Gravityscan Badge
Hem / Hund / Hundens tänder
Hundtänder

Hundens tänder

Skötsel av hundens tänder

Tandborstning

Tandborstar till djur
Det absolut bästa sättet att hålla hundens tänder i bra skick är regelbunden tandborstning. Helst bör tänderna borstas varje dag men åtminstone 2-3 ggr/vecka bör du se till att det blir gjort. Det går utmärkt att vänja en hund vid att få sina tänder borstade, börja med det som en rolig lek och bygg upp en vana.

Om det blöder då du borstar hundens tänder är det ett tecken på att tandborstningen faktiskt behövs! Så sluta inte borsta men till en början behöver du kanske inte gnugga riktigt lika hårt.

Beroende på hundens storlek så finns det olika typer av tandborstar att köpa i djuraffären, men det kan gå lika bra med en liten barntandborste eller eltandborsten. Tandkräm är inte nödvändigt men vill du använda det köp speciell hundtandkräm, använd inte samma som du själv använder. Våra tandkrämer är för starka och innehåller för mycket fluor och kan orsaka förgiftningssymptom.

Läs mer om tandborstning av hundens tänder.

Foder och tuggben

Det finns i dag en mängd olika fodersorter till våra hundar, den ena sägs vara bättre än den andra för olika raser, sjukdomar osv. Så om du skulle välja foder till din hund endast utifrån vad som är bäst ur tandsynpunkt så är mat som hunden måste tugga ordentligt att föredra. Ju mer mekaniskt nötande det blir på tänderna desto mindre plack fastnar. Även om vi tycker att torrfoder borde vara bättre än färskfoder då det består av hårda kulor, krävs det ofta inte mycket styrka att trycka sönder dem till en geggig massa. De flesta hundar behöver inte tugga foderkulorna utan kan trycka sönder dem med tungan mot gommen.

Det finns även speciella tuggben som sägs motverka plackbildning, likaså olika pulver som ska strös på maten. Enligt forskningen gör dessa produkter nytta men endast i begränsad omfattning, så tandborstningen kommer du inte ifrån om du vill att hundens munhälsa ska vara fortsatt bra.

Även hundar som får ben att gnaga på får plack och tandsten, eftersom de ofta föredrar att gnaga med ett begränsat antal tänder. På övriga tänder slipas inte bakterierna bort och tandsten är snart ett faktum.

Tandläkarbesök

Låt veterinären göra en kontroll av hundens tänder varje år. Sköter du tänderna regelbundet räcker det kanske med att skrapa lite tandsten och det tar inte så lång stund för en van veterinär. Är hunden lugn behöver den inte ens sövas. Dessutom brukar tandveterinären vilja mäta djupet på tandfickorna och röntga tänderna om hen ser något misstänkt.

Behöver det göras större ingrepp måste hunden antingen få lugnande medel eller sövas. Är det en svår tandlossning som ska åtgärdas är det inte ovanligt att slutsumman hamnar på 10.000 – 15.000 kr. Det är pengar som du troligen får betala själv, de flesta försäkringsbolag täcker nämligen inte sådant som vi kan motverka med hjälp av normalt underhåll.

 

Källa:

– Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010

– Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet.

– Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009

– Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson.

– Dog Mouth (Bite) Terminology

– Advanced Animal Dentistry

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

12 kommentarer

 1. hej! min norrbottenspets fyller snart 1 år och han saknar p2 i vänster överkäke och p2 i vänster underkäke. är det normalt eller brukar de växa ut nångång?

  • Hej Mathilda,
   De borde ha vuxit ut vid det här laget. Kolla för säkerhetsskull med en veterinär så att det inte finns något tandanlag som trycker på någon annan tand.

   Hälsningar Elisabeth, Glanna

 2. Hej! En liten fråga, har du några källor till denna information? Hade varit bra (ska skriva skolarbete) o om du vill länka dom till mig isf? den info jag hittar om detta nu är nämligen ditt inlägg bara!
  Förövrigt ett jätte bra inlägg!

  • Hej Ebba,

   Tack för att du gillar infon!
   Källorna finns på sista sidan, men jag kan lägga till dem här också.
   Det är inte så lätt att se att artikeln fortsätter på två sidor till, men titta i den röda listen nedanför så ser du att det står Sidor 1 2 3.

   Källor:
   – Första hjälpen av Ylva Trygger, Canis Academy 2010
   – Tandvård på häst, hund, katt och kanin. -grundläggande kunskaper i oral anatomi, patologi samt behandlingar av Å. Flod, E. Jansson, S. Winhammar vid Karolinska institutet.
   – Profylaktisk hundtandvård i hemmet av E. Moberg vid SLU 2009
   – Hundsport maj 2008, Hunden och dess tänder av veterinären Berit Wallin Håkansson.
   Dog Mouth (Bite) Terminology
   Advanced Animal Dentistry

   Hälsningar Elisabeth

 3. Hej
  Jag har en Basset fauve de Bretagne på 10 veckor med ett medfött bettfel, överbett. Underkäkens tänder har bildat två små hål i överkäken (innanför överkäkens tänder).
  Bör detta åtgärdas på något sätt?
  Uppfödaren har sagt att det högst troligt växer bort och att vi Skall avvakta tills han blir 15 månader.

  • Hej Ulrika,
   Jag tycker att du kan diskutera det med veterinären när han får sin 12-veckors spruta.
   /Elisabeth, Glanna

 4. Hej! Jag har en Lhasa Apso på 8 månader som håller på att bli av med sina mjölktänder (har förstått det som att lhasa apso’s är sena gällande sitt utbyte av tänder). Men jag är nyfiken på vilken av tänderna som är själva mjölktanden? Dom växer inte bredvid varandra utan framför/bakom varandra. Vill inte rucka för mycket på fel tand.

  • Hej Daniel,

   Låt en veterinär eller djursjukvårdare titta på dem. De växer nämligen ut på olika ställen på olika hundar. Eftersom du har en Lhasa Apso finns risken att mjölktanden blir kvar. Små raser har lättare att få en kvarsittande tand som måste dras ut hos veterinären.

   Elisabeth/ Glanna

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.