Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Kemisk kastrering av hund
Hanhund som lyfter på benet och kissar

Kemisk kastrering av hund

Antalet kastrerade hundar ökar i Sverige. Det finns många anledningar till detta, en är att det har börjat bli mer accepterat. Utomlands har det länge varit mer en regel än ett undantag att hundar kastreras. Där kastreras de ofta långt innan de når sin könsmognad. Vill du inte göra en fullständig kastrering, kan du börja med en kemisk kastrering. Åtminstone om du har en hane.

Testosteron

Testosteron, det manliga könshormonet spelar en viktig roll hos alla ryggradsdjur. Trots att det kallas för det manliga könshormonet så finns testosteron även hos kvinnor, men i en mindre mängd.

Testosteron utsöndras hos hanhundar i testiklarna och har bland annat påverkan på könsdrift, muskelfunktion och skelett. Hos tikarna utsöndras detta i äggstockarna och utgör bland annat en förstadie till produktionen av östrogen.

Stress ökar nivåerna av testosteron, både hos män och kvinnor. I samband med denna ökning ses också ett ökat blodtryck. Det är nog inte alltför långsökt att anta att detsamma händer även hos våra hundar.

Testosteron minskar mängden kroppsfett, ökar muskelstyrkan samt ökar tätheten i skelettet. Det stärker även sexualdriften.

Hanhund som slickar sig ren

Ändrat beteende?

En av de vanligaste anledningarna till att hundägare vill kastrera sin hund är beteendeproblem. Ägaren vill att hundens beteende i vissa situationer ska minska eller helt upphöra.

Tyvärr finns det inte så många studier gjorda på hur en hunds beteenden ändras efter en kastration. Men mycket tyder på att de beteenden som kan ändras är beteenden som beror på hormonerna.

En hane som ofta rymmer för att hitta löptikar kan få ett minskat rymningsbeteende. En del hanar, men långt ifrån alla, kan vara mindre intresserade av att brösta upp sig inför en annan hane.

Problem med urinmarkering kan minska, men även detta varierar hos olika individer. Ridande på andra är också ett beteende som ofta minskar men även en kastrerad hane kan vara intresserad av att rida på en löptik.

Kemisk eller kirurgisk kastrering

Schäfer har tratt på huvudet

Vill du kastrera din hund kan du välja mellan kemisk eller kirurgisk kastrering, åtminstone om du har en hanhund.

En tik kan få p-spruta som ett sätt att styra hennes löp under en kortare period. Det rekommenderas dock inte att ge tiken detta kontinuerligt då långvarig hormonbehandling medför ökad risk för livmoderinflammation och/eller juvertumörer.

Läs mer om kirurgisk kastrering här: Kastrering av hund.

Det preparat som används idag vid kemisk kastrering fungerar hormonmässigt på samma sätt som vid en full kastrering. Det innebär att de beteenden som hanen har efter en kemisk kastrering troligtvis är desamma som han visar efter en full kastrering.

Därför används idag många gånger den kemiska varianten först för att prova hur det fungerar.

Hur länge har kemisk kastrering effekt?

I dag används små chip som sätts in mellan skulderbladen på hanhunden. Det vanligaste implantatet som används är Suprelorin. Det finns i två styrkor, 4,7 mg och 9,4 mg.

Den lägsta styrkan har effekt i minst sex månader, medan den högre styrkan räcker i ca ett år. Hos mindre hundar kan effekten sitta i lite längre.

Kemisk kastrering

Ilsken hund

Suprelorin innehåller deslorelinacetat, som indirekt påverkar produktionen av spermier och testosteron. Genom att hela tiden avge mindre mängder av deslorelinacetat kommer testiklarna att inaktiveras helt.

Vid en kemisk kastration kommer testiklarna minska i volym och vikt.

Viktigt att tänka på vid kemisk kastrering är att det tar sex veckor innan kastreringen ger full effekt. Under denna tid kan hanen fortsätta att producera spermier och därmed befrukta en löpande tik.

Kemisk kastrering räknas som doping

All form av kemisk kastrering räknas som doping enligt Svenska kennelklubbens regelverk. Har du en hane får du inte tävla med din hund i officiella tävlingar eller delta i mentaltester. Detta gäller både under den tid då kastreringen är verksam och under en sex månader lång karensperiod efteråt.

Tikar har en generell dispens för att delta i tävlingar oavsett kastreringsmetod.

 

Källor: ”Kastrering av hund. Hur påverkas hundens beteende?” av L. Teimert SLU 2017, ”Effekter av kastration på kortisol- och serotoninnivåer hos hund” av E. Larsson, SLU 2015, ”Komplikationer vid kastration av hanhund med eller utan föregående behandling med GnRH-agonister” av E. Vinqvist, SLU 2017, SKKAnicura

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.