Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Alla hundars dag- 26 augusti, firar vi med att aktivera hunden
Jack Russel balanserar på en sten i skogen

Alla hundars dag- 26 augusti, firar vi med att aktivera hunden

Den 26 augusti varje år är det ”Alla hundars dag” vilket är värt att fira! Hunden är ju människans bästa vän, då är det inte mer än rätt att vi är hundens bästa vän också.

I Sverige finns drygt 600 000 hundägare, som tillsammans äger nästan 810 000 hundar (Jordbruksverkets hundregister augusti 2015). Många av dessa hundar används som tjänstehundar på olika sätt eller som jaktkamrat, men majoriteten är troligtvis rena sällskapshundar. Hundar som älskas högt av sina familjer men som ändå ofta är understimulerade av ren okunskap.

En hund som ”får springa av sig” genom att hämta en pinne eller boll som ägaren kastar, får bara ett stresspåslag istället. Vill du aktivera din hund och få den att känna sig trött efteråt, bör du aktivera den mentalt istället. Att få använda hjärnan till att lösa problem, balansera eller söka olika saker är mer stimulerande för hunden.

Många hundägare tycker att det låter svårt, att de måste anmäla sig till en spår- eller agilitykurs för att tillfredsställa hundens mentala behov och därför blir det inget alls istället. Men det behöver inte vara så svårt!

En tom pastakartong med en godisbit gömd inuti, en mur längs med gatan att balansera på eller låt hunden vara delaktig i köket genom att stänga skåpdörrarna. Fler enkla aktiviteter hittar du på Aktivera hunden inomhus, Lek kurragömma och Aktivera hunden utomhus.

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.