Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / SLO- när hundens klor lossnar

SLO- när hundens klor lossnar

Att en tidigare frisk hund plötsligt tappar en klo är inte så ovanligt. Det beror ofta på att hunden har fastnat i något när den har sprungit i t.ex. skogen. Men om denna tappade klo inom en kort tid på kanske några veckor följs av flera klor som ramlar av, då ska du uppsöka en veterinär! Risken finns att din hund har drabbats av SLO – symmetrisk lupoid onychodystrofi.

Friska hundar drabbas av klolossning

SLO är en relativt ny sjukdom där de första fallen beskrevs i mitten av 1990-talet. Den uppkommer hos tidigare helt friska hundar som plötsligt inom loppet av några månader tappar alla sina klokapslar.

Har din hund endast tappat en klo, brukar detta oftast bero på en skada. Hunden kan ha fastnat med klon i någonting när den har sprungit eller lekt. Läs mer om det på När hunden skadar klon.

Börjar hunden däremot tappa flera klor inom en kort tidsperiod bör du boka tid hos en veterinär för kontroll. Hunden kan då ha drabbats av symmetrisk lupoid onychodystrofi (SLO).

 

Pulpan hos en hund

Pulpan på en hund som fått klokapseln borttagen

Vuxna hundar

Vanligtvis drabbas vuxna hundar när de är mellan 3 och 8 år gamla, men även äldre hundar kan få SLO. Eftersom hundarna är så pass gamla när de drabbas kan en del redan ha använts i aveln. Det är problematiskt eftersom sjukdomen tycks vara genetisk.

Autoimmun sjukdom

Klolossning, SLO är en autoimmun sjukdom. Den är inte speciellt vanlig men innebär ett stort lidande för drabbade hundar.

En autoimmun sjukdom innebär att kroppen bildar antikroppar mot de celler som finns normalt i kroppen.

Ärftliga riskfaktorer

SLO tycks ha ärftliga riskfaktorer, fall finns där flera helsyskon har drabbats. Dessutom ser man att SLO förekommer oftare hos vissa raser än hos andra. Schäfer, rottweiler, riesenschnauzer, bearded collie, gordon setter och engelsk setter tycks ha större risk att drabbas.

I Sverige pågår nu ett forskningsprojekt där riesenschnauzer, rhodesian ridgeback samt bearded collie ingår. De svenska forskarna samarbetar med ett norskt forskningsteam som undersöker gordon setter.

Forskarna har hittat ett område i de drabbade hundarnas gener som innebär en ökad risk att drabbas av bland annat SLO. Samma område är också inblandat i hypotyroidism, en sjukdom som ger minskad utsöndring av sköldkörtelhormon.

Klons uppbyggnad

Hundklo i genomskärning

1) Klofals 2) Kloben 3) Pulpa 4) Klokapsel

Hundens klor är uppbyggda av klobenet (2) som är en del av hundens skelett. Utanför den finns en blodrik vävnad som också är full av nervändar, det är pulpan (3) och ytterst är det ett hårt hölje, klokapseln (4) som motsvarar vår nagel. Längst in där klokapseln sitter fast i tån finns ett veck som kallas för klofals (1).

Symptom

Ofta märker inte hundägaren direkt att hunden är drabbad av symmetrisk lupoid onychodystrofi. Ibland kan ägaren dra sig till minnes att hunden har slickat mer än vanligt på den utsatta tassen. Är man då uppmärksam kan man se att det långsamt bildas en luftspalt mellan klokapseln och den gamla delen av pulpan. Snart ramlar klokapseln bort och hunden får mycket ont.

Ibland kan ägaren märka att klornas kvalitet blir sämre och skörare, framförallt vid kloklippning en tid innan klokapseln faller av. En brun rand eller ett blåmärke kan också ses på vissa hundars klo innan den ramlar av.

När hunden har fått SLO drabbas oftast alla klor på alla tassar inom två till nio veckor. Dock förekommer det att sporren klarar sig.

Mycket smärtsamt

Hund med tassbandage

Många av hundarna med SLO reagerar med smärta då tassen utsätts för tryck. De kan också halta när de rör sig. Eftersom delar av klokapseln ofta spricker innan den tillslut lossnar, kan hunden också drabbas av sekundära bakterie- eller jästsvampsinfektioner i klor och tår. Infektionen kan göra att det smärtar, varar och luktar illa. Har hunden fått en infektion måste prov tas på vilken typ av bakterier eller svamp det handlar om för att eventuellt bli behandlad med antibiotika.

Diagnos

För att fastställa att det är symmetrisk lupoid onychodystrofi måste det tas prov på hundens skadade klo.  Det finns för närvarande två metoder, antingen amputerar man bort en klo, oftast en sporre eller så tas en biopsi. Eftersom biopsin tas djupt ner i klobenet måste hunden sövas för denna provtagning.

Tyvärr räcker det inte med att ta blodprover eller prov på den lossnade klokapseln. Provet måste få med delar av klobenet längst in vid klofalsen.

Veterinären undersöker även hunden så att andra sjukdomar kan uteslutas, till exempel olika tumörer.

SLO är en livslång sjukdom

Hundklor med SLO

Det finns inget botemedel mot SLO idag, bland annat eftersom ingen vet vad som orsakar sjukdomen. Förhoppningsvis kan hundägaren dock genom olika typer av behandlingar ändå hålla hundens klor i acceptabelt skick.

Även om klokapseln växer ut igen så får hunden ofta klor av sämre kvalitet, de kan också bli missbildade.

De flesta hundar kan dock med behandling återgå till ett normalt liv även om hundägaren alltid bör vara observant på att klorna lättare kan skadas.

Behandling

Idag finns ingen behandling som fungerar fullt ut. Hundägaren kommer att behöva prova olika behandlingar för att se vilken som kan fungera bäst. Problemet med de olika behandlingarna är dock att det tar sex till nio månader för en ny klo att växa ut. Därför tar det också lång tid att utvärdera behandlingen.

Det första som görs är att de skadade klokapslarna tas bort. Hunden kommer att få smärtstillande och behandling mot eventuell infektion. Eftersom pulpan är blottad måste hundens tass skyddas med bandage de första dagarna. Därefter är det bra om hunden enbart har en tunn strumpa på sig inomhus och en hundsko utomhus. Ett tips är att köpa små babystrumpor som fästs ovanför hundens armbåge med en hårsnodd. Hunden får inte heller springa eller leka utan endast lugna koppelpromenader rekommenderas.

Hund med en hundsko

Efter två till tre veckor har ofta en hård hinna bildats över pulpan och hunden kan därefter röra sig fritt igen.

Många hundar får genomgå en eliminationsdiet. Detta eftersom det har visat sig att några hundar får SLO-liknande symptom på grund av en födoämnesallergi. Majoriteten av de drabbade hundarna har dock inte visat någon förbättring efter en sådan diet.

Behandling med fettsyror innehållande omega 3 och omega 6 har hos vissa individer fungerat bra och är ofta ett förstahandsval. En förbättrad klokvalitet bör ses inom te till fyra månader. Även behandling med kortison kan bli aktuellt.

Eftersom det råder en hård antibiotikapolicy får antibiotika endast användas om det finns en uttalad bakterieinfektion.

En hund med SLO bör regelbundet få sina klor klippta och omskötta. Eftersom klorna ofta blir av sämre kvalitet gäller det att de hålls kortklippta för att hunden inte av misstag ska fastna med klorna någonstans.

Hund får sina klor klippta

 

Källor: ”Symmetrisk lupoid onykodystrofi hos hund – en litteraturstudie” i Svensk veterinärtidning 3/2015; ”Symmetrisk Lupoid Onychodystrofi – En autoimmun reaktion i hundens klor?” av Emma Åhlén, SLU 2015; ”Symmetrisk Lupoid Onychodystrofi hos hund: En journalstudie samt analys av antinukleära antikroppar, ANA” av Matilda Vidman, SLU 2012; ”Djurägarinformation klokapselproblem” SLU; ”Symmetrisk Lupoid Onychodystrofi, En hundägares syn på sjukdomen”, Ridgeback-Nytt 4/2010

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

2 kommentarer

 1. Hej!
  Har en hund som har problem med sina tassar, undrar, är det ärftligt
  Med vänlig hälsning
  Annette Rudelius

  • Hej Anette,

   Ja, olika hudåkommor och allergier som ofta visar sig på tassarna är ärftliga.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.