har du placerat kattlådan längst in i ett hörn i tvättstugan kan katten hellre föredra att kissa på mattan. Detta eftersom den där ser alla som kommer och går.

Naturligtvis ska du inte heller placera kattlådan i närheten av kattens mat- och vattenskålar.

Antal kattlådor

Du kan gärna ha flera kattlådor utplacerade på olika ställen i bostaden, speciellt om du har flera katter. En del katter vill inte kissa och bajsa på samma ställe och andra vill inte göra det i samma låda som en annan katt.

Ställ lådorna på olika ställen i huset för att de ska vara så lättillgängliga som möjligt för katten. Har du flera våningar är det en god idé att ha en låda på varje våningsplan.

Typ av kattsand

Katter har känsliga trampdynor och ursprungskatten grävde ner sin avföring i ökensand. Därför är många katter väldigt känsliga för vilken typ av sand du häller i kattlådan.

Känn på den, är det vassa sandkorn som är obehagliga att gå på? Eller är den parfymerad med något som katten inte gillar?

Är den för grovkornig för att katten ska tycka om att gräva i den? Eller är den gjord av papperspellets som inte alls liknar sand?

Katter vill gärna ha ett mjukare underlag, speciellt när de bajsar och om inte kattsanden uppfyller det så är det ofta täcket i sängen som används.

Var också noga med att fylla på sand så att det alltid finns ett rejält lager att gräva ner avföringen i. Sanden bör vara ca 1 dm djup, gärna mer.

Rengöring av kattlådan

Även om du dagligen skopar upp avföringen bör du byta ut all sand 1 gång i månaden. Det blir alltid små klumpar av avföring som inte följer med i skopan och till slut kommer katten att tycka det luktar illa om sanden.

När du byter sand bör du också skrubba lådan ren men använd då ett oparfymerat rengöringsmedel.

Även om du tycker att det luktar gott efter rengöringen är det inte alls säkert att katten håller med.

Kattfontän Lucky Kitty

Matta runt kattlådan

Det finns speciella mattor att köpa som ska läggas vid kattlådan och som förhindrar att katten drar ut en massa kattsand på golvet.

Det är en bra tanke men vissa katter kan tycka att de är obehagliga att gå på. Likadant är det om du inte städar runt kattlådan, korn av kattsand på ett hårt golv är obehagligt för känsliga tassar.

Kastrerad eller okastrerad katt

Katter markerar revir, oftast genom att stå upp, skaka svansen och kissa samtidigt. Vissa katter markerar dock genom att antingen kissa en ordentlig pöl eller lägga en hög med bajs på utsatta ställen.

Är katten okastrerad så talar den om att den är könsmogen genom detta beteende. Du bör därför börja med att kastrera katten om den inte är tänkt som avelskatt.

Uttråkad katt

Är din katt en ungkatt och kanske mycket ensam hemma kan den helt enkelt ha det tråkigt.

En katt jagar normalt mellan fyra och åtta timmar per dygn och det säger sig självt att om din innekatt mest ligger och sover ensam hemma så behöver den mycket stimulans den tid du är hemma.

Inred hemmet med klösträd och hyllor som katten kan hoppa mellan, bollar som den kan jaga och roliga vippor som katten kan försöka fånga.

Se till att katten får utlopp för sin energi så minskar du risken för ovälkomna pölar här och där.

Roliga kattleksaker

Sjukdom eller ålderdom

En äldre katt kan ha ont i lederna och därför ha svårt att kliva över kanten till kattlådan, så i det fallet kan det löna sig att byta till en låda med lägre kanter.

Katten kan också på grund av sjukdom ha svårt att hålla sig och blir därför överrumplad då behoven plötsligt trycker på.

Om katten upplever smärta i samband med att den kissar eller bajsar kan den förknippa smärtan med kattlådan och sätter sig därför hellre utanför.

Sjukdomar i njurar och urinvägar är vanligt hos katter och de kan ge upphov till både ökat och minskat behov av att kissa.

Flera katter i familjen

Har du flera katter har du säkert lagt märke till att en av dem tycks vara den som bestämmer över de andra.

Katter har dessutom ett förfinat revirsystem där de ofta kan undvika varandra genom att t.ex. passera köket vid olika tidpunkter.

Så även om du tycker att det verkar som om katterna trivs tillsammans kan det vara så att de helt enkelt lärt sig att leva sina liv parallellt med varandra istället.

Om något händer som rubbar den här balansen så kan en katt börja bevaka de andra istället.

Det behöver inte alltid vara så stora händelser, en katt har varit hos veterinären och luktar konstigt, du har omedvetet tagit med dig en främmande katts doft in med dina stövlar eller att någon av dina katter har ont någonstans.

Den här kattpolisen bevakar ingången till kattlådan eller stressar de andra när de ska äta. Den kanske kör bort de andra katterna i från sin favoritplats och allt detta skapar en stress och oro.

Har du då inte kattlådor på olika ställen finns risken att någon av dem helt enkelt passar på att göra sina behov när den känner sig trygg, även om det råkar vara i din säng.

Hotad katt

Din katt kan känna sig hotad av andra katter som rör sig i ditt område.

Även om din katt är en innekatt så märker den av om andra katter har revir precis utanför dina fönster.

Den katt som din katt så intensivt iakttar i fönstret kan utgöra ett stort hot och då kommer din katt att markera sitt revir kraftfullt genom att kissa på gardinerna eller väggen intill ytterdörren.

I de flesta fall då din katt kissar vid ytterdörrar eller fönster så är det något utanför som den känner sig hotad av.

Din katt kan också bli osäker, nervös och känna sig hotad om du tar in en massa konstiga dofter.

Det märker du på att katten noga undersöker allt som har varit utanför huset, dina skor, väskor, dina gäster och deras kläder.

Har barnen kompisar hemma så vill katten undersöka både dem och platsen där de har varit. I värsta fall tycker då katten att den måste sätta sin doft på den främmande lukten och så kissar den på väskan, i skorna eller i sängen där kompisarna har legat.

Försök dels att skrämma bort de katter som rör sig utanför ditt hus och dels att avleda din egen katt när den börjar undersöka alla skor.

Om du får din katt att börja leka istället så inser den förhoppningsvis så småningom att den inte behöver bry sig om alla konstiga lukter som du tar med dig in.

Försvåra för katten

Samtidigt som du gör alla andra åtgärder bör du försvåra för katten att t.ex. kissa i sängen.

Fungerar det att ha dörren stängd till sovrummet så är det en åtgärd, men många katter avskyr när det finns stängda dörrar och klöser på dem istället eller öppnar dem helt enkelt igen.

Skaffa dig då en presenning eller ett duschdraperi av plast som du lägger över sängen så snart du har klivit upp. Det är inte alls lika inbjudande att kissa på dem som på det mjuka täcket.

Är det mattorna som din katt har fattat tycke för så plockar du undan dem helt under den period som du försöker få katten på andra tankar.

Likadant med skor och väskor, ta för van att ställa in dem i en garderob så att katten inte behöver triggas av dofterna du tar med dig in.

Rulla till toppen