Gravityscan Badge
Hem / Hund / Undvik värmeslag i bilen!
Hässjande hund i värmen
Undvik värmeslag!

Undvik värmeslag i bilen!

Bilen kan snabbt bli en dödsfälla för en hund eller katt. Temperaturen i en stillastående bil stiger snabbt och ett djur drabbas snart av värmeslag. En varm sommardag räcker det inte att parkera i skuggan och ha rutorna på glänt.

Enligt jordbruksverkets föreskrifter så får du dessutom inte lämna din hund eller katt utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C Läs mer på Vilka lagar gäller mig.

Hur svettas en hund eller katt?

Hunden Astra badar

 

Hundar och katter har visserligen svettkörtlar över hela kroppen men de har ingen kylande effekt. Hunden flåsar, eller hässjar för att kyla ner sig, det är ett sätt att värmeväxla. En hässjande hund hänger ut tungan längre än vanligt och tar ett par hundra andetag per minut.

På tungan finns en mängd ytliga blodkärl och när hunden flåsar kyler den omgivande luften ner blodkärlen. Blodet i kroppen kyls då också ner. Men detta fungerar bara om den omgivande temperaturen är lägre än kroppstemperaturen. Är den inte det börjar hunden att flämta våldsamt vilket kan leda till andningsproblem. Ökad salivering ger en bättre avkylning men en kraftigt dreglande hund blir också snabbt uttorkad.

Kroppstemperaturen kommer också att stiga från de normala 38 graderna och när den passerar 41 grader svimmar hunden. Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar. Kommer hunden inte under snabb veterinärvård kan den dö. Agrias statistik visar att i snitt dör 7 hundar varje år i värmeslag.

Katten som ursprungligen är ett ökendjur klarar sig längre och den reglerar kroppstemperaturen genom att i första hand lägga sig på ett svalare ställe.  En katt försöker också kyla ner sig genom att intensivt slicka pälsen. Börjar katten flåsa ska du ta det som ett varningstecken på värmeslag. Men även den drabbas av samma typ av skador som hunden om den blir för varm.

Varningstecken

Varningstecken på värmeslag är detsamma hos både hund och katt:

  • flåsar, flämtar och dreglar
  • vinglig och stressig
  • torra och röda slemhinnor i ögon och mun
  • kräkningar och/eller diarré

Är hunden eller katten medvetslös är läget mycket akut!

Vad gör du om hunden eller katten har fått värmeslag?

  1.  Träffar du på en hund eller katt med värmeslag, ta ut den ur bilen så fort som möjligt.
  2. Kyl omedelbart ner den med kallt vatten och linda in den i blöta handdukar. Pälsen måste bli rejält våt ända in på huden. OBS! Använd inte is eller iskallt vatten, det kan istället ge djuret en alltför snabb temperatursänkning som kroppen inte klarar av att hantera! Var noga med att lätta på handdukarna emellanåt och lufta pälsen så att kroppsvärmen kan dunsta bort.
  3. Försök att duscha huvudregionen lätt med svalt vatten eller svalka med hjälp av en fläkt. Blöt tungan, men se till att vattnet inte rinner rakt in i munnen för då kan det hamna i lungorna!
  4. Blöt också ljumskarna och magen.
  5. Har du en termometer till hands, kontrollera regelbundet djurets kroppstemperatur för att försäkra dig om att den sjunker.
  6. Åk omedelbart till närmsta djursjukhus eller veterinär, även om djuret verkar kvickna till. Det kan ha uppstått inre skador som veterinären måste kontrollera.

Hund i varm bilI någon annans bil

Är katten eller hunden inlåst i en annan bil bör du börja med att kontakta polisen. Samla sedan så mycket bevis du kan, fotografera eller skriv upp registreringsnummer, klockslag, hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses osv.

Träffar du på ett djur (eller människa) som visar tecken på överhettning i en bil, har du rätt enligt 24 kapitlet 4 § i brottsbalken att handla i nöd. Det kan betyda att du behöver krossa en ruta för att få ut djuret.

Om du måste få ut djuret innan polisen kommer, ha gärna ett vittne som kan styrka att hunden eller katten varit nödställd inne i bilen. Om djuret har återhämtat sig när ägaren kommer tillbaka kan det vara nödvändigt att ha bevis.

Hur varmt blir det i en stillastående bil?

Nedan ser du en tabell på hur fort temperaturen stiger i en stillastående bil.

KlockanTemp uteVäderTemp i bilen
8.30+14 graderSkugga+19 grader
9.30+18 graderSkugga+38 grader
10.30+20 graderBlandat+47 grader
11.00+20 graderSol+57 grader
12.00+23 graderSol+62 grader
13.30+22 graderSol+85 grader

 

Tabellen är hämtad från www.skk.se,

Källa: www.skk.se, Agria, Hundsport april 2011, Helping cats handle the heat wave Las Cruces Sun News 11/7-2013, Dogs and cats can usually deal
with the heat Washington Post 9/7-2012

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.