Gravityscan Badge
Hem / Katt / Fakta om katter / Inälvsparasiter hos katt
Katt som har fångat en mus

Inälvsparasiter hos katt

Hur ofta ska katten avmaskas? Behöver innekatten avmaskas alls? Kan mina barn bli smittade av kattens inälvsmaskar? Frågorna är många när det gäller katter och de inälvsparasiter de kan drabbas av. Här får du svar på de vanligaste funderingarna.

Parasiter lever i eller på andra djur från vilka de tar sin näring. Det finns olika grupper av parasiter: encelliga (protozoer), maskar (helminter), insekter och spindeldjur.

Hos våra katter förekommer främst:

Spolmask (Toxocara cati (syn T. mystax), Toxascaris leonina)

Det finns två arter av spolmask hos katt varav Toxocara cati är den som kallas för kattspolmask. Båda arterna förekommer men T. leonina är mindre vanlig.

Olika undersökningar som har gjorts uppskattar att ca 5-15 procent av utekatterna i Sverige har spolmask. Spolmask förekommer inte hos katter som enbart vistas inomhus.Kattmamma diar sina kattungar

Hos en honkatt som blir infekterad av spolmask kan masken vandra ut i kroppen och ligga i en vilofas tills att katten blir dräktig. Vid födseln smittas sedan kattungarna via mjölken som honan ger under de första dagarna.

Vuxna katter kan smittas via sina byten där spolmasklarverna kan ligga vilande i t.ex. en gnagares vävnad. Katten kan också få i sig maskägg med färdigutvecklade larver via munnen. Larverna vandrar sedan i kroppen genom levern till lungorna där de sedan hostas upp, för att sväljas ner och hamna i mage och tarm där de utvecklas till en fullvuxen mask. Spolmaskens ägg är mycket motståndskraftiga och kan överleva i jorden i flera år.

Kattungar vars mamma har haft möjlighet att vistas utomhus bör avmaskas mot spolmask antingen med bensimidazoler var fjärde vecka eller med pyrantelpamoat var annan vecka till och med tre månaders ålder. Vuxna katter avmaskas bara efter påvisad infektion.

Om spolmask från katter kan överföras till människor är osäkert.

Bandmask (Hydatigera (Taenia) taeniaeformis)

Bandmasken Hydatigera (Taenia) taeniformis är relativt vanlig hos utekatter men ger oftast inte några symptom hos katten. Däremot kan du som ägare kanske se enstaka bandmaskdelar (proglottider) i kattens avföring eller runt analöppningen. Dessa delar ser ofta ut som små risgryn som ibland sitter ihop till långa kedjor.

Denna bandmask anses inte smitta till människor.

Katter anses inte ligga i riskgruppen för att smittas av rävens dvärgbandmask, se: Rävens dvärgbandmask finns även i Sverige.

Inne- eller utekatt?

Tuva, en huskatt som ligger i sin klätterställningDu som har en strikt innekatt behöver inte fundera så mycket på dessa inälvsparasiter. Är din katt däremot en utekatt med möjlighet att fånga byten så kan du vara lite observant på om katten har diarré, tappar i vikt, hostar eller får en glanslös päls. Men inte ens en utekatt bör avmaskas slentrianmässigt utan först vid stark misstanke eller ett bekräftat angrepp ska katten avmaskas. Då ska dessutom ett smalt avmaskningsmedel användas, d.v.s ett medel som enbart är effektivt mot den typ av parasit som katten är drabbad av.

 

Källor: Information från Läkemedelsverket, årgång 25, supplement, november 2014 samt Parasiter hos katt SVA

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.