Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Tar vargar större risker än hundar?
Hund ska testas på sin riskbenägenhet
Hund vid teststationen

Tar vargar större risker än hundar?

I olika undersökningar som har gjorts tenderar människor att vara obenägna att ta större risker. Det har också visat sig att hur riskbenägna olika djurarter är hänger bland annat ihop med vilken typ av föda de äter. Djur som mest äter kött från byten som de jagar eller frukter som endast finns tillgängliga under en del av året tenderar att vara mer riskbenägna än de som har en mer konstant tillgång på föda.

Hos människans mest närbesläktade djurart, aporna, varierar också riskbenägenheten. Dvärgschimpanser och lemurer äter båda en mycket varierad, ofta vegetarisk kost och de är inte speciellt riskbenägna av sig. Däremot så äter schimpanser och kapucinaporna mer kött och är fruktätare under vissa perioder. De är också mer riskbenägna av sig.

Det här gjorde att forskarna vid Wolf Science Centre i Österrike funderade över om det fanns skillnader mellan vargar och hundar i detta avseende. Vargar är beroende av de byten de lyckas fånga medan hundarna har tillgång till människans överflöd av mat. Även de hundar som lever på gatan har ganska konstant tillgång på föda.

Forskarna använde de hundar och vargar som är födda och uppvuxna i centret och tränade dem till att välja mellan två olika skålar. Under den ena skålen fanns det alltid torrfoder men under den andra skålen växlade det mellan att antingen finnas ett köttstycke eller en sten. Innan testet kontrollerade man att de deltagande djuren helst föredrog att äta köttet.

Som förväntat visade det sig att vargarna hellre chansade på att få köttstycket än att välja det pålitliga torrfodret medan hundarna var lite mindre riskbenägna. Men forskarna konstaterade också att vargarna var snabbare på att lära sig att förstå hur systemet fungerade. Det var också större skillnader mellan de olika hundindividerna hur riskbenägna de var än vad det var bland vargarna. Hundarna valde det mer riskabla alternativet 38 till 76% av gångerna, medan vargarna tog en risk 70 till 95% av gångerna. Dessutom kan det också vara så att köttet inte var lika attraktivt för hundarna som för vargarna och att hundarna förlorade mindre på att välja det ”tråkiga” torrfodret.

Test av hundar och vargars riskbenägenhet

Bilderna visar hur teststationen görs i ordning

 

Källa: Exploring Differences in Dogs’ and Wolves’ Preference for Risk in a Foraging Task, Sarah Marshall-Pescini, Ingo Besserdich, Corinna Kratz and Friederike Range, Medical University of Vienna–University of Vienna, augusti 2016

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.