Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Tio myter om hundars beteende
Hund får en godisbelöning

Tio myter om hundars beteende

Det finns många seglivade myter om hundar och deras beteende. Här kommer vi med hjälp av Jean Donaldson att slå hål på flera av dem!

Hon kommer från Dogs in Canada och har studerat flera av myterna i detalj och avger här sin topp-tio-lista.

Hennes kriterier för att placera dem på listan är att:

a) det inte finns vetenskapliga bevis som stödjer påståendet eller

b) det finns vetenskapliga bevis mot påståendet och/eller vetenskapliga bevis som stödjer andra alternativ.

 

1. Hundar är flockdjur med en klar social rangordning

Detta motsägs av det faktum att kringströvande vildhundar och dingos inte bildar flock. De har snarare formlösa och flyktiga förbindelser med varandra.

2. Hunden dominerar dig om du låter den gå ut genom dörren först

Det finns inga som helst belägg för att gå ut genom en dörr har någon social betydelse överhuvudtaget. För att vända på resonemanget behövs studier som visar att det inte är det som finns utanför som lockar och resulterar i ett hastigt utträde.

3. Du ska stödja rangordningen bland familjens hundar

Om det finns flera hundar i ett hushåll uppmanar vissa att de hundar som har högst rang i flocken ska få uppmärksamhet och mat först. Därefter kommer de med lägre rang. Det finns inga bevis på att detta betyder något för hundarnas inbördes relationer.

Snarare säger Pavlos lagar om betingning, att en aggressiv hund lär sig att den också snart kommer att få något genom att se en annan individ få ta emot en begränsad resurs. Den tuffa hunden upplever en känslomässig glädje över att den andra hunden får något.

4. Hundar har en medfödd önskan att vara oss tillags

Detta har aldrig definierats konkret, än mindre testats. Det finns en mängd bevis som visar att hundar, liksom alla normala djur, motiveras av mat, vatten och sex.

De motiveras också med lek och nära relationer, speciellt om du eller hunden har varit borta en tid.

5. Belöningar är mutor som äventyrar relationer

Hund får en godisbelöningTanken på att ”beteenden ska flöda som en fontän” och inte behöver uppmuntras står i skarp kontrast till mer än 60 år av entydiga bevis att ”beteenden är ett verktyg för att skapa en påföljd”.

Dessutom ges mutor innan ett beteende, men belöning ges efteråt. Decennier av forskning visar att positiv förstärkning, dvs. belöningar skapar bättre relationer.

Bra belöningar hittar du på www.glanna.com.

6. Om du klappar en rädd hund förstärker du rädslan

Rädsla är ett känslomässigt tillstånd, det är en reaktion på närvaron av eller förväntan på något negativt.

Om rånare kommer in i en bank och beordrar alla att lägga sig ner på golvet, kommer personerna i banken att uppvisa en rad rädslobeteenden. Om jag, som medmänniska, då ger någon av dessa personer en komplimang eller bjuder på en chokladbit, kommer den då att bli mindre rädd för rånare i framtiden? Det är väldigt själviskt att tänka sig att hundens beteende vid rädsla skulle vara avhängigt vårt uppträdande.

7. Bestraffa en morrande hund

Hundar morrar för att de upplever att något hotande är för nära. Om du bestraffar en hund som försöker informera dig om detta, kommer den fortfarande vara upprörd men utan att tala om det för dig. Då tillåts hotet komma närmare och hunden kan reagera med att bitas istället. Om du istället vänjer hunden vid situationen kommer den inte att uppleva det som ett hot och behöver därför inte morra längre.

8. Dragkamp gör hundar aggressiva

Det finns inga belägg för att det är så. En studie av Borchelt och Goodloe, den enda som någonsin har gjorts, hittade inget samband mellan dragkamp och förekomsten av aggression. Dragkamp är i själva verket ett samarbete om ett simulerat byte, dvs. leksaken.

9. En hund som får tuggleksaker kommer att tugga på allt annat också

Lilou- West highland white terrierInte heller detta påstående finns det några bevis för. Hundar lär sig mycket snabbt att skilja på leksaker och förbjudna saker. Här hittar du hundleksaker.

Rent logiskt är påståendet också felaktigt eftersom tuggandet är ett beteende som ökar eller minskar beroende på övrig stimulans, precis som att dricka, äta och ha sex. Hundar behöver få tugga på saker om inte det kompenseras med andra givande aktiviteter.

10. Du kan inte ändra på genetiska beteenden

Alla beteenden bygger på ett komplext samspel av gener och miljö. Nya beteenden kräver olika mycket träning att lära in och precis detsamma gäller då ett beteende ska förändras.

Till toppen

Källa:

Dogs in Canada

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.