Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Dricker din katt tillräckligt med vatten?
Kattfontän

Dricker din katt tillräckligt med vatten?

Enligt gamla talesätt tycker katter inte om vatten och för vissa stämmer det rätt bra, medan det finns andra katter som är väldigt förtjusta i vatten. Däremot behöver alla katter få i sig tillräckligt med vätska för att må bra.

Vattenbehov

Katt dricker vatten från kranenKattens kropp består av mellan 50 och 80% vatten, unga katter med större muskelmassa har större andel vatten än äldre katter och individer med större andel kroppsfett. Vatten är en viktig del av individen, det ska bland annat transportera näringsämnen, hormoner och blodceller. Vatten är också en stor beståndsdel i blod och är viktigt för att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Katten kommer ursprungligen från ett varmt ökenklimat och får i sig den mesta vätskan från de bytesdjur den fångar. En vild katt äter många smådjur och bytesdjuren innehåller normalt 70-80 % vatten, vilket katten då automatiskt kan tillgodogöra sig.

Kattens förfäder anpassade sig till ökenmiljön genom att koncentrera sin urin som ett sätt att kompensera för vätskebrist. Nackdelen med koncentrerad urin är dock att det ökar risken för sjukdomar i kattens nedre urinvägar. Ytterligare en förmåga som katten har kvar sedan sin tid i öknen är att den inte känner sig törstig lika snabbt som till exempel hunden gör.

Normala riktlinjer för hur mycket vatten en katt behöver per dygn är 50-60 ml/kg kroppsvikt, men det är många gånger svårt att helt fastsälla den enskilda individens behov. Dels beror det på lufttemperaturen och kattens aktivitetsnivå, dels på vilken typ av mat katten äter.

Tre sätt att tillgodogöra sig vatten

Katten kan tillgodogöra sig vatten på tre olika sätt:

 • genom maten
 • genom dricksvattnet
 • genom metabolisering, d.v.s. den process när protein, fett och kolhydrater omsätts i kroppen

Metabolisering beräknas ge katten mellan 5-10% av det dagliga vattenintaget.

Vattenhalt i fodret påverkar urinmängden

I dag är det vanligt att enbart ge katten torrfoder, det är enkelt och bekvämt för oss kattägare. Men samtidigt går det stick i stäv med kattens naturliga föda som innehåller mycket vatten. De torrfoder vi ger innehåller oftast mindre än 10% vatten, medan blötmaten för det mesta innehåller över 70%.

Vid flera studier gjorda på katter visar det sig att torrfoder generellt medför en mindre urinmängd. En katt som får i sig mindre vatten via maten borde istället dricka mer men det visar sig att det oftast inte stämmer. En katt dricker ungefär lika mycket oavsett om den äter torr- eller blötfoder vilket gör att urinen är betydligt mer koncentrerad när katten äter torrfoder.

Det har visat sig att många av de katter som har insjuknat i urinsjukdomar har ätit torrfoder. Dock är det en minoritet av alla katter som äter torrfoder som drabbas av urinvägssjukdomar, vilket betyder att fler faktorer är iblandande för att sjukdomarna ska utvecklas.

De katter som har insjuknat i urinvägssjukdomar bör dock helst sluta äta torrfoder för att öka vattenintaget. De drabbade katterna hade färre problem med urinvägarna när vatteninnehållet i maten ökade. Lika så kan man se att katter som är överviktiga eller har drabbats av diabetes mellitus mår bättre om de slutar med torrfoder.
Till toppen

Olika sätt att få katten att dricka mer vatten

Hur ska du då få din katt att dricka mer vatten?Kattfontän Lucky kitty

 • Färskt vatten
  Katter är noga med renligheten och vill ha färskt vatten. Byt vatten varje dag och diska noga ur skålen med jämna mellanrum.
 • Rinnande vatten
  Vatten som rinner är oftare rent och det syresätts bättre, alltså föredrar många katter att dricka från en vattenfontän eller under kranen. Dessutom upplever många att katten tycker att det är roligare när vattnet är i rörelse och det är lättare att katten dricker lite samtidigt som den leker med vattenstrålen.
 • Vattenskålen bör inte stå bredvid matskålen
  De flesta katter vill äta och dricka på olika ställen, ställ därför inte vattenskålen alldeles intill matplatsen. Risken finns då också att det hamnar matrester i vattnet och det uppskattas inte av katten. Naturligtvis ska varken vatten- eller matskål stå i närheten av kattlådan heller.
 • Vattenskålens form och storlek
  Kattens morrhår är långa och väldigt känsliga och den tycker definitivt inte om att behöva trycka ner huvudet och morrhåren i en hög och smal skål. Brukar din katt oftast doppa ner tassen i vattnet för att sedan slicka av den, kan det bero på skålens utformning. Välj en grund och vid skål och fyll på vatten ofta istället.

 

 • Håll en jämn vattennivå
  Kattskål från Lucky KittyKatten föredrar att veta var vattenytan är så låt inte skålen bli nästan tom innan du fyller den till bredden igen. I vissa skålar kan katten också ha svårt att avgöra var ytan är beroende på t.e.x ljusblänk. Då kan du se att katten slår på vattnet med tassen för att avgöra hur långt ner den måste böja sig.
 • Flera platser med vatten
  Har du vattenskålar och/eller fontäner på flera ställen ökar chansen till att katten dricker vatten. Då kan den själv välja var vattnet smakar bäst.
 • Häll lite vatten på maten
  Eftersom katten är van, rent genetiskt, att få i sig vattnet med födan så kan det vara bra att hälla på en liten skvätt vatten på maten. Se då till att det är rent och fräscht vatten annars kan katten matvägra istället.
 • Byt från torrfoder till blötmat
  Äter din katt mycket torrfoder, försök att byta ut åtminstone en del till blötfoder istället. Vissa katter som är vana vid torrfoder kan vara lite kinkiga men blanda i lite blötmat bland torrfodret under en period så kanske katten vänjer sig.
 • En skål till katten och en annan skål till hunden
  Har du hund också så låt katten få en egen skål, gärna placerad högt upp så att hunden inte kommer åt vattnet. Hundar är oftast inte lika känsliga som katter om det kommer matrester eller skräp i vattnet.

Till toppen

Konsekvenser av för lite vatten

När kroppen ska ta bryta ner födan bildas olika slaggprodukter och de utsöndras så småningom i urinen. När urinmängden minskar blir antalet slaggprodukter fler för varje ml urin och koncentrationen av urinen ökar. Det innebär att njurarna måste arbeta mycket mer och risken för urinsten, njursvikt och andra liknande sjukdomar ökar.

Dessutom tar det längre tid för urinblåsan att fyllas och urinen stannar därför kvar längre i blåsan och risken för bakterietillväxt ökar. Bakterier i urinvägarna kan då ge urinvägsinfektioner.

Kontrollera om katten är uttorkad

Svart-vit katt liggerOm du misstänker att din katt är uttorkad kan du göra några enkla kontroller själv.

 • Känn på kattens tandkött, det ska vara glatt och inte klilbbigt
 • Lyft försiktigt huden i nacken eller på huvudet, när du sedan släpper ska huden snabbt dra sig tillbaka igen. Gör det inte det är katten troligen uttorkad

 

 

Katter och hundar dricker på olika sätt

Katter, hundar och många andra djur kan inte dricka på samma sätt som människan eftersom deras käkar inte kan slutas till ordentligt. Deras käkar är byggda för att kunna öppnas stort runt ett byte vilket får till följd att de istället lapar med tungan för att få i sig vätskan.

Det har alltid antagits att katter och hundar beter sig på samma sätt när de dricker, men några forskare i USA filmade ett flertal katter med en höghastighetskamera medan de drack. Det visade sig att katten använder en helt annan teknik än hunden.

Katten böjer tungspetsen bakåt och för ner tungan mot vätskan, men till skillnad mot hunden som sticker ner tungan i vätskan, lägger katten bara tungan mot ytan.

Illustration av vätskepelare

Illustration av vätskepelare

 

När tungan når ytan fastnar en del vätska på tungan och eftersom vätskan har en inneboende tröghet samtidigt som jordens dragningskraft vill få vätskan att falla ner igen bildas under en mycket kort stund en vätskepelare mellan skålen och kattens mun (se illustration). Det gäller för katten att röra tungan tillräckligt snabbt för att kunna dra in denna vätskepelare i munnen.

Katten måste också stänga munnen i exakt rätt ögonblick för att hinna få i sig vätskan. Stängs munnen för tidigt eller för sent kommer katten att missa denna vätskepelare.

På grund av sitt sätt att dricka blir inte katten blöt runt munnen eller på morrhåren. Intressant nog visade det sig att även lejon och tigrar dricker på exakt samma sätt. De behöver dock anpassa tungans hastighet efter sin storlek och rör tungan långsammare än katten.

 

Titta på videon nedan så ser du hur kattens tunga beter sig (tryck på pilen för att starta filmen)

 

Källor: Torrfoder till katt-påverkan och konsekvenser av Patrik Blixt, SLU 2012,
www.catbehaviorassociates.com,
www.agria.se,
MIT News,
Science magazine

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

3 kommentarer

 1. Min katt sju år kastrerad,vill inte dricka vatten inne ,dricker hellre i vattenpölar och i älven.Har provat olika skålar och har den inte bredvid kattmaten. Går ut på iskanten på vintern och dricker ..Ramlade i vattnet förra vintern. vad göra?

  • Hej Annika,

   Har du provat en vattenfontän (se https://www.glanna.com/katt/vattenfontaner)? Många katter föredrar att dricka när vattnet är i rörelse. Dels har det med syresättningen av vattnet att göra och dels tycks vissa katter tycka att det är roligare.

   Om katten får blötmat kan du också prova att hälla på en liten skvätt vatten på maten. Det får absolut inte bli ”soppa” av det hela, men kan ge katten lite extra vattentillskott i samband med att den äter.

   Hälsningar Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.