Rädd hund tittar bakom sin rygg

Rädda hundar mår bättre av motion

Människor mår bättre av att röra på sig det vet vi genom mycket forskning, men hur är det med våra hundar? Faktum är att ny forskning visar att även hundar bör motioneras, de blir nämligen mindre rädda då!

Ett antal forskare i Finland har nyligen gjort en stor studie på 3264 hundar från 192 olika raser där de undersökte orsaken till hundars rädslor, främst rädsla för andra hundar, för ljud och för separationsångest. Aggressivitet hos hunden beror i mycket hög grad på att hunden är rädd och därför biter ifrån, så om vi kan minska våra hundars rädslor så kan både samhället, vi hundägare och inte minst hundarna vinna mycket på det.


Social och icke-social rädsla

En setter ser sig om

För att undersöka rädsla måste den definieras och delas in i olika kategorier. Rädsla antas ha en kort varaktighet, stimuleras av ett specifikt stimuli och resultera i antingen kamp eller flykt.

Rädsla delas också in i social och icke-social rädsla. Den sociala rädslan omfattar rädsla mot okända hundar och människor, medan den icke-sociala rädslan handlar om olika saker och nya situationer, till exempel höga ljud, höjder eller halkiga golv.


Rädsla ärvs i stor utsträckning men även miljön spelar in

Rädsla och framförallt ljudrädsla ärvs ofta från föräldrarna, är tiken eller hanen ljudrädda ökar risken att även valparna blir det. Men även uppväxtmiljön spelar en stor och viktig roll i detta.

Hundleksaker som tål att tuggas på

Hur väl tiken tar hand om sina valpar och hur väl valparna blir socialiserade under sina första tolv veckor betyder ännu mer än arvet (Läs gärna mer på Socialisera valpen). Valpen måste utsättas för en mängd stimuli under sin första tid i livet där den lär sig att andra hundar eller höga ljud inte är farliga.

Ytterligare faktorer som forskarna hittade var att de hundar som är mest ljudrädda ofta ägs av personer som aldrig tidigare har haft hund och att familjen består av några få vuxna personer.

I de fall där hunden ägs av en ensamstående yngre person var hunden oftast mindre rädd för olika typer av ljud. Anledningen kan vi bara spekulera i men troligtvis var de hundarna ofta med ägaren i många olika sammanhang redan från början.


Motion- innebar betydligt lägre ljudrädsla

Kvinna rastar sin hund

Något som förvånade forskarna var att den andel motion som hundarna fick spelade en betydande roll för framförallt ljudrädsla och separationsångest. Ju längre tid hundarna fick röra på sig utomhus, ju mindre rädsla uppvisade de.

Hos människor är det bevisat att motion minskar oro och depressioner eftersom halten serotonin ökar i kroppen vid rörelse så det ligger nära till hands att tro att det är detsamma hos hundarna.

Hundarna som fick röra mer på sig spenderade kortare tid på egen hand, de deltog oftare i olika aktiviteter som till exempel träningar och de uppvisade mindre rädsla för olika ljud, samtidigt som de hade lättare att koppla av när de var ensamma.

Så slutsatsen- ta med dig hunden ut och rör på er! Ju mer, desto bättre.


Källa: Early life experiences and exercise associate with canine anxieties, av K. Tiira och H. Lohi. Plos one, november 3 2015

Rulla till toppen