Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Nytt läkemedel för att lindra ljudrädsla hos hund
Rädd hund sitter i mörkret

Nytt läkemedel för att lindra ljudrädsla hos hund

Ljudrädsla bland hundar är ett välkänt problem som ofta kulminerar i samband med nyårsaftonens fyrverkerier. Nu har det första veterinärläkemedlet för att lindra akut ångest och rädsla hos hunden godkänts i Sverige och i övriga Europa

I en studie* rapporterar nästan hälften av djurägarna att hunden reagerar negativt på ljud som fyrverkerier, åska eller gevärsskott. Nu har EMA (Europeiska läkemedelsverket) godkänt läkemedlet Sileo för lindring av akut ångest och rädsla hos hund som orsakats av ljud. Fyrverkerier är det ljud som hunden vanligen upplever som mest skrämmande, ofta i nära samband med rädsla även för åska och gevärsskott.

− Rädsla innebär allvarlig stress för hunden och många hundägare måste vidta speciella och komplicerade arrangemang vid exempelvis nyår, säger veterinär Görel Nyman, professor vid avdelningen för djuromvårdnad vid Sveriges Lantbruksuniversitet. För sådana hundar är det bra att det kommer fram läkemedel som dessutom inte gör hunden dåsig.

Säkerheten och effekten hos preparatet är kliniskt undersökt i flera väldokumenterade studier. Vissa av fältstudierna har också genomförts på nyårsafton och en av studierna påvisar utmärkt eller god effekt i hela 72 procent av fallen. Sileo doseras i hundens mun, mellan kinden och tandköttet, via en lättanvänd oral spruta. Medlet bör ges när hunden visar de första tecknen på rädsla.

Fakta om ljudrädsla hos hund

SYMPTOM: vanliga tecken på ljudrädsla hos hund är att den flämtar, darrar, gömmer sig, springer runt, kissar och bajsar på olämpliga ställen, försöker fly, vägrar att äta eller söker människor.

LJUD: många hundar är rädda för ljud som fyrverkerier, åska, partyn, lekande barn, trafikljud, byggarbetsplatser, renovering, dammsugare, gevärsskott, motorcyklar och luftballonger.

SILEO är det första veterinärläkemedlet som är godkänt för att lindra akut ångest och rädsla hos hund som orsakas av ljud. Det har formen av en gelé som appliceras i hundens mun vid de första tecknen på oro. Medlet är inte sederande och gör således inte hunden dåsig. Sileo är receptbelagt och förskrivs av veterinär. Läkemedlet ska användas enligt veterinärens rekommendation.

* Blackwell EJ, et Al (2013) Fear responses to noises in domestic dogs: Prevalence, risk factors and co-occurence with other fear related behaviour. Appl Anim Behav Sci. 145 (1-2):15-25.

Detta är en kopia på en pressrelease från Orion Pharma Animal Health

Du kan också läsa mer om Hundens rädsla och vad du kan göra åt den på Bygg upp hundens självkänsla, om Husdjur och fyrverkerier samt Feromoner.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.