Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Tips då katten kissar & bajsar på fel ställen
Katt som kissar i kattlådan

Tips då katten kissar & bajsar på fel ställen

Katten har plötsligt börja kissa eller bajsa i din säng eller på mattan istället för i sin kattlåda. Första gången tror du att det var en olyckshändelse men när det händer fler gånger börjar du bli frustrerad. När du har tvättat sängkläderna för 10:e gången är du beredd att slänga ut katten. Men läs igenom dessa råd först så förstår du kattens beteende bättre.

Plötslig förändring i kattens beteende

Vid alla plötsliga beteendeförändringar hos katten måste du alltid vara uppmärksam på vad som har hänt, katten försöker göra dig uppmärksam på att något är fel. Det tjänar inget till att bli arg på katten, försök i stället att studera hur den beter sig i olika situationer. Det finns alltid en anledning till att katten kissar eller bajsar på fel ställe- och det är inte för att reta dig!

Har din vardag förändrats på något sätt, du har flyttat, fått barn, någon annan har flyttat in eller försvunnit. Sådana saker påverkar även en katt och du kan behöva ägna mer tid åt katten under en period tills den känner sig lugn igen.

Katten kan också vara sjuk på något sätt och har kanske ont så det är aldrig fel att låta den genomgå en allmän hälsokontroll hos veterinären.

Kattlådan

Om katten plötsligt börjar kissa och bajsa utanför kattlådan bör du börja med att kontrollera om det är något fel där. Är kattlådan smutsig så vill inte katten uträtta sina behov i den, katter är renliga varelser och du bör göra rent lådan minst 1 gång/dag helst oftare.

Kattlådan behöver vara tillräckligt stor så att katten kan vända sig utan att slå i några kanter. Det måste också finnas plats för katten att krafsa runt i sanden. Även om vi tycker att kattlådor med tak är praktiska så är det inte säkert att katten håller med om det. Många katter känner sig instängda i dessa lådor och dessutom stannar lukten av avföringen kvar längre.

-Kattlådans placering

Katt är i sin kattlådaVar kattlådan står kan också påverka kattens beteende. En katt vill gärna ha uppsikt över sin omgivning och har du placerat kattlådan längst in i ett hörn i tvättstugan kan katten hellre föredra att kissa på mattan där den ser alla som kommer och går.

Naturligtvis ska du inte heller placera kattlådan i närheten av kattens mat- och vattenskålar.

-Antal kattlådor

Vet du att du enligt lag ska ha minst en kattlåda per två katter? Det innebär att du ska ha minst två lådor om du har tre katter. Även om du har en eller två katter så kan det vara en idé att skaffa ytterligare en kattlåda. En del katter vill inte kissa och bajsa på samma ställe och andra vill inte göra det i samma låda som en annan katt.

Ställ lådorna på olika ställen i huset för att de ska vara så lättillgängliga som möjligt för katten. Har du flera våningar är det en god idé att ha en låda på varje våningsplan.

-Typ av kattsand

Katter har känsliga trampdynor och ursprungskatten grävde ner sin avföring i ökensand. Därför är många katter väldigt känsliga för vilken typ av sand du häller i kattlådan. Känn på den, är det vassa sandkorn som är obehagliga att gå på? Eller är den parfymerad med något som katten inte gillar? Är den för grovkornig för att katten ska tycka om att gräva i den? Eller är den gjord av papperspellets som inte alls liknar sand? Katter vill gärna ha ett mjukare underlag, speciellt när de bajsar och om inte kattsanden uppfyller det så är det ofta täcket i sängen som används.

Var också noga med att fylla på sand så att det alltid finns ett rejält lager att gräva ner avföringen i. Sanden bör vara ca 1 dm djup, gärna mer.

-Rengöring av kattlådan

Även om du dagligen skopar upp avföringen bör du byta ut all sand 1 gång i månaden. Det blir alltid små klumpar av avföring som inte följer med i skopan och tillslut kommer katten att tycka det luktar illa om sanden.

När du byter sand bör du också skrubba ren lådan men använd då ett oparfymerat rengöringsmedel. Även om du tycker att det luktar gott efter rengöringen är det inte alls säkert att katten håller med.

-Matta runt kattlådan

Det finns speciella mattor att köpa som ska läggas vid kattlådan och som förhindrar att katten drar ut en massa kattsand på golvet. Det är en bra tanke men vissa katter kan tycka att de är obehagliga att gå på. Likadant är det om du inte städar runt kattlådan, korn av kattsand på ett hårt golv är obehagligt för känsliga tassar.

Kastrerad eller okastrerad katt

Vit och grå katt sitter på altanenKatter markerar revir, oftast genom att stå upp, skaka svansen och kissa samtidigt. Vissa katter markerar dock genom att antingen kissa en ordentlig pöl eller lägga en hög med bajs på utsatta ställen.

Är katten okastrerad så talar den om att den är könsmogen genom detta beteende. Du bör därför börja med att kastrera katten om den inte är tänkt som avelskatt.

Uttråkad katt

Är din katt en ungkatt och kanske mycket ensam hemma kan den helt enkelt ha det tråkigt. En katt jagar normalt mellan fyra och åtta timmar per dygn och det säger sig självt att om din innekatt mest ligger och sover ensam hemma så behöver den mycket stimulans den tid du är hemma.

Inred hemmet med klösträd och hyllor som katten kan hoppa mellan, bollar som den kan jaga och roliga vippor som katten kan försöka fånga. Se till att katten får utlopp för sin energi så minskar du risken för ovälkomna pölar här och där.

Sjukdom eller ålderdom

En äldre katt kan ha ont i lederna och därför ha svårt att kliva över kanten till kattlådan, så i det fallet kan det löna sig att byta till en låda med lägre kanter.

Katten kan också på grund av sjukdom ha svårt att hålla sig och blir därför överrumplad då behoven plötsligt trycker på. Om katten upplever smärta i samband med att den kissar eller bajsar kan den förknippa smärtan med kattlådan och sätter sig därför hellre utanför.

Sjukdomar i njurar och urinvägar är vanligt hos katter och de kan ge upphov till både ökat och minskat behov av att kissa.

Flera katter i familjen

Har du flera katter har du säkert lagt märke till att en av dem tycks vara den som bestämmer över de andra. Katter har dessutom ett förfinat revirsystem där de ofta kan undvika varandra genom att t.ex. passera köket vid olika tidpunkter. Så även om du tycker att det verkar som om katterna trivs tillsammans kan det vara så att de helt enkelt lärt sig att leva sina liv parallellt med varandra istället.

Om något händer som rubbar den här balansen så kan en katt börja bevaka de andra istället. Det behöver inte alltid vara så stora händelser, en katt har varit hos veterinären och luktar konstigt, du har omedvetet tagit med dig en främmande katts doft in med dina stövlar eller att någon av dina katter har ont någonstans.

Den här kattpolisen bevakar ingången till kattlådan eller stressar de andra när de ska äta. Den kanske kör bort de andra katterna i från sin favoritplats och allt detta skapar en stress och oro. Har du då inte kattlådor på olika ställen finns risken att någon av dem helt enkelt passar på att göra sina behov när den känner sig trygg, även om det råkar vara i din säng.

Hotad katt

En katt fräser åt en annan rädd kattDin katt kan känna sig hotad av andra katter som rör sig i ditt område. Även om din katt är en innekatt så märker den av om andra katter har revir precis utanför dina fönster. Den katt som din katt så intensivt iakttar i fönstret kan utgöra ett stort hot och då kommer din katt att markera sitt revir kraftfullt genom att kissa på gardinerna eller väggen intill ytterdörren. I de flesta fall då din katt kissar vid ytterdörrar eller fönster så är det något utanför som den känner sig hotad av.

Din katt kan också bli osäker, nervös och känna sig hotad om du tar in en massa konstiga dofter. Det märker du på att katten noga undersöker allt som har varit utanför huset, dina skor, väskor, dina gäster och deras kläder. Har barnen kompisar hemma så vill katten undersöka både dem och platsen där de har varit. I värsta fall tycker då katten att den måste sätta sin doft på den främmande lukten och så kissar den på väskan, i skorna eller i sängen där kompisarna har legat.

Försök dels att skrämma bort de katter som rör sig utanför ditt hus och dels att avleda din egen katt när den börjar undersöka alla skor. Om du får din katt att börja leka istället så inser den förhoppningsvis så småningom att den inte behöver bry sig om alla konstiga lukter som du tar med dig in.

Försvåra för katten

Samtidigt som du gör alla andra åtgärder bör du försvåra för katten att t.ex. kissa i sängen. Fungerar det att ha dörren stängd till sovrummet så är det en åtgärd, men många katter avskyr när det finns stängda dörrar och klöser på dem istället eller öppnar dem helt enkelt igen. Skaffa dig då en presenning eller ett duschdraperi av plast som du lägger över sängen så snart du har klivit upp. Det är inte alls lika inbjudande att kissa på dem som på det mjuka täcket.

Är det mattorna som din katt har fattat tycke för så plockar du undan dem helt under den period som du försöker få katten på andra tankar. Likadant med skor och väskor, ta för van att ställa in dem i en garderob så att katten inte behöver triggas av dofterna du tar med dig in.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

20 kommentarer

 1. Hej min 11 åriga han katt måns är inne katt har börjat i bland bajsat på mattan istället för lådan kan det vara att han saknar mej han bor ett tag hos mina föräldrar vi är så många om våran goa fina katt tacksam för svar mvh anette n..

  • Hej!
   Det kan bero på att han är ovan att bo hos dina föräldrar och därför av någon anledning inte riktigt trivs där. Men jag tror snarare att det istället handlar om att han har drabbats av sjukdom. Han börjar bli till åren och det är inte alls otroligt att det för hans del är lättare att bajsa på mattan istället för att behöva kliva i en kattlåda. Låt en veterinär göra en hälsoundersökning på honom för att utesluta ev. sjukdomar.
   Hälsningar Elisabeth, Glanna

 2. Kissen kissar i hallen oftast vad beror det på?

  • Hej!

   Det kan bero på någonting som rör sig utanför ytterdörren och som din katt inte tycker om. Men det kan också bero på att du tar med dig olika lukter in som din katt försöker maskera genom att kissa över dem.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 3. Jeanette Johansson

  Min 13 åriga hona har börjat kissa och bajsa på andra ställen än kattlådan, även i min säng som hon alltid har fått sova i varje natt fram till nu, hennes bästa kattkompis for till katthimlen för 1½ år sedan och jag fick sedan en ny kattunge som en granne inte ville ha kvar och hotade ”göra sig av med” , han är ganska bossig mot henne men har lagt ut 2 lådor så han kan gå till ena och hon den andra, jag ser även till att han inte jagar henne och kelar ju llika mycket mned henne som förut, ser till att hon får äta ifred genom att stänge ute den andra katten medan hon äter osv, ändå kan hon sätta sig och bajsa på golvet precis bredvid mig när jag sitter i soffan och tittar på tv eller kissar i sängen när jag sover. vad ska jag göra? Ska jag behöva göra mig av med den andra katten eller finns det tips på hur man löser detta?

  • Hej Jeanette,
   Har hennes beteende kommit samtidigt som du fick hem kattungen? Eller har beteendet kommit senare? Eftersom hon är så pass gammal kan det bero på att hon är sjuk, vilket lätt kan kollas med en allmän hälsokontroll.
   Är hon frisk så tycker jag att du kan prova med att låta kattungen bo tillfälligt ho någon annan ett par veckor för att se om hennes beteende förändras. Blir det bättre så måste du välja mellan någon av dem. Märker du ingen skillnad så är det något annat som stör henne.
   Hoppas du hittar var problemet ligger.
   Hälsningar Elisabeth/Glanna

   • Hon kissade i både min och sonens säng då och då redan innan nya katten kom men bara då och då, nu går hon inte på lådan alls trots att jag nu har 3 st utställda i lägenheten, jag har provat precis allt, bytt kattsand flera gånger, rengör kattlådorna flera ggr om dagen då hankatten varit där, köpt feliway för att hon ska bli lugnare och tryggare och även lugna ner hankatten men inget hjälper, är avlivning enda alternativet nu?

    • Jag skulle trots allt börja med en hälsoundersökning av henne. Det kan ju vara någon sjukdom som ligger bakom hennes beteende.
     Annars får du nog avgöra själv var gränsen går, hur mycket kissande du står ut med och hur pass orolig hon är. Det kanske är bäst för henne om hon får somna in?

 4. Hej. Min 6 månaders katthane hade lådan inomhus först och då kissade han på mattan. Då tog vi bort mattan så att han inte skulle kissa igen. Det gick typ 3 månader och han kissade ute men nu när hag har köpt en ny matta så kissa hand är igen…. vill inte avliva han, men han kissar hela tiden

  • Hej Alva,

   Är han kastrerad? Om inte, bör du göra det (om han inte ska användas till avel förstås). Kissar han mycket även då han är ute? En okastrerad katt markerar revir men han kan också ha urinvägsinfektion eller problem med urinstenar. I Så fall ska du låta en veterinär kolla upp detta.
   Vissa katter kan tycka att mattor är mjuka och sköna att kissa på. Försök att göra ren mattan och placera sedan hans matskål på den istället. Annars får du helt enkelt vara utan matta tills han blir äldre.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 5. Hejsan.
  Vi har en katt som är sju år. Vi har haft honom i ett år.
  I början gick han på lådan.
  Men efter ett tag började han bajsa på golvet.
  Vi satte maten där han brukade bajsa och han började gå ute.
  Men efter ett tag började han igen.
  Det visade sig då att hans förra ägare inte ville ha kvar honom för att han alltid bajsade inne.
  Vi har provat med olika sand att ha honom ute de tider han oftast vill bajsa. Vi har provat att ta ut honom så fort han har gjort det.
  Vi är nära nu på att göra oss av med honom för det har ju varit såhär i nästan ett år. Och det är ju en till två gånger om dagen.
  Vi vill ju inte behöva göra oss av med honom egentligen. Men vem vill ha en katt som bajsar på golvet varje dag?

  • Hej Elvira,

   Risken är nog stor att han fortsätter med detta, han ser det inte som ett problem. Har han gjort det i sju år så kommer han troligen ha svårt att ändra sig.

   Bajsar han alltid på samma ställe? Spreja då med speciell odör-sprej som du kan köpa i djuraffären. Den ska ta bort/maskera doften av urin och avföring och förhoppningsvis få honom att inse att det är fel plats. Har ni provat en annan typ av kattlåda? Vissa katter kan ha svårt att kliva över kanten när avföringen trycker på.

   Annars finns nog inte så mycket att göra… 🙁
   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 6. Hej !
  Har väntat på kastrering av min lille katt som precis nu är ett halvår å har tid nästa onsdag.. nu ett par ggr i veckan i kanske två veckor har han lagt en fin liten bajshög precis utanför lådan .. inte kul , men är samtidigt glad att det är bara där (än så länge =)

  Har läst att det kan vara som han märker revir i samband med att han blivit könsmogen ?
  Min fråga är, kan jag hoppas på att detta beteende försvinner efter op?
  Vh Jeanette

  • Hej Jeanette,

   Det kan vara så att han märker revir och då bör det bli bättre efter en kastration. Men flytta på lådan lite så att du täcker över den plats där han brukar bajsa.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 7. Vi har3 katter som är både ute och inne. Den älsta är 14 år och en hane sedan 2 honor som är 6 och 3 år. Någon av dessa katter har börjat att kissa i vår tvättkorg. Vi har bytt ut den tvättkorgen alltså mot en ny och den är det lock på. Men katten går i tvätttumman iallafall. Vi har aldrig haft besvär av detta förut. Vad gör vi ?

  • Hej Lena,
   Om man vet med sig att det har skett större förändringar, som t.ex en flytt, en ny familjemedlem (både djur och människor) eller att någon har flyttat/avlidit kan man misstänka att det kan ha ett samband. Annars är det första rådet vid alla plötsliga beteendeförändringar- gör en veterinärundersökning. Ofta är det något hälsorelaterat bakom att ett djur börjar bete sig annorlunda mot tidigare.

   Problemet du har är att du inte säkert vet vilken av katterna som kissar bland tvätten. Är det någon av dem som du kanske misstänker? Kan du sätta upp en webbkamera? Är det någon av dem som är mer nervös av sig och söker ett tryggt och ombonat ställe att kissa på? Annars låter det rimligast att göra en hälsokoll på den äldsta katten först.

   Kan du helt utesluta hälsoproblem skulle jag flytta in tunnan till ett stängt utrymme eller lägga något tungt på locket, under en period för att se om katten väljer en annan och lämpligare plats.
   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 8. Hej,
  Vi har tre katter.
  Mamma 13 år, dotter 11,5 år och nu en köpt Dixie 1 år.
  Vi har aldrig haft låda, vi har kattlucka de använder flitigt.
  Mamman har sen ett par år tillbaka börjat kissa på mattor inne. Detta även innan vi fick in Dixie.
  Har besökt vetrinär som tog prover och inte hittade något.
  Hon äter o sover o gosar som vanligt, sover hos mig o gubben precis som innan.
  Vi har snart inga mattor kvar nu, men det är tråkigt o kalt.
  Om jag tar in låda, har provat, går de alla 3 i den.
  Måste jag köpa in fler lådor?

  • Hej Lotta,

   Troligt är att mamman har insett att det är lättare, varmare, bekvämare och kanske tryggare att uträtta sina behov inomhus. Därför bör du definitivt ha en låda inne till dem. Även om alla tre använder lådan så gör de troligen sina behov ute också. Enligt lagen ska du ha två lådor när du har tre katter men de har ju samtidigt möjlighet att gå ut när de vill.

   Jag hade börjat med en låda som ska rengöras varje dag och efter ett litet tag lagt ut en matta i huset för att se om katten hellre väljer lådan. Väljer hon mattan hade jag ställt ut ytterligare en låda för att prova om det hjälper. Kissar hon ändå på mattan så hade jag provat att lägga en presenning över mattan några dagar för att se om hon väljer lådan istället. Annars är det nog som så att ni får klara er utan mattor så länge hon lever.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

 9. Hej! Vi är en familj på två vuxna och ett barn på heltid,även ett barn en helg i månaden. Vi skaffade en kattunge i somras. Världens bästa katt. Hon kastrerades vid 6 månaders ålder i september, och i mitten på oktober kom vår andra kattunge hem som då var 4 månader. Fräs och bråk i början och vår äldre katt började i samband med att den nya katten kom hem att kissa i vår säng men bara på min (mattes) sida. Eskalerade till barnens sängar, men aldrig husses sida. Ett tillfälle kissade hon på mig innan läggdags. Vi spenderade all tid ihop i sommar då vi alla var lediga, men hon och jag fick en extra fin kontakt. Och när den lilla kom hem var hon märkbart ”sårad” av att jag kom hem med en katt till.Vi jbörjar stänga alla dörrar, men så vill vi ut ha det i längden. Strax innan flytt vart det lite bättre.

  Nu har vi flyttat sen en månad tillbaka till ett stort hus. Katterna kommer ha tillgång till innätad altan framåt våren. Och de har så mycket yta nu. De leker fint tillsammans även om de brottas ibland och fräser. De äter, dricker och sover bra. Vi leker och kelar mycket med dem.

  Problemet är nu att de båda har börjat kissa i vår soffa, de har slutat att kissa i vår säng, men vi letar inte på dem så de får aldrig vara i sovrummet själva.Den klilla katten ska kastreras i slutet på januari hoppas vi så vi hoppas att det kan lugna dem båda.
  Vi har två stora kattlådor med sand som de trivs med och som de använder. Vi rensar två ggr om dagen och byter all sand varannan-var tredje vecka och rengör.

  Vad kan vi göra för att detta ska sluta?! Vi orkar inte mer, tur att soffan har avtagbar klädsel men de har nu lyckats kissa in själva stommen. Vi spretar med ättiksvatten för att få bort lukten och de hjälper, menkatterna är där lik fförvanskat och kissar igen.
  Vi har feliway doftspray på båda våningsplan, lådor på varsitt våningsplan. De har klösträd och hyllor att ligga på. Massor med leksaker och aktivitet genom oss och barnen och varandra. Efter kastreringen av den äldre katten blev hon mer tillbakadragen och mer rädd av sig. Vi upplever henne som stressad. Men det här blivit bättre nu. Kommer det gäster så blir hon dock stressad. Får de chansen att kissa i barnens sängar så gör de det. Barnen glömmer ibland att stänga. Jag är villig att skänka bort katterna trots att jag verkligen älskar dem, men detta går inte längre. Hur långe till ska vi stå ut med detta. 1månad eller flera år?!

  • Hej Anna,

   Det är jobbigt när katterna kissar på fel ställen men det brukar finnas en anledning till varför de gör så. Den äldsta katten har varit utsatt för många förändringar på kort tid. Är hon dessutom en känslig katt som lätt blir stressad behöver hon nog få lite tid på sig.

   Börja med att kastrera den yngre katten så borde problemet åtminstone minska. Under en period håller ni sovrumsdörrarna stängda och lägger en stor presenning över soffan (se till att de inte kan krypa in under den!).

   Har de möjlighet att gömma sig på högre höjd? Ofta vill de kunna dra sig undan samtidigt som de har koll över området. Ställ gärna en korg eller katt-iglo uppe på en hylla men se till att den sitter fast så att inte katten lyckas ramla ner.

   Aktivera gärna bägge katterna genom att låta dem fånga sin mat. Vissa katter älskar då man kastar ut en torrfoderkula längs golvet som den får jaga. Släng inte ut en hel näve på en gång, utan ta en kula i taget. Är båda katterna med på leken, släng gärna maten åt olika håll så de inte konkurrerar om samma matbit. Andra katter gillar olika aktiveringsleksaker som man stoppar torrfoder i (se https://www.glanna.com/katt/aktiveringsleksaker/ ).

   Om katterna drar sig tillbaka, låt dem då vara! Nu vet jag inte hur gamla era barn är men ibland kan katter bli stressade av att det är mycket liv och rörelse i hemmet. Därför är det viktigt att de får vila när de själva vill.

   Med dessa åtgärder borde kissandet på fel ställen avta markant inom 3-4 månader. Problemet är ju dock att er soffa kommer att lukta ”kattlåda” under en lång tid framöver i katternas värld, så risken finns att det blir ett misstag ibland. Var dock lite uppmärksam igen då de börjar få gå ut på altanen. Det är troligt att andra katter har revir där sedan tidigare vilket kan ställa till det hela. Ställ gärna ut en kattlåda till era katter där ute också så att de får markera revir. Men placera den gärna bakom en kruka eller något så att katterna inte känner sig utlämnade när de uträttar sina behov. Se också till att ingen annan katt kan komma åt lådan.

   Lycka till!
   Elisabeth / Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.