Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Öronskabb- främst ett kattproblem
Katt som har kliat upp sår bakom öronen

Öronskabb- främst ett kattproblem

Öronskabb- blotta namnet får kattägaren att rysa. Öronskabb är en liten parasit som lever i kattens öron. Framförallt är det utekatter som drabbas, så titta regelbundet i kattens öron. Obehandlad öronskabb kan ge katten ett livslångt lidande.

Vad är öronskabb?

Öronskabb (Otodectes cynotis) är ett litet skabbdjur som trivs i öronen hos framförallt katter. De kryper i hörselgången utan att gräva ner sig och eftersom honan kan bli upptill 0,4 mm kan de ofta ses med blotta ögat. För att se äggen krävs dock mikroskop.

Både äggen och de vuxna skabbdjuren är vita men under larvstadiet är de gråbruna. De har åtta ben som det vuxna djuret använder att förflytta sig med.

Otodectes cynotis lever hela livet hos sitt värddjur. Oftast finns de i hörselgångarna men kan också finnas i huden utanför öronen, t.ex. på huvudet, ryggen eller svansen.

En vuxen hona lägger ett ägg om dagen och hinner under sin vuxna period att lägga 15-20 ägg. Äggen fäster sig fast mot värddjurets hud och under ca tre veckor utvecklas det till en vuxen individ.

Filmen nedan visar hur skabbdjuren ser ut i ett mikroskop.

Symptom på öronskabb

De vanligaste symptomen på att katten har drabbats av öronskabb är klåda och inflammation i hörselgången.

Skabbdjuren lever på ytan av huden och livnär sig på hudceller, blod, delar av döda skabbdjur och annat sekret. Oftast ses svart kornigt sekret i ytteröronen. Sekretet påminner ofta om kaffesump.

Trots att vissa katter har mycket sekret i öronen har de endast en lindrig klåda. Hos vissa individer har djurägaren överhuvudtaget inte upptäckt något speciellt hos sin katt.

Kattungar smittas vid födseln

Kattungar som föds av en smittad hona blir oftast också smittade. Därför är det viktigt att kontrollera kattungens öron i samband med t.ex. vaccination och/eller kastrering.

Kan även hund få öronskabb?

Ja, samma parasit smittar även hundar, iller, rödräv och ett flertal andra däggdjur. Otodectes cynotis har även hittats hos människor men har då troligtvis kommit från familjens katt som sov i sängen. Trots ett flertal experiment har forskarna inte sett att denna parasit kan överleva och fortplanta sig hos människor.

Hundar smittas oftast av en katt som finns i dess närhet. Viktigt att veta är att öronskabb inte kan hoppa eller flyga, det krävs att den kryper över till det nya värddjuret.

En hund som har smittats av Otodectes cynotis har ofta en kraftigare klåda runt öronen än vad katter har. Öronsekretet hos en smittad hund är också mer smetigt och kan likna det som bildas vid en vanlig öroninflammation.

Hund kliar sig bakom öronen

Behandling

Det finns flera olika preparat för behandling av öronskabb. Några av dem droppas i öronen, andra är så kallade spot-on-preparat. Viktigt är att preparatet har en verkningstid på minst fyra veckor för att verka under Otodectes cynotis hela livstid.

Det är viktigt att samtliga mottagliga djur i familjen behandlas samtidigt då öronskabb smittar mellan individerna. Däremot behövs ingen speciell sanering av hemmet göras.

Hos hundar brukar en efterkontroll göras av veterinären efter fyra veckor. Detta eftersom hundar ofta kräver en längre behandlingsperiod. Därför är det viktigt att kontrollera att det inte längre finns några levande skabbdjur kvar.

Hur vanligt är det med öronskabb?

I den studie som Elin Lindberg utförde under 2012 var ca 10% av katterna drabbade av öronskabb. Utekatter hade en klart högre risk att drabbas än de katter som endast hölls inomhus.

De 107 katter som undersöktes kom till en djurklinik i syfte att kastreras. De var alltså inte hos veterinären på grund av misstanke om öronskabb.

 

Källor: Prevalens av Otodectes cynotis (öronskabb) hos svenska tamkatter, SLU, 2013 av Elin Lindberg, 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.