Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Sommaren- kattens farligaste tid
Grå katt tittar

Sommaren- kattens farligaste tid

Sommar, sol och lediga dagar… Det är så vi tänker oss den varma årstiden. Men har du katt så ökar antalet traumatiska skador med 33% under sommarmånaderna!

Enligt försäkringsbolaget Agria ökar antalet traumatiska skador (alltså skador orsakade av olyckshändelser eller yttre våld) med 33% i juni, juli och augusti jämfört med resten av året.

Katterna är oftare ute och unga utekatter provar på sin nya omgivning för första gången, vilket gör att risken att komma i konflikt med andra katter ökar. Är inte katten kastrerad kommer den dessutom att vandra rätt långa sträckor och kan då dessutom bli påkörd.

Vanliga skador under sommaren

 • Fall från hög höjd
  Även om katten ofta kommer ner på alla fyra tassar när den faller så gör de sig illa. De kan få frakturer i ben, bäcken och käke. Se till att näta in balkongen ordentligt och var uppmärksam om du har fönstret öppet så att katten inte ramlar ut.
 • Bitskador och bölder
  Konflikter mellan katter orsakar ofta bitskador, skador som även om de är små kan resultera i infekterade bölder som måste behandlas av veterinär.
 • Orm/insektsbett
  Huggormsbett är farligt, både för katter och för hundar. Håll katten i stillhet eftersom giftet sprids snabbare i kroppen om katten rör på sig. Kontakta omedelbart veterinär! Enstaka insektsbett ger sällan några allvarliga reaktioner även om katten kan ha ont.
 • Bil-/tågolyckor
  Katter som rör sig utomhus riskerar att bli påkörda av bilar eller tåg. Var försiktig då du lyfter upp en skadad katt, linda gärna in den i en handduk för att dels undvika att du blir klöst och dels undvika att katten lyckas smita. Åk till närmsta veterinär så snart som möjligt!

 

Källa: www.agria.se

 

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.