Gravityscan Badge
Hem / Hund / Fakta om hundar / Förstår hunden svenska?
Två valpar har dragkamp

Förstår hunden svenska?

Förstår hunden verkligen vad vi säger? Visst verkar den veta att du tänker plocka fram maten eller gå ut, men förstår hunden verkligen vad orden du säger betyder?

Ung Saluki-tik

Under lång tid har forskare varit övertygade om att det talade språket har varit förbehållet människan. Det är alldeles för avancerat för att olika djurarter har ansetts kunna behärska det.

Men det finns numera forskning som visar att våra hundar förstår betydligt mer än vad forskarna tidigare har trott. Vi hundägare har nog alltid insett att hunden förstår vad vi pratar om, för vem har inte upplevt att hunden slokörat går och lägger sig när vi pratar om att åka till jobbet?

Kan 1022 olika ord

Olika studier har gjorts på hundar och för närvarande leder en Border Collie som kan 1022 olika ord. Psykologen John Pilley beslöt att studera sin nya valp för att se hur mycket hon skulle kunna förstå. Han tog fram olika föremål som han gav olika, påhittade namn. Det skulle inte vara namn som hunden hörde till vardags så för att själv komma ihåg varje sak, fotograferade, protokollförde och dokumenterade han allting.

Chaser som hunden heter, fick se och leka med de olika föremålen tillsammans med sin husse. Den enda belöning hon fick var just samvaron och leken och varje dag fick hon lära sig ett par nya föremål.

För att kontrollera att hon verkligen förstod fick hon inte bara hämta en bestämd sak bland de andra, hon fick också lära sig att ”hämta”, ”nosa på” och ”krafsa på” de olika sakerna. ”Hämta Joker” betyder inte samma sak som ”Nosa på Joker”, så inte nog med att hon skulle välja ut rätt sak, skulle hon också utföra rätt beteende.

 Kategorisera föremålen

Chaser fick också lära sig olika kategorier, ”leksak”, ”boll” och ”frisbee”. Inom gruppen bollar ingick olika sorters bollar, till exempel stora, små och i olika färg. Hon lärde sig också att hämta en boll och då välja ut en av sakerna som faktiskt tillhörde kategorin boll.

Två valpar har dragkampEn annan forskare, Emile van der Zee ville vidareutveckla denna forskning för att ta reda på hur hundar själv skulle kategorisera olika föremål. För oss är en boll något runt som går att leka med, men den kan vara stor, liten, den kan studsa, den kan vara mjuk, hård, av plast, läder eller tyg osv. Men pratar vi om en boll så vet alla vad vi menar ändå.

van der Zee tillverkade olika konstiga föremål, tygbitar med underliga former, trä- och plastbitar med märkliga utseenden och så kallade de dem för olika saker. En sak hette ”gnarf” och en annan sak kallades för ”dax”, bara för att hundarna inte skulle känna igen namnen sedan tidigare.

När hundarna hade lärt sig vad dessa saker kallades för fick de hämta en ”gnarf” ur en hög med olika saker. Men den ursprungliga ”gnarfen” fanns inte där utan de fick själv välja vad de ansåg vara en ”gnarf”.

Det visade sig att hundarna valde något som hade samma storlek som ursprungs ”gnarfen” och som kändes likadant. Var ”gnarfen” en tygbit så hämtade de en lika stor tygbit även om den inte hade samma form. Men de ”gnarfer” som hade exakt samma form och konsistens som ursprungs saken men var tillverkade i en annan storlek lät de bli. Det viktigaste för hundarna var alltså att saken främst hade samma storlek och sedan hade samma konsistens.

Källa: Hunden som skäms, myt eller sanning av Per Jensen 2014.

Till toppen

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

En kommentar

Svara

Din e-post kommer inte att publicerasMarkerade fält är obligatoriska *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.