Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Vaktande hundar
Osäker hund som vaktar

Vaktande hundar

Ta genast bort matskålen om din hund vaktar sin mat och visa att du är ledaren! Det är ett vanligt råd en nybliven hundägare fortfarande får från andra så kallade erfarna hundpersoner, men det är tyvärr så bakvänt som det bara kan bli.

Varför vaktar hunden?

Att vakta är en medfödd egenskap hos alla våra hundar, men i hur stor grad hunden vaktar beror bl.a. på vilken ras du har. Vissa raser är avlade för att ha en stor vaktinstinkt precis som andra är avlade för att valla eller apportera. Dessutom spelar det roll om hunden känner sig trygg i situationen eller om den tidigare har lärt sig att den kan bli av med sina saker om den inte ser upp. En hund som är rädd och osäker har ofta större tendens att säga ifrån, se också Bygg upp hundens självkänsla.

Klättrar inte i hierarkin

En vanlig vanföreställning är att hunden försöker ta över ledarskapet genom att morra åt dig när du närmar dig matskålen.

Låt oss en gång för alla slå fast att dominansteorierna uppstod när forskarna studerade djur i fångenskap. Dessa djur, som dessutom sällan var släkt med varandra, beter sig inte som en vilt levande flock. Läs gärna mer i artikeln Att vara flockledare.

En hund respekterar alltid en annan hunds mat- och sovplats, detta oavsett hur ranglåga eller -höga individerna är. Att hunden vaktar dessa har ingenting med dominans eller ledarskap att göra!

Vi lär hunden att vakta

Pudel som morrar och visar tändernaOftast är vi omedvetna över att vi faktiskt lär hunden att vakta olika saker. Om hunden har hittat ett av barnens gosedjur och glatt kommer med det i munnen blir du arg, skäller på hunden och tar bort det. Hunden hittar snart gosedjuret igen och börjar leka med det, samma sak upprepas och du blir arg, men den här gången kommer hunden ihåg vad som hände förra gången. Så innan du hinner ta gosedjuret morrar hunden eller vänder sig om och försvinner med det.

Vad har då resultatet blivit? Hunden leker med ”sin” roliga leksak (gosedjuret är lika roligt att leka med oavsett vems det är) och när du visar dig talar hunden om att ”jag leker med detta och du kommer bara att ta det ifrån mig”.

Vad gör du i det läget? Du tar bort gosedjuret och skäller ännu mer på hunden.

Hur upplever hunden det? Att du precis bekräftade det hunden tänkte genom att ta leksaken i från den. Nästa gång gäller det alltså för hunden att försvara den ännu mer! Så är den onda cirklen igång.

Vad ska du göra när hunden vaktar?

Börja med att noggrant studera hundens beteende, vad vaktar den? I vilken grad vaktar den? Hur beter den sig när den vaktar?
De flesta hundar går igenom olika stadier av vaktande, men ofta kan signalerna vara så små att vi inte uppfattar dem om vi inte studerar hunden mycket noga. Viktigt att veta är att alla hundar inte behöver gå igenom alla stadier och inte heller i samma ordning. Dessutom kan en hund hoppa över vissa steg om den genom tidigare erfarenhet lärt sig att det inte fungerar. Tidigare kanske den morrade som varning men eftersom det inte fungerar övergår den till att bita direkt istället.

 • Hunden ”fryser till”, den stelnar i kroppen och stirrar ut i luften.
 • Hunden börjar äta/bita mer intensivt.
 • Hunden morrar dovt.
 • Hunden visar tänderna.
 • Hunden biter i luften.
 • Hunden biter dig, vilket är dess sista utväg om den känner att inget annat fungerar.

Hunden har också olika saker som den vaktar olika mycket. Maten eller grisörat kanske den vaktar för sitt liv medan bollen kanske inte betyder lika mycket. Studera skillnaderna bland de olika sakerna och rangordna dem, från vaktar lite till vaktar väldigt mycket.

Lägg också märke till i vilka situationer hunden vaktar, är det varje gång den äter/leker eller bara när något annat djur är i närheten? Är det skillnad när det är husse som passerar gentemot matte? Hur reagerar omgivningen just precis i det ögonblick då hunden vaktar? Ibland kan vi faktiskt förstärka hundens beteende genom att ge hunden omedvetet extra uppmärksamhet då den vaktar.

Hur tränar man bort beteendet?

Som med all annan hundträning gäller det att du bestämmer dig för exakt vad du ska träna, vara konsekvent i din träning samt att hela tiden träna på en sådan nivå att hunden lyckas med sin uppgift.

Vakta maten

Vaktar hunden sin mat, ger du hunden lite mindre mat än vanligt. När hunden äter passerar du den på ett avstånd som hunden tillåter utan att vakta. Släng lite mat till hunden samtidigt som du går förbi. Ta för vana att göra så ett par-tre gånger varje måltid. Successivt minskar du avståndet till hunden men var noga med att aldrig gå så nära att hunden börjar vakta igen.

Så småningom stannar du upp några sekunder innan du slänger maten till hunden. Öka tiden som du står still (fortfarande på ett lagom avstånd) successivt tills du märker att hunden inte bryr sig om dig då den äter. Tillslut, när hunden känner att den har förtroende för dig kan du stå alldeles intill och lägga ner mer mat i skålen. Men ta inte bort maten från hunden, då riskerar du att den börjar vakta igen och det kommer att bli ännu svårare för dig att träna bort beteendet.

Vakta saker

Principen att träna bort vaktinstinkten för saker är i princip densamma som ovan. Börja med att träna på en sak som inte betyder så mycket för hunden, t.ex. en tuggpinne. Låt pinnen ligga några meter från hunden, du närmar dig pinnen och samtidigt som du tar upp den ger du hunden riktigt gott godis med andra handen. Det ska vara godis som hunden verkligen uppskattar, tanken är att du ska skapa en win-win situation. Du får pinnen och hunden får något riktigt gott.

Även i denna situation ska du träna ofta och hela tiden på ett sådant avstånd att hunden inte börjar vakta igen. När det fungerar bra att du tar tuggpinnen i utbyte mot t.ex. en köttbulle så börjar du träna på en sak som hunden vaktar mer än tuggpinnen. Öka sakta svårighetsgraden både när det gäller viken sak du får ta och på vilket avstånd du har till hunden.

Du kan också träna apportering med en hund som vaktar saker, gör det hela till en lek- hunden kommer och lämnar saken till dig och du belönar den med riktigt gott godis eller en lekstund.

Kom i håg!

 • Närbild på skällande hundTräna på en nivå som hunden klarar av.
 • Träna korta stunder, men ofta.
 • Var konsekvent, hunden ska alltid bli belönad då du tar leksaken eller närmar dig matskålen.
 • Hunden ska uppleva dig som en resurs, en resurs som den kan lita på.
 • Se till att ha roligt tillsammans! Med lek fungerar träningen mycket bättre.
 • Läs också om Värdet av belöningar.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.